Brownie z czereśniami
1
25 min
8 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Brownie z czereśniami

Klasyczne brownie ma swoich zwolenników na całym świecie. To amerykański klasyk, który można modyfikować na wiele różnych sposobów. Co powiesz na połączenie mocno czekoladowego ciasta ze słodkim smakiem czereśni? Taki deser z pewnością umili letnie, upalne dni każdemu miłośnikowi wypieków. Dowiedz się, jak go przygotować!

Produkty użyte w tym przepisie (3) Kup online

Lista składników 11

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak udekorować ciasto czekoladowe z czereśniami?

Brownie z czereśniami można udekorować również cukrem pudrem czy polewą czekoladową. W drugim przypadku należy rozpuścić około 50 g czekolady Klasycznej Mlecznej E.Wedel, mieszając z odrobiną słodkiej śmietanki. Doskonale sprawdzi się zarówno wariant gorzki, jak i mleczny czy nawet biały. W takiej polewie można też zatopić orzechy czy dodatkowe czereśnie.

 

Czereśnie można też pomieszać z całą masą już podczas wlewania do blachy. Wówczas nie będą one widoczne jedynie na zewnątrz, a połączą się z pozostałymi składnikami. Na takiej bazie można stworzyć dowolne dekoracje zarówno z wykorzystaniem bakalii, jak i świeżych owoców, lukrów czy nawet czekolady.

 

Czasem dobrym pomysłem na dekorację ciasta czekoladowego może okazać się sam sposób rozłożenia czereśni. Wystarczy ułożyć je na krawędziach ciasta, aby tworzyły apetyczną kompozycję! Jeżeli masz nieco więcej czasu, możesz pokusić się o dekorację z białej czekolady. Rozpuść czekoladę Białą E.Wedel w kąpieli wodnej i polej nią ciasto. Na jego wierzchu możesz ułożyć połówki czereśni lub kandyzowane wiśnie. Efekt wizualny i smakowy? Spektakularny!

Jak zmodyfikować przepis na brownie z czereśniami?

Przepis na brownie z czereśniami można delikatnie zmodyfikować, w zależności od własnych preferencji czy posiadanych składników. Jeśli chcesz, by w cieście znalazło się więcej owoców, nic nie stoi na przeszkodzie. Możesz także zmniejszyć ich liczbę. Czereśnie będą smakować dobrze również w połączeniu z malinami czy truskawkami, ale jest to rozwiązanie głównie dla osób, które lubią mieszać smaki.

 

W przypadku ciasta czekoladowego z czereśniami można również zmienić zawartość kakao w czekoladzie. Jeśli lubisz słodsze desery, warto zastąpić czekoladę gorzką, jej mlecznym odpowiednikiem-czekoladą Klasyczną Mleczną E.Wedel.. Natomiast jeśli nie odpowiadają nam żadne warianty ciemnej czekolady, możemy postawić na czekoladę Białą E.Wedel, która różnież doskonale się sprawdzi w przypadku brownie. Przy zachowaniu odpowiednich proporcji można postawić również na orzechy czy wiórki kokosowe, które powinniśmy dodać w trakcie przygotowywania masy na ciasto.

 

Brownie można zmodyfikować również w nieco inny sposób. Wystarczy przekroić je na pół i przełożyć kremem czekoladowym, dżemem czy musem owocowym. Doskonale sprawdzi się także dość nietypowa propozycja, czyli czekolada z awkoado. Taki element sprawdzi się doskonale, np. wtedy, gdy wypiek ma pełnić rolę tortu podczas przyjęć urodzinowych lub stanowić bardziej wykwintny deser na ważną okazję. W takim wypadku warto postawić na okazałe dekoracje, np. umieszczając na cieście czekoladowe figurki.

Komentarze