Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić czekoladowe desery w pucharkach?

Czekolada niejedno ma imię. Chociaż najczęściej sięgamy po tę w tabliczkach, warto od czasu do czasu postawić na urozmaicenie. Jeśli masz ochotę na szybkie smakołyki, przygotuj czekoladowe desery w pucharkach. To idealna propozycja na każdą okazję, np. na urodziny, walentynki, sylwestra lub… jako niedzielny podwieczorek. Poznaj więc kilka cennych wskazówek, dzięki którym przygotujesz wyborne desery czekoladowe – dobre na każdą okazję.

Czekoladowe desery w pucharkach to doskonały pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia. Ich zaletą jest nie tylko prostota i krótki czas przygotowania. Dobrej jakości czekolada, m.in Czekolada Gorzka Klasyczna 64% E.Wedel połączona z kremówką oraz mascarpone to prawdziwa przyjemność dla podniebienia. Smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym – deser znika z pucharków tak szybko, jak się pojawia. Możesz serwować go na wiele sposobów – bez żadnych dodatków, jak również z kawałkami owoców, czekoladek i pralinek. Tylko od Ciebie zależy, z czym go tym razem zaserwujesz.

Share:

Zadbaj o:
  • DOBREJ JAKOŚCI PRODUKTY

    Czekoladowe desery powinny być przygotowane na bazie dobrej jakości składników. Zwróć uwagę na skład kremówki – najlepiej, jeśli nie będzie to śmietanka UHT. Spójrz, co zawiera serek mascarpone. Wybierz dobrą czekoladę – o odpowiedniej zawartości kakao. Pamiętaj, że smak deseru uzależniony jest w dużej mierze od jakości poszczególnych produktów.

  • SCHŁODZONE PRODUKTY

    Do przygotowania czekoladowego deseru będziesz potrzebować schłodzonych składników (wyjątek stanowi czekolada). Dlatego kremówkę i mascarpone umieść w lodówce na co najmniej kilka godzin. Następnie, niewykorzystywaną w danym momencie kremówkę odłóż do lodówki. W przeciwnym razie istnieje ryzyko, że krem nie uzyska odpowiednio gęstej i sztywnej konsystencji.

  • SMACZNE DODATKI

    Chociaż czekoladowe desery w pucharkach smakują wyśmienicie w wersji bez dodatków, warto zadbać o pewne urozmaicenie. Owoce, wafelki, ciasteczka, czekoladki, pralinki – to zaledwie kilka możliwości. Tak naprawdę wszystko zależy od inwencji – Ty decydujesz. Dzięki temu ten prosty i wyborny deser nigdy się nie znudzi.

Uważaj na:
  • ZAGOTOWANIE KREMÓWKI

    Śmietankę podgrzewaj na małym ogniu, by nie doprowadzić do jej zagotowania lub wrzenia. Kontroluj ten proces, aby szybko rozpuścić czekoladę i uniknąć zagotowania. W przeciwnym razie kremówka nie ubije się na sztywną i gęstą masę.

  • GORĄCA MASA CZEKOLADOWA

    Masa z czekolady i kremówki powinna być chłodna przed dodaniem jej do serka mascarpone. Dlatego odstaw ją do ostygnięcia – najpierw do temperatury pokojowej, a potem przenieś ją do lodówki. W przeciwnym razie może dojść do zwarzenia się kremu.

  • ZBYT INTENSYWNE MIKSOWANIE

    Ubijanie masy czekoladowej z serkiem mascarpone zacznij od wolnych obrotów. Stopniowo zwiększaj prędkość, stale kontrolując ten proces. Unikaj jednak zbyt intensywnego miksowania – to może doprowadzić do przebicia kremu i zwarzenia masy. W tym przypadku najlepiej sprawdzą się średnie obroty miksera.