Ciasteczka z kremem czekoladowo–orzechowym

Liczba porcji:

25 porcji

Łączny czas:

90 min

Przygotowanie:

50 min

Oczekiwanie:

40 min

Poziom trudnosci:

Łatwy
Ciasteczka z kremem czekoladowo–orzechowym

Będą potrzebne

Ciekawostka

W swojej oryginalnej wersji, ciasteczka będące naszą inspiracją, wcale nie były takie proste do przygotowania. W książce E.K. ”Wedlowska czekolada: 33 przepisy tak czytamy o sztuce ich wypieku: „(...) wymaga pewnej wprawy i doświadczenia. Pierwsza próba rzadko się udaje”. Na szczęście zmodyfikowaliśmy przepis tak, aby udał się już za pierwszym razem!

Składniki

Ciasto:

  • 250 g miękkiego masła
  • 175 g brązowego cukru
  • 165 g cukru
  • 3 jajka
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Produkty E.Wedel:

  • 60 g Kakao Ciemnego z Ghany

Krem:

  • 190 g śmietany 22%
  • 130 g orzechów laskowych

Produkty E.Wedel:

  • 150 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64%
Kupuj online

Przygotowanie

  1. Orzechy upraż na suchej patelni, otrzyj ze skórek i drobno posiekaj.
  2. Piekarnik rozgrzej do 150°C.
  3. Masło i oba cukry przełóż do dużej miski i mikserem ubij na kremową i puszystą masę.
  4. Dalej ubijając, dodaj jajka (jedno po drugim), a następnie mąkę przesianą razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
  5. Z ciasta formuj kulki jednakowej wielkości i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Lekko spłaszcz.
  6. Piecz partiami przez 15 minut. Studź na kratce.

Krem:

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj śmietanę i wymieszaj.
  2. Połowę ciasteczek posmaruj kremem i posyp posiekanymi orzechami. Przykryj pozostałymi ciasteczkami.
Przygotowanie

Warto wiedzieć

Zamiast orzechów laskowych możesz użyć innych: włoskich, ziemnych czy migdałów.

Smacznego!