
Blok czekoladowy z orzechami
Liczba porcji:
12-16 porcjiŁączny czas:
210 minPrzygotowanie:
30 minOczekiwanie:
3 hPoziom trudnosci:
Łatwy
Będą potrzebne


Ciekawostka
Jeśli zastanawiasz się nad tajemniczą nazwą Torcik „bruk z przedmieścia”, który był naszą inspiracją, to wyjaśniamy skąd się ona wzięła. W oryginalnym przepisie „bruk” to warstwa uprażonych z lukrem migdałów i orzechów, ułożona na wierzchu tortu. Bakalie tworzą wówczas coś, co przypomina powierzchnię brukowanej drogi.
Składniki
Masa:
- 80 ml śmietanki 30%
- 130 g masła
- 250 g ulubionych orzechów, najlepiej różne rodzaje.
Produkty E.Wedel:
- 450 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50%
- Kakao Ciemne z Ghany do posypania
Przygotowanie
- Śmietankę, czekoladę i masło przełóż do rondelka i cały czas mieszając, rozpuść na niewielkim ogniu.
- Orzechy przełóż do miski i wlej do nich 3/4 masy czekoladowej.
- Wymieszaj i przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wlej pozostałą masę i postukaj foremką o blat, aby usunąć bąbelki powietrza.
- Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
- Przed podaniem wierzch bloku posyp odrobiną kakao.

Warto wiedzieć
Jeżeli nie lubisz orzechów, możesz użyć pokruszonych ciastek Amerykanek Max Klasycznych od E.Wedel.