Podwójnie czekoladowe ptysie
1
3 godz. 50 min
12 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Podwójnie czekoladowe ptysie

Czy wiesz, że podczas miksowania ciasta na ptysie, do jego wnętrza dostają się bąble powietrza? W trakcie pieczenia, temperatura powoduje rozszerzenia gazu i unosi ciasto. Z wierzchu natomiast zostaje ono zapieczone. To dzięki temu ptysie formują się w wypukły kształt i tak powinny wyglądać po wyjęciu z piekarnika. W przepisie, który był naszą inspiracją, piszą o nich tak: „Po upieczeniu, jeśli udane, powinny być zupełnie puste”.

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Na polewie z ciemnej czekolady lub odwrotnie - na polewie z białej, możesz po zastygnięciu zrobić wzorki za pomocą rozpuszczonej czekolady w innym kolorze.

Komentarze