Babeczki czekoladowe z solonym karmelem to słodycz, która rozpływa się w ustach. Jeśli chcesz się cieszyć rozkoszną mieszanką czekolady, wanilii i kremu z karmelem, przeczytaj kilka wskazówek, by mieć pewność, że Twój wypiek na pewno się uda.
Jeszcze bardziej czekoladowe babeczki
Czekolada to podstawowy i wręcz konieczny dodatek do babeczek o tym smaku. Nie musisz jednak dodawać do środka muffinek całych kostek. Mogą to być połówki, ćwiartki, a nawet posiekana czekolada, posypana na wierzchu wypieków. Jeśli chcesz, czekoladę karmelową możesz zamienić na mleczną lub gorzką, bo też będą pasować. W czekoladzie tkwi ten urok, że każda forma jej podania jest równie smaczna.
Odrobina pysznej wanilii
Zanim przejdziesz do przygotowania kremu, dopilnuj, proporcji i składników na ciasto na babeczki. Zatroszcz się o sprawdzone produkty dobrej jakości (wiejskie jajka, świeże mleko, sprawdzone marki). Cukier waniliowy możesz zastąpić oryginalną laską wanilii. To wszystko sprawi, że Twój deser będzie smaczny i puszysty, niezależnie od tego, jaką masę zdecydujesz się umieścić na wierzchu. Powodzenie babeczek zależy od jakości, ciasta, a mieszając dobrej jakości składniki, masz większe szanse na kulinarny sukces.
Babeczki czekoladowe z kremem orzechowym
Babeczki z karmelem lubią towarzystwo. Ich smak świetnie podkreślą orzechy i wszelkie dodatki z ich udziałem. Jak zrobić orzechowy krem do babeczek?
Składniki
- 250 g serka mascarpone;
- 3-4 łyżki masła orzechowego;
- 2 łyżki cukru pudru do smaku.
Przygotowanie:
W misce wymieszaj mascarpone z masłem orzechowym z pomocą miksera. Na koniec dodaj cukier puder do smaku. Taki krem rozprowadź na babeczkach za pomocą rękawa cukierniczego. Na koniec polej muffiny przygotowanym wcześniej solonym karmelem. Twoje babeczki czekoladowe, choć nadal z dodatkiem karmelu, nabiorą nieco innego wymiaru smakowego. Rozkoszuj się nim w gronie przyjaciół i bliskich osób.
A może trochę polewy?
Solony karmel jest przepyszny, czasem jednak warto trochę poeksperymentować, by otworzyć się na inne możliwości. Możesz na przykład słony karmel w całości dodać do masy z mascarpone, a na wierzch zrobić polewę z czekolady.
Sposobów na polewy z czekoladą jest wiele. Najprostszy z nich to wrzucenie tabliczki czekolady do miski z gorącą wodą, wyjęcie jej, odcięcie opakowania w rogu i... dekorowanie według uznania.
Jeśli masz czas i możliwość, zrób polewę z czekolady i z masła. Na jedną tabliczkę czekolady wykorzystaj łyżeczkę masła. Umieść całość w rondelku na ogniu, mieszaj do rozpuszczenia i lekko przestudź. Tak powstałą polewę rozprowadź na babeczkach czekoladowych z kremem.
Co jeszcze na babeczki czekoladowe z karmelem?
Babeczki wykończ według swojego ulubionego sposobu. Może to być słony karmel, może to być polewa. Możesz pójść także w nieco inną stronę i na przykład udekorować je musem owocowym czy nawet świeżymi owocami. Bardzo dobrze skomponują się one z każdym kremem.
Babeczki czekoladowe — przechowywanie
Babeczki bez ozdób przechowuj w lodówce najdłużej przez trzy dni. Ozdobione kremem najlepiej spożyć w ciągu 24 godzin. Wtedy smakują i wyglądają najlepiej.
Komentarze