Następne
Wróć do listy porad

Jak przygotować pyszny krem z białej czekolady?

Puszysty, delikatny i bajecznie słodki – krem z białej czekolady to perfekcyjne uzupełnienie każdego tortu i wielu innych deserów. Zastanawiasz się, w jaki sposób go przygotował, aby urzekł wyjątkowym smakiem i przypadł do gustu dorosłym, jak i dzieciom? Oto nasze sprawdzone sposoby na krem z białej czekolady.

Biała czekolada jest najbardziej delikatną i zmysłową spośród wszystkich odmian tego smakołyku. Właśnie dlatego tak świetnie sprawdza się w rozmaitych deserach. Idealnie wypada np. w połączeniu z aromatem kawy, słodkimi malinami, konfiturą z róży czy z żurawiną. Możesz ją wykorzystać, przygotowując krem z białej czekolady.

Dobry krem z białej czekolady to taki, którego konsystencja oraz smak są dopracowane w każdym detalu. Może Ci się wydawać, że jego przygotowanie jest poważnym wyzwaniem. Tymczasem wystarczy znać kilka prostych tricków, aby opanować technikę jego tworzenia do perfekcji. Zobacz, jak to zrobić jak prawdziwy mistrz cukiernictwa!

Share:

Zadbaj o:
  • WYSOKIEJ JAKOŚCI CZEKOLADĘ

    Gdy powstaje krem z białej czekolady, nie możesz sobie pozwolić na kompromisy. Wybierz produkt, któremu możesz zaufać. Czekolada Biała E.Wedel wyróżnia się bogatym smakiem i doskonałą konsystencją – z łatwością ją rozpuścisz i wkomponujesz w powstającą masę.

  • DOBRE PROPORCJE SKŁADNIKÓW

    Aby powstał krem z białej czekolady, nie wystarczy tabliczka tego przysmaku. Puszystą konsystencję uzyskasz, kiedy połączysz go ze śmietanką-kremówką oraz serkiem mascarpone. Na 200 g czekolady białej potrzebujesz 250 g mascarpone oraz 330 ml śmietanki.

  • PRAWIDŁOWĄ TECHNIKĘ ROZPUSZCZANIA CZEKOLADY

    Działaj spokojnie i cierpliwie. Pośpiech może doprowadzić do przypalenia się masy. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki i wrzuć do podgrzewającej się na małym ogniu kremówki. Często mieszaj powstającą masę.

  • DOKŁADNE UBICIE SKŁADNIKÓW

    Kiedy czekolada rozpuści się w śmietance, krem z białej czekolady jest niemal gotowy. Teraz wystarczy go ubić z serkiem mascarpone na puszystą masę. Dodawaj go do czekolady ze śmietanką łyżka po łyżce, utrzymując wysokie obroty miksera.

Uważaj na:
  • PODGRZEWANIE ŚMIETANKI

    Twoim celem jest podniesienie jej temperatury tak, aby w kremówce rozpuściła się czekolada. Ale nie możesz dopuścić do jej zagotowania się. W takiej sytuacji cały krem z białej czekolady mógłby się zważyć. Dlatego dokładnie obserwuj roztapiającą się masę, umieść ją na jak najmniejszym ogniu i mieszaj regularnie. W momencie, gdy mieszanka stanie się jednolita, szybko odstaw ją do wystudzenia.

  • SCHŁODZENIE ŚMIETANKI Z CZEKOLADĄ PRZED DODANIEM MASCARPONE

    Gdyby dodać mascarpone do gorącej śmietanki, mogłoby dojść do zważenia się kremu. Aby tego uniknąć, dokładnie wystudź tę część masy zanim dodasz serek. Powinna być ona zupełnie zimna.

  • CZAS UBIJANIA MASY

    Kiedy mascarpone połączy się z białą czekoladą i śmietanką, zakończ ubijanie kremu. Jeśli przeciągniesz ten proces, ostateczna konsystencja może stać się zbyt gęsta i zważona.

  • SCHŁODZENIE KREMU

    Aby krem osiągnął idealną konsystencję, włóż go po ubiciu do lodówki na co najmniej godzinę, zanim wykorzystasz masę do przełożenia tortu czy wykończenia innego deseru.