Blok czekoladowy z orzechami

Liczba porcji:

12-16 porcji

Łączny czas:

210 min

Przygotowanie:

30 min

Oczekiwanie:

3 h

Poziom trudnosci:

Łatwy
Blok czekoladowy z orzechami

Będą potrzebne

Ciekawostka

Jeśli zastanawiasz się nad tajemniczą nazwą Torcik „bruk z przedmieścia”, który był naszą inspiracją, to wyjaśniamy skąd się ona wzięła. W oryginalnym przepisie „bruk” to warstwa uprażonych z lukrem migdałów i orzechów, ułożona na wierzchu tortu. Bakalie tworzą wówczas coś, co przypomina powierzchnię brukowanej drogi.

Składniki

Masa:

  • 80 ml śmietanki 30%
  • 130 g masła
  • 250 g ulubionych orzechów, najlepiej różne rodzaje.

Produkty E.Wedel:

  • 450 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50%
  • Kakao Ciemne z Ghany do posypania
Kupuj online

Przygotowanie

  1. Śmietankę, czekoladę i masło przełóż do rondelka i cały czas mieszając, rozpuść na niewielkim ogniu.
  2. Orzechy przełóż do miski i wlej do nich 3/4 masy czekoladowej.
  3. Wymieszaj i przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wlej pozostałą masę i postukaj foremką o blat, aby usunąć bąbelki powietrza.
  5. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  6. Przed podaniem wierzch bloku posyp odrobiną kakao.
Przygotowanie

Warto wiedzieć

Jeżeli nie lubisz orzechów, możesz użyć pokruszonych ciastek Amerykanek Max Klasycznych od E.Wedel.

Smacznego!