Omlet czekoladowy z płatkami owsianymi i pomarańczą
1
5 min
2 porcje
Średnie
Dania główne

Omlet czekoladowy z płatkami owsianymi i pomarańczą

Połączenie czekolady z owocami zawsze musi się udać! Wiedząc o tym, możesz wykonać nawet najprostszy omlet czekoladowy. Z płatkami owsianymi i pomarańczą jego smak stanie się bardziej wyrazisty i zaskakujący. Idealny na śniadanie, kolację lub deser. Wypróbuj i przekonaj się sam!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 7

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Omlet czekoladowy – w czym tkwi jego fenomen?

Współczesna wersja omletu powstała na kanwie licznych modyfikacji klasycznego przepisu, opracowanego jeszcze przez starożytnych Rzymian[MG1] . Wykorzystali oni same jajka, które smażyli aż do zarumienienia z dwóch stron. Dopiero Europejczycy, a dokładniej Francuzi, odkryli to danie na nowo i zaproponowali je w wielu ciekawych odsłonach. Omlet czekoladowy to tylko jedna ze słodkich wersji. Równie dużą popularnością cieszą się receptury klasyczne i tradycyjne, np. włoska frittata, japońskie tamagi czy hiszpańska tortilla.

 

Zaletą omletów jest to, że:

  • składają się z niewielu składników,
  • są łatwe w przygotowaniu,
  • są uniwersalne — smaczne zarówno na słodko, jak i na słono.

Omlet czekoladowy to świetny pomysł na śniadanie, kolację, deser czy podwieczorek. Robi się go ekspresowo ze składników, które niemal każdy zawsze ma w domu. Ciekawostka jest taka, że poznawszy niezawodny przepis na bazę możesz dowolnie modyfikować sposób podania, dobór dodatków czy wersję — słodka lub słona. Ciekawą wersją tego przysmaku, która na pewno zainteresuje wielbicieli łakoci, jest biszkoptowy omlet czekoladowy. Jak sama nazwa wskazuje, jest on niezwykle puszysty, często serwowany z dodatkiem rodzynek i innych bakalii.

 

Omlet czekoladowy – inny niż klasyczny

Klasyczny omlet czekoladowy można przyrządzić z mąką pszenną. Jeżeli jednak zależy Ci na zdrowszej wersji tego placka, postaw na bardziej wartościowe zamienniki. Proponowane przez nas płatki owsiane, w tym przepisie możesz wykorzystać na dwa sposoby:

  • przemielić na mąkę owsianą,
  • namoczyć we wrzątku i po kilku minutach w takiej formie wykorzystać jako składnik masy na omlet.

Walory omletu czekoladowego podnosi też klasyczna gorzka czekolada z dużą zawartością kakao oraz owocowa wkładka. Wybraliśmy pomarańczę, ponieważ można wykorzystać z niej sok i skórkę, a na końcu wykorzystać do ozdoby.

Unikasz smażenia? Alternatywą dla takiej formy obróbki termicznej będzie wykonanie pieczonego omletu czekoladowego. Wystarczy, że masę przełożysz do żaroodpornej patelni i na kilka minut umieścisz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Pamiętaj też o wyborze składników dobrej jakości. Te najtańsze mogą nie tylko gorzej smakować, ale też zawierać zbędne ulepszacze czy substancje chemiczne. Podstawowym składnikiem jest oczywiście czekolada i to ona powinna być kupowana rozsądnie. W ofercie E.Wedel znajdziesz kilka wersji tego produktu – mleczne czy białe, lekko gorzkie o 50% zawartości kakao, deserową klasykę (czyli czekoladę Jedyną), a także czekoladę mocno gorzką 80%. Każda z nich nada się, aby zrobić omlet czekoladowy.

 

Komentarze