
Ciasteczka z kremem czekoladowo–orzechowym
Liczba porcji:
25 porcjiŁączny czas:
90 minPrzygotowanie:
50 minOczekiwanie:
40 minPoziom trudnosci:
Łatwy
Będą potrzebne


Ciekawostka
W swojej oryginalnej wersji, ciasteczka będące naszą inspiracją, wcale nie były takie proste do przygotowania. W książce E.K. ”Wedlowska czekolada: 33 przepisy tak czytamy o sztuce ich wypieku: „(...) wymaga pewnej wprawy i doświadczenia. Pierwsza próba rzadko się udaje”. Na szczęście zmodyfikowaliśmy przepis tak, aby udał się już za pierwszym razem!
Składniki
Ciasto:
- 250 g miękkiego masła
- 175 g brązowego cukru
- 165 g cukru
- 3 jajka
- 450 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Produkty E.Wedel:
- 60 g Kakao Ciemnego z Ghany
Krem:
- 190 g śmietany 22%
- 130 g orzechów laskowych
Produkty E.Wedel:
- 150 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64%
Przygotowanie
- Orzechy upraż na suchej patelni, otrzyj ze skórek i drobno posiekaj.
- Piekarnik rozgrzej do 150°C.
- Masło i oba cukry przełóż do dużej miski i mikserem ubij na kremową i puszystą masę.
- Dalej ubijając, dodaj jajka (jedno po drugim), a następnie mąkę przesianą razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
- Z ciasta formuj kulki jednakowej wielkości i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Lekko spłaszcz.
- Piecz partiami przez 15 minut. Studź na kratce.
Krem:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj śmietanę i wymieszaj.
- Połowę ciasteczek posmaruj kremem i posyp posiekanymi orzechami. Przykryj pozostałymi ciasteczkami.

Warto wiedzieć
Zamiast orzechów laskowych możesz użyć innych: włoskich, ziemnych czy migdałów.