Omlet czekoladowy – w czym tkwi jego fenomen?
Współczesna wersja omletu powstała na kanwie licznych modyfikacji klasycznego przepisu, opracowanego jeszcze przez starożytnych Rzymian[MG1] . Wykorzystali oni same jajka, które smażyli aż do zarumienienia z dwóch stron. Dopiero Europejczycy, a dokładniej Francuzi, odkryli to danie na nowo i zaproponowali je w wielu ciekawych odsłonach. Omlet czekoladowy to tylko jedna ze słodkich wersji. Równie dużą popularnością cieszą się receptury klasyczne i tradycyjne, np. włoska frittata, japońskie tamagi czy hiszpańska tortilla.
Zaletą omletów jest to, że:
- składają się z niewielu składników,
- są łatwe w przygotowaniu,
- są uniwersalne — smaczne zarówno na słodko, jak i na słono.
Omlet czekoladowy to świetny pomysł na śniadanie, kolację, deser czy podwieczorek. Robi się go ekspresowo ze składników, które niemal każdy zawsze ma w domu. Ciekawostka jest taka, że poznawszy niezawodny przepis na bazę możesz dowolnie modyfikować sposób podania, dobór dodatków czy wersję — słodka lub słona. Ciekawą wersją tego przysmaku, która na pewno zainteresuje wielbicieli łakoci, jest biszkoptowy omlet czekoladowy. Jak sama nazwa wskazuje, jest on niezwykle puszysty, często serwowany z dodatkiem rodzynek i innych bakalii.
Omlet czekoladowy – inny niż klasyczny
Klasyczny omlet czekoladowy można przyrządzić z mąką pszenną. Jeżeli jednak zależy Ci na zdrowszej wersji tego placka, postaw na bardziej wartościowe zamienniki. Proponowane przez nas płatki owsiane, w tym przepisie możesz wykorzystać na dwa sposoby:
- przemielić na mąkę owsianą,
- namoczyć we wrzątku i po kilku minutach w takiej formie wykorzystać jako składnik masy na omlet.
Walory omletu czekoladowego podnosi też klasyczna gorzka czekolada z dużą zawartością kakao oraz owocowa wkładka. Wybraliśmy pomarańczę, ponieważ można wykorzystać z niej sok i skórkę, a na końcu wykorzystać do ozdoby.
Unikasz smażenia? Alternatywą dla takiej formy obróbki termicznej będzie wykonanie pieczonego omletu czekoladowego. Wystarczy, że masę przełożysz do żaroodpornej patelni i na kilka minut umieścisz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Pamiętaj też o wyborze składników dobrej jakości. Te najtańsze mogą nie tylko gorzej smakować, ale też zawierać zbędne ulepszacze czy substancje chemiczne. Podstawowym składnikiem jest oczywiście czekolada i to ona powinna być kupowana rozsądnie. W ofercie E.Wedel znajdziesz kilka wersji tego produktu – mleczne czy białe, lekko gorzkie o 50% zawartości kakao, deserową klasykę (czyli czekoladę Jedyną), a także czekoladę mocno gorzką 80%. Każda z nich nada się, aby zrobić omlet czekoladowy.
Komentarze