Babka z białej czekolady z kremem
0
3 godz. 30 min
8 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Babka z białej czekolady z kremem

W oryginalnym przepisie, który był naszą inspiracją, zamiast mąki pszennej użyto „chleb czarny razowy”, wysuszony i przetarty przez sito. Takie „zastępstwo” zwykłej mąki można znaleźć jeszcze dzisiaj w niektórych przepisach na chleb. A po co dodatek suchego chleba? Żeby ciasto ładniej urosło! Dzisiaj dodajemy proszku do pieczenia lub sody, a kiedyś wykorzystywano mąkę chlebową, która działa podobnie jak zakwas.

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 11

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Babkę można dodatkowo ozdobić startą Czekoladą Mocno Mleczną E.Wedel.

Komentarze