Liczba porcji6
Łączny czas:45 min
Przygotowanie:15 min
Oczekiwanie:30 min
Poziom trudności:Łatwe

Biała czekolada do picia na zimno, z mrożonymi malinami

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • tabliczka czekolady białej E. Wedel,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 śmietany kremówki słodkiej 30%,
  • pół laski wanilii,
  • 2 łyżki płatków migdałowych,
  • szklanka mrożonych malin,
  • OPCJONALNIE: bita śmietana, świeże owoce i listki mięty do dekoracji, pokruszone orzechy, lody.
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Czekoladę pokrusz lub posiekaj na drobne kawałki.

  • 2

    Do garnka wlej śmietankę i wyłuskaj do niej ziarenka z laski wanilii.

  • 3

    Całość podgrzewaj na niewielkim gazie, ale był ciepła, ale nie gorąca!

  • 4

    Po tym czasie ściągnij rondelek z gazu i przelej zawartość garnka do miski z pokruszoną czekoladą.

  • 5

    Całość zostaw do momentu aż czekolada się rozpuści (możesz mieszać, aby przyspieszyć ten proces).

  • 6

    Napój przestudź.

  • 7

    Przygotuj smukłe szklanki i na ich dnie umieść kilka mrożonych malin.

Oceń przepis:

Czekolada na zimno czy na gorąco?

Podobnie jak mleczna, czy gorzka –biała czekolada do picia również może być serwowana na dwa sposoby. Dużą popularnością cieszy się jej ciepła wersja, idealna na chłodne zimowe wieczory. Jednak w pozostałych, cieplejszych porach roku warto zastąpić ją napojem zimnym.

 

Dlaczego biała czekolada do picia jest tak wyjątkowym deserem? Ponieważ:

  • jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu,
  • wymaga zastosowania tylko kilku składników — sekret deseru tkwi w ich wysokiej jakości,
  • łączy w sobie dwa kontrastowe smaki — słodycz czekolady przełamują kwaskowate maliny,
  • podobnie w kwestii estetyki i kolorów — biały, lekko beżowy kolor urozmaica krwista czerwień oszronionych malin,
  • wygląda bardzo elegancko, gdy jest serwowana w małych szklaneczkach,
  • można ją podawać na wiele sposobów, za każdym razem zmieniając dodatki i sposób dekoracji.

Fenomenem naszej białej czekolady do picia jest to, że smakuje wszystkim. Jako, że może być serwowana na zimno, stanowi świetny pomysł na przekąskę imprezową. Jej zaletą jest to, że przygotujesz ją nawet wiele godzin wcześniej i przechowasz w lodówce. Wyciągniesz wtedy, gdy nadejdzie czas serwowania deseru, udekorujesz i podasz swoim gościom. Na pewno wszyscy będą zaskoczeni taką formą poczęstunku, ciekawszą niż ciastka czy inne wypieki, które najczęściej goszczą na polskich stołach.

Biała czekolada do picia – sposób serwowania

Biała czekolada do picia to słodka i przepyszna baza do dalszych cukierniczych eksperymentów. Jeżeli uda Ci się zrobić ją dobrze, zobaczysz ile możliwości stwarza przed Tobą ten prosty przepis. Oprócz proponowanych mrożonych malin możesz też wykorzystać:

  • świeże owoce do ozdobienia napoju — banany, truskawki, jagody,
  • lody — to zdecydowanie podkręci smak deseru (ale też jego kaloryczność),
  • kruszonkę wykonaną z mieszanych orzechów,
  • polewę owocową lub z mlecznej czekolady,
  • wiórki kokosowe do posypania deseru,
  • bita śmietana.

Pamiętaj jednak o tym, że czekolada biała jest znacznie słodsza od mlecznej. Dlatego nie przesadź z ilością dodatków o dużej zawartości cukru. Dla wyrównania smaku możesz skusić się na przyprawy — pikantne chili to tylko jedna z opcji, która doda deserowi bardziej wyrazistego charakteru.

Kuszą Cię gotowce — zrezygnuj z nich!

Na sklepowych półkach można znaleźć mieszankę, dzięki której biała czekolada do picia będzie gotowa w kilka chwil. Nie warto jednak sięgać po takie rozwiązania. Choć przygotowanie napoju z proszku zajmuje mało czasu, to w praktyce oznacza zazwyczaj dużo gorszy smak, którego nie „uratują” nawet chemiczne ulepszacze. A tych w składzie „gotowców” nie brakuje.

Jak widzisz, biała czekolada do picia jest łatwa do przygotowania. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego i naturalnego, to przetestuj nasz przepis w zaciszu swojego domu. Jesteśmy pewni, że na jednym razie się nie skończy!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: