Czekoladowa Panna Cotta

Liczba porcji:

4 porcje

Łączny czas:

ok. 6h

Przygotowanie:

30 min

Oczekiwanie:

4-6 h

Poziom trudnosci:

Łatwy
Czekoladowa Panna Cotta

Będą potrzebne

Ciekawostka

Z naszego kucharskiego tipa wiesz, że woda, w której rozpuszczasz żelatynę, nie powinna być zbyt gorąca. Podobną poradę znajdziemy też w książce kucharskiej E.K. „Wedlowska czekolada: 33 przepisy”: „(...) rozpuścić w paru łyżkach wody gorącej, nie gotując w niej jednak, gdyż przez gotowanie żelatyna traci dużo swej kleistości”. No i proszę – pewne rady nie tracą na ważności!

Składniki

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Produkty E.Wedel:

  • 90 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64%
  • Ulubiona starta czekolada do dekoracji
Kupuj online

Przygotowanie

  1. Żelatynę wsyp do miseczki i zalej 2 łyżkami zimnej wody. Odstaw do napęcznienia na 5 minut.
  2. Śmietankę wlej do rondla, dodaj posiekaną czekoladę i cukier.
  3. Mieszając, podgrzewaj aż czekolada się rozpuści, a śmietanka prawie zagotuje.
  4. Dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
  5. Masę przelej do 4 silikonowych pojemniczków lub kieliszków i wstaw do lodówki na 4–6 godzin.
  6. Przed podaniem wyjmij z silikonowych foremek.
  7. Udekoruj ulubioną startą czekoladę. Możesz też dodać owoce.
Przygotowanie

Warto wiedzieć

Po dodaniu żelatyny nie podgrzewaj dalej masy – żelatyna rozpuszcza się już w 50°C. Zagotowana traci swoje właściwości żelujące.

Smacznego!