Banany w czekoladzie to prosty deser, który nie wymaga dużo pracy. Możesz je przygotować w wielu wersjach i wybrać swoje ulubione smaki jako dodatki. Jakie masz opcje? Przeczytaj poniżej!
Mrożone banany – jak je przygotować?
By mrożenie bananów poszło gładko, wybierz jędrne, ale intensywnie żółte owoce i obierz je ze skórek. Pokrój na połówki, by porcje nie były zbyt duże. Jeszcze przed włożeniem do zamrażarki nadziej je. Możesz wykorzystać patyczki do lodów, grube słomki o ładnych barwach lub po prostu patyczki do szaszłyków, jak Ci wygodnie i poręcznie.
Jak bez problemów schować banany do zamrażalnika? Umieść je na tacce. Jeśli nie masz jednak aż tyle przestrzeni w zamrażarce, możesz je schować do woreczków strunowych (najlepiej po dwie połówki na jeden woreczek, by się nie skleiły) i odłóż do chłodzenia. Patyczki oczywiście mogą wystawać poza woreczek.
Podobnie możesz zamrozić banany już po oblaniu ich czekoladą i udekorowaniu w posypkach. Zadbaj jednak o to, by czekolada zdążyła naprawdę dobrze zastygnąć z każdej strony Twojego deseru. Pozwoli Ci to uniknąć zabrudzeń w kuchni. Na czas zastygania czekolady, banany możesz zaczepić o kratkę kuchenną lub patyczkiem w dół umieścić w stabilnej szklance lub w niewielkim słoiku.
Mrożone banany w czekoladzie – czym możesz je udekorować?
Nie ma jednego rodzaju czekolady ani posypki, które należy wybrać do tego deseru. Możesz postawić na takie smaki, które najbardziej Ci odpowiadają.
Czekolada, więcej czekolady
W tym deserze świetnie sprawdzi się czekolada gorzka, mleczna i biała. Jeśli masz ochotę, możesz też wymieszać gorzką i mleczną, tworząc unikalne smaki. Wybierz swoje ulubione rodzaje czekolady, połam je na kawałki, rozpuść i ciesz się jej wybornym smakiem!
Pamiętaj! Nie musisz koniecznie rozpuszczać czekolady w oleju kokosowym. Równie dobrze możesz zastąpić go jednym z poniższych składników:
- masło,
- śmietanka 30%,
- jogurt naturalny,
Jeśli chodzi o proporcje czekolada-tłuszcz, zasada jest jedna: im mniej dodatkowych składników, tym twardszą skorupkę utworzy czekolada wokół bananów.
Posypka, czyli jak wykończyć deser
W kwestii posypki ważna jest jedna zasada – umieść ją, zanim czekolada na bananach stężeje. Czekolada służy jako swoisty klej do wszystkich dodatków. Jako dodatkiem do dekoracji możesz się posłużyć:
- wiórkami kokosowymi,
- orzechami (nerkowca, laskowymi, włoskimi, nawet pistacjami – wybierz, co lubisz),
- wiórkami z innego rodzaju startej czekolady,
- posiekanymi bakaliami i suszonymi owocami,
- gotowymi posypkami,
- innymi dodatkami, na które akurat masz ochotę.
Banany w czekoladzie w innej postaci
Banany w czekoladzie nie muszą koniecznie wyglądać jak lody na patyku. Możesz pokroić je na mniejsze kawałki i ponabijać na patyczki, tworząc słodkie szaszłyki. By banany nie były takie same, możesz wykorzystać różne rodzaje czekolad. Analogicznie możesz postępować z kolorowymi posypkami, sprawiając, że Twój deser nabierze wielu smaków i barw.
Komentarze