Następne
Wróć do listy porad

Jak upiec wilgotne ciasto czekoladowe?

Lubisz desery o intensywnie czekoladowym smaku – takie, które są miękkie i niemal rozpływają się na języku? Jeśli tak, przygotuj wilgotne ciasto czekoladowe. To fenomenalny deser, który stanie się gwiazdą przyjęcia dla rodziny albo urozmaici podwieczorek. Poznaj sprawdzony sposób na idealne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe to jeden z tych deserów, któremu nie odmówią nawet najbardziej wybredni smakosze. Połączenie intensywnego smaku czekolady z delikatną teksturą sprawia, że zaczynasz się uśmiechać od ucha do ucha już na samą myśl o skosztowaniu tego specjału, Jednak wiele osób ma problem z tym, aby ciasto stało się odpowiednio wilgotne. I rzeczywiście, trzeba się postarać, aby zachować odpowiedni balans, przygotowując je. Mimo to, wbrew pozorom przepis na wilgotne ciasto czekoladowe jest prosty – poradzisz sobie z nim nawet wówczas, gdy stawiasz pierwsze kroki w cukierniczym świecie. Zobacz, o co zadbać i czego unikać.

Share:

Zadbaj o:
  • DOBRANIE DOBREJ JAKOŚCI SKŁADNIKÓW

    Sięgnij po prawdziwe masło, pełne mleko, a przede wszystkim poświęć dużo uwagi wyborowi czekolady. Powinna to być wysokiej klasy czekolada gorzka – czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel lub wersja o jeszcze wyższej zawartości kakao. To dzięki niej uzyskasz głęboki, wielowymiarowy smak. Pamiętaj też, że do wypieku mogą trafić też inne odmiany czekolady oraz dodatkowe elementy, takie jak kakao, które jeszcze bardziej „podbije” smak deseru, nadając mu pełnię mocy.

  • DOKŁADNE UBICIE JAJEK Z CUKREM NA PUSZYSTĄ PIANĘ I PRZESIANIE MĄKI

    Aby powstało naprawdę wilgotne ciasto czekoladowe, musisz zadbać o stworzenie dobrze napowietrzonej masy jajecznej. Aby to zrobić, ubijaj jajka z cukrem mikserem na wysokich obrotach przez co najmniej 3-4 minuty. Upewnij się, że cukier został w 100% rozpuszczony! Za to mąka, która trafi do masy mokrych składników, musi być dobrze napowietrzona i wolna od zanieczyszczeń, które mogłyby zaburzyć konsystencję deseru. Upewnij się więc, że przesiejesz ją, korzystając ze specjalnego sita.

  • POPRAWNE WYKONANIE MASY CZEKOLADOWEJ NA CIASTO

    Aby to zrobić, rozpuść masło w mleku, nie dopuszczając do wrzenia, a następnie, już po odstawieniu mieszanki z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę i powoli mieszaj przez kilka minut do całkowitego rozpuszczenia. Do ostudzonej masy powinna trafić piana z jajek i cukru, a następnie suche składniki, czyli mąka i proszek do pieczenia. Składniki zmieszaj ze sobą dokładnie – tak, aby nie powstały żadne grudki. Od jej konsystencji zależy to, jak wilgotne ciasto czekoladowe będzie ostatecznie smakowało.

  • UROZMAICENIE PRZEPISU

    Jeżeli pragniesz urozmaicić przepis na wilgotne ciasto czekoladowe, możesz to zrobić na wiele sposobów. Wszystko zależy oczywiście od Twojej fantazji i preferencji. A oto kilka propozycji. Lubisz słodsze ciasta? Zamień czekoladę gorzką na mleczną lub… zmieszaj ją z czekoladą białą. W efekcie Twoje wilgotne ciasto czekoladowe stanie się bardziej delikatne w smaku. Jeżeli szukasz nietypowych i oryginalnych smaków, sięgnij po orientalny przepis na wilgotne ciasto czekoladowe.

