Naleśniki czekoladowe z serem i orzechami są szybkie w przygotowaniu. Mimo swojej prostoty smakują wyśmienicie – natychmiast znikają z talerza, dlatego lepiej od razu przygotować podwójną porcję.
Jeżeli to danie w wersji podstawowej Ci się znudzi, możesz zmienić np. sposób podania: Wierzch naleśników udekoruj polewą czekoladową. Łatwo ją przygotujesz, rozpuszczając połamaną tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej. Pamiętaj tylko, aby miska z czekoladą nie dotykała powierzchni wody i aby nie doprowadzić wody do wrzenia. Możesz także ser twarogowy zamienić na serek mascarpone i ubić go na sztywną masę z dodatkiem zimnej kremówki.
Naleśniki czekoladowe z serem i orzechami świetnie sprawdzą się w roli poobiedniego podwieczorku. Ich atutem jest to, że można je przyrządzić z podstawowych składników – większość będziesz mieć w domu lub szybko kupisz nawet w osiedlowym sklepiku. Ponadto samo przygotowanie zajmie Ci naprawdę niewiele czasu, dzięki czemu przygotujesz je nawet wtedy, gdy znajomi wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Wówczas wystarczy naleśniki zwinąć w rulon i pokroić na mniejsze kawałki – przekąska typu finger food będzie gotowa. Wypróbuj przepis choć raz, a na pewno będziesz do niego chętnie wracać!
Komentarze