Liczba porcji4
Łączny czas:1 godz. 0 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:30 min
Poziom trudności:Średnie

Zupa - krem z dyni i chałwy... z nutką orientu.

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 40 dag dyni (obranej, wypestkowanej, pokrojonej w kostkę)
  • 1 mała dynia do podania (lub więcej, dla gości Wargorra)
  • puszka mleczka kokosowego
  • 50 g chałwy waniliowej E.Wedel
  • szklanka bulionu lub wody (opcjonalnie)
  • mała papryczka chili
  • łyżka przyprawy Garam Masala
  • łyżeczka zielonej pasty curry
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • duży pęczek świeżej kolendry
  • pół szklanki dobrej oliwy
  • sól
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Drobno posiekaną papryczkę chili podsmażyć przez chwilę na łyżce oliwy. Dodać pastę curry, przyprawę Garam Masala i smażyć jeszcze moment aby wszystkie aromaty się przeniknęły.

  • 2

    Wrzucić dynię pokrojoną w kostkę, zalać mleczkiem kokosowym i w miarę potrzeby bulionem (tak aby dynia była całkiem przykryta). Gotować do miękkości. Pod sam koniec dodać pokruszoną na kawałki chałwę, sos sojowy i zmiksować blenderem na gładki krem.

  • 3

    Małą dynię dokładnie umyć, ściąć czubek, łyżką wydrążyć środek (tak aby ścianki dyni miały ok 1,5 cm grubości). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 min.

  • 4

    Kolendrę umyć, zalać oliwą i obficie posolić. Zmiksować na pesto.

  • 5

    Gotową zupę nałożyć do upieczonej dyni. Skropić kolendrowym pesto.

  • 6

    Nakarmić Wargorra :)

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • jacek wiśniewski 13 marca 2016 20:57
    Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Marchew, cebulę i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy oliwę z oliwek i podsmażamy, stale mieszając przez mniej więcej 3 minuty. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Całość rozdrabniamy blenderem, aż zupa nabierze konsystencji kremu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • asd ad5643 11 marca 2016 17:57
    awsdaw
  • max tomczak 9 marca 2016 18:51
    bardzo łatwy przepis i moja dziewczyna była zadowolona!! =)
  • igor michalak 9 marca 2016 18:45
    Zwykłe kanapki
  • Romuald Jalbrzykowski 9 marca 2016 09:53
    Smaczny deserek z Wedlem zawsze doda ci sił na dalsza cześć dnia
  • Romuald Jalbrzykowski 9 marca 2016 09:53
    Smaczny deserek z Wedlem zawsze doda ci sił na dalsza cześć dnia
  • sda dsaa dsda 4 marca 2016 16:07
    sadas adsads sadas adsads sadas adsads sadas adsads sadas adsads sadas adsads sadas adsads sadas adsads sadas adsads sadas adsads sadas adsads sadas adsads sadas adsads sadas adsads sadas adsads sadas adsads sadas adsads sadas adsads sadas adsads sadas adsads sadas adsads sadas adsads sadas adsads sadas adsads sadas adsads sadas adsads sadas adsads sadas adsads sadas adsads sadas adsads sadas adsads sadas adsads sadas adsads sadas adsads sadas adsads sadas adsads sadas adsads
  • dasdasdas 4 marca 2016 11:50
    adsdsadsaasd dsa as sdad sasadsadsdsadsaasd dsa as sdad sasadsadsdsadsaasd dsa as sdad sasadsadsdsadsaasd dsa as sdad sasadsadsdsadsaasd dsa as sdad sasadsadsdsadsaasd dsa as sdad sasadsadsdsadsaasd dsa as sdad sasadsadsdsadsaasd dsa as sdad sasadsadsdsadsaasd dsa as sdad sasadsadsdsadsaasd dsa as sdad sasadsadsdsadsaasd dsa as sdad sasadsadsdsadsaasd dsa as sdad sasads
  • Romuald Jalbrzykowski 26 lutego 2016 13:55
    Wedlowską "chałwę" z naleśniczkami zawsze warto bo poprawia humor
  • tomasz 26 lutego 2016 13:30
    wewerwerwe rwerwe werwer