Krem sułtański
4
20 min
2 porcje
Łatwe
Ciasta i desery

Krem sułtański

Niezapomniany smak lat 60. i PRL-u. Lekki, puszysty, słodki i delikatny krem sułtański to deser znany od pokoleń. Aby go przygotować, potrzebujesz tylko kilku składników. Poznaj ten prosty przepis, przejrzyj kuchenne półki w poszukiwaniu składników i niech ten słynny deser zagości na Twoim stole!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 7

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Krem sułtański to pyszny deser z długą historią. Sprawdź, jak możesz go urozmaicić i poznaj kilka wskazówek, które Ci w tym pomogą.

Prawdziwy krem sułtański

Jaki powinien być oryginalny, najprawdziwszy krem sułtański? Niestety przepisów na ten deser istnieje bardzo dużo, więc trudno odpowiedzieć na to pytanie. Jeśli chcesz, aby Twój krem sułtański przypominał najbardziej przepis z czasów PRL, możesz udekorować go w następujący sposób:

  • włóż w niego podłużny biszkopt lub ciasteczko maślane,
  • użyj waflowych rurek,
  • udekoruj wierzch rodzynkami moczonymi w rumie (wykorzystaj rodzynki z przepisu),
  • możesz też posypać swój krem sułtański pokruszonymi bezami.

Tak przygotowany będzie najbardziej przypominał oryginalny deser rodem z czasów PRL, gdy krem sułtański przeżywał swój renesans.

Jak samodzielnie zrobić bezy do kremu sułtańskiego?

By uzupełnić deser pokruszoną bezą, możesz oczywiście skorzystać z gotowych bezików kupionych w sklepie. Jeśli jednak chcesz samodzielnie przygotować ten dodatek, nic nie stoi na przeszkodzie. Wystarczą jajka i trochę cukru pudru, aby urozmaicić słodki deser, stosując bezy własnej produkcji. Na szczęście ich wykonanie nie jest trudne. Wymaga jednak nieco czasu. Możesz więc upiec bezy dzień wcześniej przed przygotowaniem kremu sułtańskiego. Jak je przygotować?

Składniki:

  • 2 białka jaj
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C, grzanie z termoobiegiem;
  2. Oddziel białka od żółtek. Zrób to bardzo starannie, w przeciwnym razie białka się nie ubiją. Żółtka odłóż, nie będą już potrzebne w przepisie;
  3. Białka ubijaj mikserem ze szczyptą soli, aż uzyskasz sztywną pianę. Rób to na najwyższych obrotach miksera;
  4. Pod koniec ubijania zmniejsz obroty miksera i dodaj powoli cukier puder. Miksuj masę, aż cukier się rozpuści. Pamiętaj jednak, by nie robić tego zbyt długo, bo masa może się nie udać, a białką się "przebiją".
  5. Gotową masę umieść w rękawie cukierniczym lub w szprycy. Formuj małe beziki na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
  6. Piecz beziki przez 70-90 minut. Gdy będą gotowe, nie wyjmuj ich od razu z piekarnika. Powinny wystygnąć, będąc jeszcze w środku.

Gotowe bezy przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. W przeciwnym razie będą absorbować wilgoć z otoczenia i namokną – posklejają się i nabiorą nieco gumowej konsystencji.

Tak przygotowane beziki są idealne jako dodatek do Twojego kremu sułtańskiego. Smacznego!

Jak zrobić idealny krem sułtański? Zadbaj o bitą śmietanę!

Jeśli chcesz zrobić krem sułtański, który będzie smakował wszystkim i wyjdzie idealnie, musisz zwrócić uwagę na odpowiednie przygotowanie bitej śmietany. Jest ona podstawowym składnikiem kremu, bez którego praktycznie nie da się zrobić tego deseru. Jak więc zadbać o to, by bita śmietana wyszła idealnie za każdym razem?

Zadbaj o dobrze schłodzoną śmietankę

Temperatura śmietanki ma tu ogromne znaczenie. Jeśli nie będzie dobrze schłodzona, możesz mieć problem z uzyskaniem odpowiednio sztywnej piany. Zadbaj więc, by kremówka była w lodówce co najmniej dwie godziny przed rozpoczęciem przygotowania deseru.

Dodaj cukier puder pod sam koniec ubijania

Pamiętaj, że jeśli ubijasz bitą śmietanę, nie możesz połączyć jej z cukrem pudrem już na samym początku. Ryzykujesz wtedy, że bita śmietana może się nie udać. Produkty do ubijania (białka, śmietanka) z reguły nie lubią towarzystwa. Dodatki umieszczaj w nich pod sam koniec, gdy piana jest już dość sztywna.

Utrwal bitą śmietanę za pomocą żelatyny

Jeśli chcesz, by Twoja bita śmietana miała bardziej zwartą konsystencję, możesz dodać do niej żelatynę. Zapewni to dłuższą trwałość Twojego deseru. Aby utrwalić bitą śmietanę, na 0,5 l kremówki użyj dwie łyżki żelatyny. Rozpuść proszek w niewielkiej ilości wrzątku i lekko przestudź zawiesinę (tak, by nie stężała). Pod koniec ubijania śmietany wlej żelatynę i wymieszaj całość. Ten sposób sprawi, że dodatkowo zyskasz subtelny połysk na śmietance, a Twój deser będzie prezentował się znakomicie.

Krem sułtański dla dzieci

Jeśli robisz krem sułtański, który będą jeść dzieci, oczywiste jest to, że nie powinieneś moczyć rodzynek w rumie. Aby jednak nie były suche, wykorzystaj nasz sposób. W głównym przepisie rodzynki zalewamy ciepłą wodą, a następnie rumem Jednak przygotowując rodzynki dla dzieci, zalej je jedynie wrzątkiem na około 10-15 minut. Wówczas nieco napęcznieją i będą miały bardziej intensywny smak.

Krem sułtański – jak go ładnie podać?

Deser może stracić część swojego uroku, jeśli nie podasz go w ładnej formie. Jednak wystarczy tylko kilka wskazówek, aby deser prezentował się smakowicie. Jak zadbać o szczegóły? Oto kilka pomysłów:

  • jeśli Twój krem sułtański ma kilka warstw, podawaj go z długą łyżeczką – Twoi goście będą mogli wówczas jeść go od samego spodu i spróbować wszystkich warstw już na początku;
  • po przygotowaniu umieść krem sułtański w lodówce, przynajmniej na godzinę. Wtedy deser nieco stężeje, a wszystkie smaki staną się jeszcze bardziej wyczuwalne;
  • jeśli bita śmietana po dodaniu kakao będzie dla Ciebie zbyt gorzka, razem z kakao możesz dodać do niej dwie łyżki cukru pudru i wymieszać całość energicznie.

Komentarze