Udka z kurczaka zapiekane z czekoladą
2
30 min
2 porcje
Średnie
Dania główne

Udka z kurczaka zapiekane z czekoladą

Rozkosznie pachnące, ociekające sosem udka z kurczaka. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Idealne dla każdego miłośnika potraw na słodko. Aromat tego dania roznosi się po kuchni, a głęboki smak sprawia, że ciągle chcesz więcej dokładek! To wszystko zamienia pozornie zwykły obiad w danie niemal odświętne. Meksykański kurczak w sosie poleca się na każdą okazję. 

 

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 13

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Kurczak z czekoladą to bardzo popularne i dobre meksykańskie danie. Jeśli chcesz zjeść mięso w niecodziennej postaci, weź czekoladę i działaj. Oto co musisz zrobić, aby ta potrawa wyszła wybornie za każdym razem. 

O to zadbaj koniecznie!

Zwróć uwagę na kilka drobnych szczegółów, które mogą zrobić ogromną różnicę w Twoim daniu.

Kurczak dobrze przygotowany

Kurczaka umyj przed dalszą obróbką. Jeśli czujesz taką potrzebę, usuń z niego skórę. Drób to mięso, na które niemal każdy z nas ma własny, sprawdzony przez lata przepis. Nie ma więc potrzeby, by zmieniać coś, co już Ci smakuje. Przygotuj go więc według własnych upodobań. W połączeniu z sosem czekoladowym będzie smakować wspaniale!

Przyprawy według uznania

Cebulka i czosnek rozgrzane na oliwie nadadzą Twojemu sosowi większość smaku. Jednak aby jeszcze kurczak smakował znakomicie, koniecznie zadbaj o przyprawy. Na każdym etapie przygotowania sosu możesz go doprawić solą, pieprzem czy papryką. Jeśli okaże się za gęsty, możesz podlać sos czekoladowy szklanką wody. Pamiętaj jednak, by kosztować sos często i dodatki dodawać powoli. Łatwo tu przesadzić z pieprzem lub chilli. Mimo, że potrawa ma być dość pikantna, warto aby smakowała wszystkim domownikom. 

Meksykański kurczak w sosie mole

Choć przepis na meksykańskiego kurczaka w sosie jest powszechnie znany i lubiany, nadal możesz go ulepszać. Dodaj pomidory lub przecier pomidorowy w nieco większej ilości i podkręć w ten sposób smak potrawy. Papryczki chilli różnych odmian również pomogą w urozmaiceniu dania, podobnie jak liczne rodzaje nasion i orzechów (orzechy ziemne, migdały i inne). Możesz nawet podawać gościom swoje danie posypane pistacjami — mięso dobrze się z nimi komponuje.

Czekolada – jaką wybrać, robiąc kurczaka po meksykańsku?

Dodatek czekolady w sosie jest wręcz konieczny. Jeśli robisz sos do kurczaka, wybierz najlepiej tabliczkę mocno gorzkiej czekolady. Masz w domu jedynie lekko gorzką? Nie ma większego problemu – do sosu dodaj po prostu również kakao. Wzbogaci ono czekoladę, a co za tym idzie – Twój sos – nowymi nutami smakowymi, z którymi kurczak zgra się bardzo dobrze.

Meksykański kurczak niejedno ma imię. Możesz delikatnie zmieniać składniki sosu i z każdym przygotowaniem uzyskiwać inne rezultaty. Przy zachowaniu kulinarnej ciekawości i otwartości efekty mogą otworzyć Cię na wiele przyjemnych niespodzianek.

 

Komentarze