Co jest ważne przy przyrządzaniu czekolady do picia?
Przyrządzenie czekolady do picia jest bardzo proste. Jednak nie trać czujności! Deser deserowi nierówny, o czym mogli się przekonać próbujący gotowe koktajle w proszku, które wystarczy po prostu zalać. Pominąwszy propozycje typu instant, warto skupić się na samodzielnym przygotowaniu przysmaku. Gorąca czekolada będzie smakowała wybornie, o ile zadbasz o to, aby przyrządzić ją z wysokiej jakości składników. Kluczowa jest oczywiście czekolada! Na etapie kruszenia postaraj się, aby poszczególne kawałki miały podobną wielkość – wtedy będą się topiły równomierne. Proces topnienia przebiegnie bez zakłóceń, gdy:
- skorzystasz z rondelka z grubszym dnem,
- będziesz podgrzewać zawartość na małym ogniu,
- będziesz stale mieszać czekoladę i mleko ze śmietanką – w ten sposób nie powstaną grudki, a masa będzie idealnie aksamitna.
Przygotowanie płynnej czekolady z naszego przepisu i zwrócenie uwagi na powyższe akcenty na pewno zagwarantuje Ci cukierniczy sukces!
Sposoby na podkręcenie smaku i urozmaicenie deseru
Nawet tak prosty deser jak czekolada do picia może przybrać wyrafinowaną, niebanalną formę. Wystarczy, że odważysz się na eksperymenty z różnymi smakami, składnikami, dodatkami oraz dekoracjami. Co podkręci smak?
- W wersji dla dorosłych może to być kropla alkoholu – adwokata lub innego likieru – kokosowego, karmelowego itp.
- W wersji wiosennej i letniej dodanie do deseru świeżych owoców – do czekolady szczególnie dobrze pasują truskawki, maliny, jagody i porzeczki.
- W wersji maksymalnie słodkiej – dodatek bitej śmietany, pokruszonych ciasteczek, pianek marshmallow.
Jeżeli chodzi o sposób podania, to na tym polu cukiernik również ma spore pole do popisu. Czekoladę do picia można spróbować zaserwować warstwowo (naprzemiennie czekolada ciemna i jasna), udekorować bitą śmietaną a nawet chrupiącą czekoladą o ażurowym wyglądzie. Bardzo często, szczególnie zimą, można spotkać ostrzejszą wersję deseru. Wtedy do jego przygotowania stosuje się rozgrzewające przyprawy – chili czy kardamon.
Kiedy i jak zaserwować płynną czekoladę?
Pitna czekolada być może nie jest deserem, o którym myślisz w pierwszej kolejności planują wystawny obiad dla gości czy przyjęcie typu standing party. Jednakże na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi będzie perfekcyjną propozycją, która na pewno wywoła zachwyt miłośników słodyczy.
Mamy też inny pomysł na wykorzystanie płynnej czekolady. Jeżeli na etapie przygotowań, zmniejszysz o połowę ilość mleka i śmietanki, a zachowasz takie same proporcje czekolady, uzyskasz znacznie gęstszą mieszankę słodyczy. Wykorzystasz ją jako polewę do ciasta i ciasteczek, krem do naleśników czy masę do tortu. Możliwości jest wiele, ale pamiętaj, że podstawą jest wybór dobrej klasy składników, a potem przyrządzenie ich zgodnie z recepturą! Jesteśmy pewni, że przepis Cię zachwyci.
Komentarze