  • DOPASOWANIE PRZEPISU DO PREFERENCJI DIETETYCZNYCH

    Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe bez mąki? Tak, tak! Wilgotne ciasto czekoladowe możesz przygotować również w wersji bez mąki. Wówczas konieczne jest m.in. ubicie piany z białek, która stanie się fundamentem masy. Warto jednak wiedzieć, że w tej wersji Twoje ciasto zapadnie się w środku, co… jest dobrą wiadomością. Powstała „dolina” jest idealna do wypełnienia np. pysznym kremem czekoladowym, bitą śmietaną, owocami… decyzja należy do Ciebie.

Uważaj na:
  • WŁAŚCIWĄ TEMPERATURĘ I ODPOWIEDNI CZAS PIECZENIA

    Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe wskazuje, że optymalna temperatura pieczenia to 175˚C bez termoobiegu. Ustaw tortownicę lub formę na środkowym poziomie. Nie musisz włączać termoobiegu – najlepiej sprawdzi się grzanie góra-dół. Czas pieczenia jest uzależniony m.in. od wielkości formy/tortownicy – przy tortownicy 25 cm wyniesie ok. 45-50 minut. Sprawdź stan ciasta przy pomocy drewnianego patyczka. Gdy zobaczysz, że ciasto jest już upieczone, uchyl piekarnik i zostaw je na ok. 10 min.

  • POKRYCIE CIASTA POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

    Dość gruba warstwa twardej polewy czekoladowej dodatkowo zabezpieczy ciasto przed wyschnięciem. Dzięki temu zyskasz prawdziwie wilgotne ciasto czekoladowe, które nie straci idealnej konsystencji. Taką polewę przygotujesz, roztapiając ulubioną czekoladę, może to być np. czekolada mleczna E.Wedel, w śmietance-kremówce. Możesz pokusić się o jej grubą warstwę – dzięki temu wilgotne ciasto czekoladowe jeszcze dłużej zachowa doskonałą teksturę.

  • WŁAŚCIWE PRZECHOWYWANIE CIASTA

    Gotowe wilgotne ciasto czekoladowe możesz przechowywać do 5 dni po upieczeniu. Aby jednak zabezpieczyć je przed wyschnięciem, umieść wypiek pod szklanym kloszem. Będzie się prezentował elegancko, a jednocześnie nie stanie się narażony np. na działanie kurzu, wilgoci, a także nadmierną utratę wody. Tak przygotowane ciasto pod kloszem możesz umieścić np. na stole w czasie imprezy lub spotkania ze znajomymi – zniknie szybciej niż myślisz!

  • ZADBANIE O TO, ABY CIASTO BYŁO NAPRAWDĘ WILGOTNE

    Co decyduje o „wilgoci” ciasta? Kluczem do sukcesu jest… spora ilość mokrych składników i tłuszczu. Dlatego na standardową porcję ciasta będzie potrzebna kostka masła lub więcej – to ono nada wypiekowi wilgotności oraz kremową, delikatną konsystencję. Właśnie dlatego nie należy zmniejszać ilości tłuszczu, jaką podaje przepis na wilgotne ciasto czekoladowe.

  • SPOSÓB PODANIA CIASTA

    Z czym podawać wilgotne ciasto czekoladowe w tej wersji? Możesz je zaserwować rodzinie w leniwe, niedzielne popołudnie albo gościom na przyjęciu. Twój wypiek z powodzeniem zastąpi nawet tort urodzinowy! Najlepiej będzie smakował w towarzystwie dobrej kawy lub herbaty. A jeśli chcesz urozmaicić sposób podania, na stole postaw też wiśniową lub śliwkową konfiturę. Świetnie sprawdzi się też w towarzystwie gałki lodów waniliowych. Gotowy wypiek wytrzyma nawet 5 dni, więc można się nim raczyć „na raty