Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić pyszne ciasteczka korzenne z czekoladą

Interesującą propozycją dla fanów zimowych, korzennych smaków jest połączenie aromatu babcinego, silnie korzennego piernika i czekolady, która stanowi idealne uzupełnienie i przełamanie smaku. Jednak należy mieć na uwadze także fakt, że większość osób w ciągu tygodnia nie ma zbyt wiele czasu, zarówno na przygotowywanie posiłków, jak i spożywanie ich. Ciasteczka korzenne z czekoladą można zabrać ze sobą wszędzie i cieszyć się ich smakiem w niemal każdym miejscu. Wypieki tego typu nawet po kilku czy kilkunastu dniach smakują wybornie.

Zima to idealny moment na wypiekanie słodyczy o mocniejszym, korzennym smaku. Już przed okresem Bożego Narodzenia, jak tylko spadnie pierwszy śnieg, często nachodzi nas ochota na zjedzenie babcinego piernika. To uczucie towarzyszy nam zazwyczaj aż do wczesnej wiosny! Mocne przyprawy sprawiają bowiem,  że jest nam cieplej.

Sprawdź również:

Przepis na sernik z białą czekoladą

Przepis na krem czekoladowy do tortu

Przepis na czekoladę do picia

Przepis blok czekoladowy

Przepis na polewę czekoladową

Przepis na suflet czekoladowy

Share:

Zadbaj o:
  • Potrzebne składniki:

    • Cztery szklanki mąki pszennej typu 405 • Jedna łyżeczka sody oczyszczonej • 300 gramów masła • Dwie tabliczki gorzkiej czekolady (może być czekolada Jedyna E.Wedel) • Dwie tabliczki mlecznej czekolady (idealnie sprawdzi się czekolada mleczna E.Wedel) • Po dwie łyżeczki: zmielonego imbiru, zmielonych goździków, mielonej gałki muszkatołowej cynamonu • Sześciocentymetrowy kawałek świeżego imbiru • Dwie łyżeczki kakao ciemnego z Ghany • Szklanka cukru trzcinowego • Szklanka miodu lipowego

  • Czekoladę o głębokim smaku

    Należy najpierw posiekać czekoladę na mniejsze kawałki – mniej więcej półcentymetrowe. Przyszykuj miskę i przesiej do niej przez sitko mąkę, kakao oraz sodę oczyszczoną. Dodaj do takiej mieszanki imbir, gałkę oraz goździki.

  • Świeży imbir – tajemnicę niezwykłego aromatu

    W drugiej misce zetrzyj na tarce o małych ostrzach korzeń świeżego imbiru. Następnie dodaj masło i zacznij powoli ubijać składniki mikserem na niskich obrotach, stopniowo dodając cukier trzcinowy oraz zwiększając obroty. Kiedy masa stanie się już puszysta, stopniowo zacznij dodawać miód lipowy, cały czas ubijając wszystko na najwyższych obrotach.

  • Powolne łączenie ze sobą składników

    Do składników płynnych powoli dodawaj mąkę, z pozostałymi składnikami cały czas mieszając wszystko mikserem. Kiedy uzyskamy jednolitą, gładką, twardą masę dodaj pokrojoną wcześniej czekoladę i połącz z resztą.

  • Odpowiednie schłodzenie

    Składniki, z których powstaną pyszne ciasteczka korzenne z czekoladą, spłaszcz, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum dwie godziny. Jeżeli masz więcej czasu i Ci się nie spieszy, możesz śmiało zostawić masę na całą noc w lodówce.

Uważaj na:
  • Formowanie ciasteczek korzennych

    Nastaw piekarnik na 160 stopni. Gdy piekarnik będzie nabierał temperatury, weź blaszkę i wyłóż ją dokładnie papierem do pieczenia. Wyjmij masę z lodówki i urywaj kawałki ciasta. Formuj z niego kulki o średnicy od dwóch do trzech centymetrów, po czym wykładaj je na przygotowaną wcześniej blaszkę, zostawiając między kulkami dość duże odstępy. Kulki należy potem spłaszczyć tak, aby między uformowanymi w ten sposób ciastkami były mniej więcej dwucentymetrowe luki.

  • Odpowiedni czas pieczenia

    Należy piec je przez około 15 minut. Ciastka tego typu powinny pękać na etapie pieczenia. Ciasteczek nie należy jednak piec zbyt długo, bowiem zbyt długie trzymanie ich w piekarniku może spowodować, że będą suche i twarde. Po wyjęciu blaszki z piekarnika nie należy zdejmować ciastek z blaszki od razu. Poczekaj aż wszystkie ciasta wystygną właśnie na blaszce… a gdy będą już wystudzone, śmiało zabieraj się do jedzenia. Smacznego!