Krem z białej czekolady
3
2 godz.
1 porcja
Łatwe
Ciasta i desery

Krem z białej czekolady

Puszysty, delikatny, o kremowej konsystencji – pyszny krem z białej czekolady to perfekcyjne uzupełnienie wielu deserów. Wystarczająco sztywny będzie świetnym dodatkiem do tortów, babeczek, a nawet kanapek. Zastanawiasz się, w jaki sposób go przygotować, aby urzekł wyjątkowym smakiem? Oto nasz sprawdzony przepis na krem z białej czekolady.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 4

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Biała czekolada jest najbardziej delikatną i zmysłową spośród wszystkich czekolad. . Właśnie dlatego tak świetnie sprawdza się w różnych deserach. Idealnie wypada np. w połączeniu z aromatem kawy, słodkimi malinami, konfiturą z róży czy z żurawiną. Możesz je wykorzystać jako dodatek, przygotowując krem z białej czekolady.

Dobry krem z białej czekolady to taki, którego konsystencja oraz smak są dopracowane w każdym detalu. Może Ci się wydawać, że jego przygotowanie jest poważnym wyzwaniem, tymczasem wystarczy znać kilka prostych trików, aby opanować technikę tworzenia idealnego kremu. Wypróbuj je i poczuj się jak mistrz cukiernictwa!

Sekret idealnego kremu z białej czekolady

Aby przygotować idealny krem z białej czekolady, który wszystkich zachwyci zwróć uwagę na:

Wysokiej jakości czekoladę

Kwestia jakości czekolady nie zostawia tu miejsca na kompromisy. Wybierz produkt, któremu możesz zaufać. Czekolada Biała E.Wedel wyróżnia się bogatym smakiem i doskonałą konsystencją – z łatwością ją rozpuścisz i wkomponujesz w krem czekoladowy;

Proporcje składników

Równie ważną kwestią jak jakość produktów jest sprawdzony przepis. Aby powstał krem z białej czekolady o puszystej konsystencji, nie wystarczy tabliczka tego przysmaku. Lekkości w kremie nadaje tłusta śmietanka oraz ser mascarpone. Na 180 g czekolady białej potrzebujesz 250 g mascarpone oraz 500 ml śmietanki kremówki;

Prawidłową technikę rozpuszczania czekolady

Działaj spokojnie i cierpliwie. Pośpiech może doprowadzić do przypalenia się masy. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki i wrzuć do podgrzewającej się na małym ogniu kremówki. Często mieszaj powstającą masę. By zminimalizować ryzyko przypalenia kremu z białej czekolady możesz podgrzać kremówkę z czekoladą w kąpieli wodnej;

Odpowiednie ubicie składników

Kiedy czekolada rozpuści się w śmietance, krem z białej czekolady jest niemal gotowy. Po schłodzeniu w lodówce wystarczy go ubić z serkiem mascarpone i resztą kremówki na puszystą masę. Dodawaj serek do czekolady ze śmietanką łyżka po łyżce, utrzymując wysokie obroty miksera. Pozostałą śmietanę wlewaj wolnym strumieniem. Jeśli nie masz miksera, możesz posłużyć się blenderem. Świetnie nadaje się do tego końcówka z trzepaczką.

Podgrzewanie śmietanki

Twoim celem jest podniesienie jej temperatury tak, aby w kremówce rozpuściła się czekolada, ale nie możesz dopuścić do jej zagotowania się. W takiej sytuacji cały krem z białej czekolady mógłby się zważyć. Dlatego dokładnie przyglądaj się śmietance, umieść ją na jak najmniejszym ogniu i mieszaj regularnie. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, a krem stanie się jednolity, szybko odstaw go do wystudzenia;

Schłodzenie śmietanki z białą czekoladą przed dodaniem mascarpone

Gdy dodasz mascarpone do gorącej śmietanki, również może dojść do zważenia się kremu, aby tego uniknąć, dokładnie wystudź tę część kremu, zanim dodasz serek. Powinien być on zupełnie zimny;

Czas ubijania kremu

Kiedy składniki się połączą, zakończ ubijanie kremu. Jeśli przeciągniesz ten proces, ostateczna konsystencja kremu z białej czekolady może stać się zbyt gęsta, a nawet zwarzyć się;

Schłodzenie kremu

Aby krem osiągnął idealną konsystencję, włóż go po ubiciu do lodówki na co najmniej godzinę, zanim wykorzystasz masę na babeczki, ciasto lub do wykończenia innego deseru.

