Liczba porcji8
Łączny czas:1 godz. 15 min
Przygotowanie:45 min
Oczekiwanie:30 min
Poziom trudności:Łatwe

Brownie z solonym karmelem i sezamkami

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru brązowego
  • Kakao - 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • Czekolada gorzka - 2 czekolady gorzkie E.Wedel (do rozpuszczenia)
  • 150 g masła
  • Czekolada gorzka - 1 czekolada gorzka E.Wedel (pokruszonej do środka)
  • sezamki AHA - 2-3 opakowania sezamków AHA! E.Wedel
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • sól
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło zmiksować razem z cukrem brązowym i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy. Następnie dodać jajka i całość ponownie zmiksować. Połączyć z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, kakao i dokładnie wymieszać.

  • 2

    Ciasto przelać na blaszkę do pieczenia, wcześniej wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Dodać pokruszoną czekoladę gorzką i sezamki, a następnie piec w rozgrzanym piekarniku do temperaturze 180°C przez 20-30 minut. Ciasto powinno być lekko zakalcowate.

  • 3

    Na patelni rozpuścić cukier i czekać do momentu uzyskania złotego karmelu. Po tym czasie dodać łyżkę masła oraz śmietankę i gotować całość, aż do chwili rozpuszczenia karmelu w śmietanie i zredukowania sosu o połowę. Do karmelu na końcu dodać sól, a następnie polać nim jeszcze ciepłe brownies.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: