Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić idealnie kremowy blok czekoladowy

Dla wielu osób w Polsce smakiem dzieciństwa pozostanie blok czekoladowy. Ludzie przez to, że panował w kraju system kartkowy byli zmuszeni do kupowania tego, co akurat było w sklepach… i na co mieli kartki. Jak łatwo się domyślić, prawdziwą czekoladę jadło się od święta. Właśnie dlatego, by zaspokoić chęć najmłodszych na słodycze, rodzice wykonywali w domu bloki czekoladowe. W niemal każdej rodzinie wykorzystywany był inny przepis na ten wyjątkowy przysmak. Bez wątpienia najbardziej charakterystycznym elementem smaku bloku czekoladowego, po dziś dzień, pozostaje mleko w proszku. To właśnie ono zostawiało przyjemny smak na podniebieniu, który do dziś wiele osób wspomina z nostalgią.

Wykonanie bloku czekoladowego nie jest skomplikowane. Proces przyrządzania wymaga tylko odrobiny siły przy mieszaniu, co w czasach robotów kuchennych i mikserów nie stanowi większego problemu. Jeżeli masz ochotę poczuć smak minionej epoki, lubisz tradycyjne słodkie przekąski lub chcesz pokazać swoim pociechom „co się jadło” – ten przepis jest wprost stworzony dla Ciebie.

Sprawdź również:

Przepis na polewę czekoladową

Przepis na suflet czekoladowy

Przepis na sernik z białą czekoladą

Przepis na krem czekoladowy do tortu

Przepis na czekoladę do picia

Share:

Zadbaj o:
  • Potrzebne składniki

    • Kakao ciemne z Ghany E.Wedel (4 łyżki) • 100 gramów masła • 4 łyżki cukru pudru • 180 gramów mleka w proszku • 200 mililitrów śmietanki 30 % • Bakalie: najlepiej sprawdzą się orzechy laskowe lub włoskie, niesolone pistacje

  • Odpowiedni czas rozpuszczania masła

    Przygotuj rondelek z grubym dnem. Na tym etapie potrzebne jest masło, Kakao ciemne z Ghany E.Wedel oraz cukier puder. Po umieszczeniu wszystkich składników w garnku, należy włączyć pod palnik. Proces rozpuszczania i łączenia ze sobą składników powinien trwać około 7 minut. Wymieszaj składniki i jak tylko się połączą, zdejmij rondelek z palnika. Pozostaw całość do wystudzenia. Gdy mieszanka uzyska temperaturę pokojową, dodaj mleko w proszku i wymieszaj tak, aby nie powstały żadne grudki.

  • Prażone orzechy

    W czasie gdy masa stygnie, możesz uprażyć orzechy. Umieść je na niewielkiej, suchej patelni i nastaw palnik na średnią moc. Co jakiś czas musisz wymieszać je na patelni, aby się nie przypaliły. Proces prażenia powinien trwać mniej więcej 10 minut. Po tym czasie przełóż uprażone orzechy do słoika. Zakryj wieczko i wstrząśnij delikatnie całością. W ten sposób oddzielą się skórki od właściwej części orzecha. Wybierz owoce i przełóż je na oddzielny talerz.

  • Zimną miskę

    Do zimnej miseczki (najlepiej włożyć ją na 30 min przed użyciem do lodówki) wlej chłodną śmietanę i zacznij ubijać całość. Na początku przez około 30 sekund używaj najniższych obrotów, po upływie tego czasu zwiększ obroty do najwyższych i ubijaj do momentu, aż śmietana stanie się sztywna. Po otrzymaniu sztywnej piany, przełóż ją do masy kakaowej i szybko zmiksuj całość na niskich obrotach.

  • Ostudzenie masy

    Szklaną brytfankę wyściel starannie folią spożywczą. Masę czekoladową przelej do naczynia. Następnie wygładź starannie powierzchnię i posyp wyrównaną już, uprażonymi wcześniej orzechami. Naczynie z masą czekoladową przełóż do lodówki na minimum 4 godziny. Po tym czasie możesz się delektować wspaniałym smakiem kremowego bloku czekoladowego.

Uważaj na:
  • Temperaturę podgrzewania

    Składniki należy ze sobą łączyć na wolnym, niskim ogniu – zarówno w przypadku kuchenek gazowych, jak i elektrycznych. Zbyt wysoka temperatura w tym wypadku może nie tylko prowadzić do przypalenia, ale i do powstania niechcianych grudek.

  • Czas ubijania śmietany

    Pamiętaj, że nie możesz jej ubijać zbyt długo, ponieważ się zwarzy i powstanie masło. Zważonej śmietany praktycznie nie da się już uratować, dlatego warto być czujnym.