Kremowe pogotowie ratunkowe

Mimo starannego przygotowania krem się zwarzył? Przede wszystkim zachowaj spokój. Czasem dziecko płacze, kot choruje, dzwoni ważny telefon lub po prostu przydarzy się chwila nieuwagi, która może skutkować przegrzaniem kremu z białej czekolady. To zdarza się nawet najlepszym cukiernikom. Mają oni jednak swoje sekrety, które ratują ich także w takiej sytuacji.

W wypadku, gdy Twój krem się zwarzy, zacznij od delikatnego podgrzania go na kuchence. Niech będzie ciepły, nie gorący. Dolej do niego kremówkę - użyj niewielkiej ilości śmietanki i mieszaj, aż masa ponownie stanie się jednolita. I gotowe! Pamiętaj, że to nie perfekcja, lecz pomysłowość cechuje mistrzów w kuchni.

Co możesz zrobić z kremem z białej czekolady?

Krem z białej czekolady świetnie sprawdzi się jako dodatek do deserów. Ale nie tylko! Zobacz nasze propozycje na to jak wykorzystać krem zarówno do codziennych, jak i odświętnych wypieków oraz innych słodkości.

Krem z białej czekolady jako samodzielny deser

Dla wszystkich fanów i fanek smaku białej czekolady krem w pucharkach będzie idealnym rozwiązaniem. Możesz podać go z owocami (truskawki i maliny sprawdzą się tutaj świetnie) lub z galaretką.

Jeśli marzy Ci się gęstszy krem, możesz go przygotować z dodatkiem żelatyny. Jak to zrobić? Rozpuść dwie łyżki żelatyny w niewielkiej ilości wrzątku, a powstałą zawiesinę dodaj do kremu pod koniec ubijania. Zadbaj o to, by żelatyna była ostudzona. Krem będzie miał wtedy bardziej stałą konsystencję.

Krem do ciasta

Krem z białej czekolady jest bardzo dobrą podstawą do dekorowania ciast, zwłaszcza tych z biszkoptu. Delikatne ciasto z dodatkiem śmietany i czekolady to doskonały pomysł na święta lub wizytę gości. Takie ciasto z truskawkami i z lodami to zawsze strzał w dziesiątkę.

Ganache lub krem do przełożenia tortu

Krem z białej czekolady sprawdza się świetnie jako dodatek do tortów. Z racji pięknego, jasnego koloru możesz nim śmiało obłożyć tort na dzień babci, pierwszego dnia wakacji czy imienin kuzynki. Zwróć jednak uwagę na kilka szczegółów:

  • Jeśli planujesz udekorować tort topperem, owocami lub słodyczami, nasz przepis na krem z białej czekolady sprawdzi się tutaj idealnie. Jeśli uznasz, że konsystencja kremu jest zbyt rzadka, możesz dodać do niego więcej serka mascarpone;
  • Jeśli jednak marzy Ci się tak zwane tynkowanie tortudekoracje z masy cukrowej, przygotuj ganache z masłem. Wykorzystaj nasz przepis na krem z białej czekolady, tylko zamień w nim mascarpone na 150 g masła i postępuj zgodnie z dalszymi krokami. Pamiętaj, by otynkowany tort schłodzić przed dalszym dekorowaniem.

Kremy z białej czekolady są smacznym wykończeniem tortów, a ich jasna, neutralna barwa daje szerokie możliwości w zakresie dalszej dekoracji.

Babeczki z kremem z białej czekolady

Jeśli nie masz czasu na przygotowanie ciasta lub tortu na przyjęcie, możesz zawsze zrobić pyszne babeczki z kremem. Wykorzystać ten szybki przepis na obłędnie pyszne słodkości z kremem:

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej;
  • 150 g masła;
  • 135 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64% E.Wedel
  • 150 g cukru;
  • 3 łyżki Kakao ciemnego z Ghany E. Wedel;
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 3 jajka;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 150 ml mleka.

Przygotwanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ustaw grzanie góra-dół;
  2. Do miski przesiej mąkę, sodę, kakao, proszek do pieczenia i dokładnie je ze sobą wymieszaj.
  3. W rondelku rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia.
  4. W kąpieli wodnej rozpuść 90 g czekolady (1 tabliczka) z mlekiem (nie doprowadzaj do wrzenia). Resztę czekolady pokrój na drobne kawałki i zostaw na później.
  5. Do większej miski wbij jaja i wsyp cukier. Ubijaj je mikserem do rozpuszczenia cukru i uzyskania jednolitej konsystencji. Możesz też posłużyć się blenderem z trzepaczką.
  6. Zmniejsz obroty i dodawaj powoli ostudzone, płynne masło. Po wymieszaniu wyłącz mikser.
  7. Dodaj roztopioną w mleku czekoladę i sypkie składniki. Wymieszaj całość drewnianą łyżką.
  8. Rozłóż ciasto do foremek na babeczki – zostaw koniecznie ok. 1 cm wolnej przestrzeni, bo jeszcze urosną. Przy układaniu papilotek na babeczki na blaszkę zachowaj odstęp, co najmniej 5 cm.
  9. Posyp babeczki przygotowaną wcześniej pokrojoną czekoladą. Włóż do piekarnika.
  10. Piecz przez 20-25 minut. Po 20 minutach sprawdź wykałaczką, czy babeczki są gotowe – wbij patyczek w jedną z nich – jeśli nie zostanie na nim ciasto, wyjmij je z piekarnika. Gotowe!

Do dekoracji wypieku możesz zrobić krem z białej czekolady według przepisu podanego wyżej. Jeśli chcesz, możesz wykorzystać do niego mleczną lub gorzką czekoladę. Możesz też udekorować babeczki według własnego uznania.

Krem z białej czekolady na śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, a czekolada to królowa wśród słodyczy. Dlaczego by ich nie połączyć? Oto kilka pomysłów na śniadanie z udziałem kremu z białej czekolady:

Tosty - dla fanów prostych rozwiązań

Użyj chleba tostowego, który zapieczesz w tosterze, piekarniku lub na patelni.  Posmaruj gotowe tosty kremem z białej czekolady. Jeśli masz w lodówce powidła, nie zawahaj się użyć ich jako dodatku, który doskonale podkreśli smak kremu.

Dodatek do croissantów – dla fanów eleganckich śniadań

Pokrój i rozłóż owoce na talerzyku, na kolejny wyłóż pachnące rogaliki. W małych kokilkach wyłóż krem z białej czekolady, miód i konfiturę. Dopełnij dzieła karafką soku z pomarańczy, a znajdziesz się w kulinarnym niebie. Taką wersję śniadania możesz ułożyć na tacy z bukiecikiem świeżo zebranych (z łąki lub kwiaciarni) kwiatów i zrobić niezapomnianą niespodziankę bliskiej osobie - w dniu jej urodzin lub po prostu bez okazji.

Jako słodki dodatek do owsianki

Krem z białej czekolady sprawdzi się także w jednym z najbardziej popularnych i pożywnych śniadań - owsiance. Oto przepis na szybkie płatki owsiane o poranku: do miseczki wsyp 5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych. Zalej wrzątkiem i posyp cynamonem. Odstaw na dwie minuty do wchłonięcia wody. Dodaj trzy pełne łyżki kremu z białej czekolady i banana pokrojonego w plasterki. Posyp płatkami migdałów (jeśli masz czas, możesz je uprażyć na patelni). Twoje szybkie, słodkie śniadanie jest gotowe.

Smacznego!

Co zrobić z resztkami kremu?

Jeśli zostało Ci trochę kremu i nie chcesz go wyrzucać, jest kilka sposobów na jego sprytne wykorzystanie:

Użyj więcej kremu do deseru lub ciasta

Możesz po prostu ułożyć grubszą warstwę na cieście. To zdecydowanie najprostsze wyjście, żeby nie zmarnować ani trochę tego pysznego kremu.

Wykorzystaj jako nadzienie do wypieków z ciasta francuskiego

Uformuj z gotowego ciasta francuskiego rożki, croissanty, kieszonki, lub co tylko przyjdzie Ci do głowy i wypełnij je kremem po ostudzeniu wypieku;

Zaszalej z kruchym ciastem

Tutaj proponujemy dwie opcje: możesz powycinać i upiec kruche ciasteczka i przełożyć je kremem w fantazyjny sposób. Lub jeśli masz foremki do tartaletek, wykorzystaj je - upiecz w nich kruche ciasto, a krem wykorzystaj jako nadzienie. Możesz do niego dodać wiórki kokosowe, laskę wanilii, cynamon lub inne ulubione dodatki.

Komentarze