Liczba porcji1
Łączny czas:4 godz. 0 min
Przygotowanie:90 min
Oczekiwanie:240 min
Poziom trudności:Średnie

Wykwintny tort czekoladowy z wiśniami

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 300 g wydrylowanych wiśni (świeżych, mrożonych, z syropu lub z nalewki)
  • 1 słoiczek konfitur wiśniowych
  • 2 łyżki + 1/3 szklanki kakao, np. Kakao Ciemne z Ghany E.Wedel
  • 250 ml zaparzonej kawy bez fusów
  • 7 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej typu 400
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200 g czekolady, np. Czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel
  • 500 g mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/3 szklanki cukru pudru
sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Zacznij od przygotowania biszkoptu na tort czekoladowy z wiśniami.

  • 2

    Rozdziel jajka w temperaturze pokojowej na białka i żółtka.

  • 3

    Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj do nich stopniowo 1 szklankę drobnego cukru.

  • 4

    Do białek z cukru dodawaj po jednym żółtku, nadal ubijając masę.

  • 5

    Przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz 1/3 szklanki kakao i wymieszaj ze sobą.

  • 6

    Dodawaj sypkie składniki do masy jajecznej partiami, krótko mieszając ją na wysokich obrotach. Całość delikatnie wymieszaj drewnianą szpatułką.

  • 7

    Przelej masę na tort czekoladowy z wiśniami do tortownicy o średnicy ok. 25-26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

  • 8

    Wstaw biszkopt do piekarnika rozgrzanego do 180⁰ C na ok. 30 minut, do „suchego patyczka”.

  • 9

    Ostudź biszkopt przez ok. 10 minut, a następnie odwróć tortownicę do góry dnem i pozwól mu uzyskać w tej pozycji temperaturę pokojową.

  • 10

    Chłodny biszkopt przekrój na 3 części. Okruszki możesz zachować do dekoracji tortu.

  • 11

    Połam czekoladę gorzką na kosteczki i roztop w kąpieli wodnej.

  • 12

    Do roztopionej czekolady dodaj serek mascarpone w pokojowej temperaturze, łyżeczka po łyżeczce, aż do połączenia się składników.

  • 13

    Ubij zimną śmietankę-kremówkę z cukrem-pudrem na sztywno.

  • 14

    Dodaj bitą śmietanę do masy czekoladowej, aby powstał lekki, delikatny mus.

  • 15

    Pokrój wiśnie na połówki i wymieszaj owoce z konfiturą.

  • 16

    Dolny krążek biszkopta nasącz 4 łyżkami kawy i nałóż połowę mieszkanki wiśni z konfiturą. Dołóż 1/3 musu czekoladowego, posyp przez sitko 1 łyżką ciemnego kakao i przykryj środkową częścią biszkoptu.

  • 17

    Drugą warstwę biszkoptu na tort czekoladowy z wiśniami nasącz kawą i nałóż kolejne warstwy tak jak poprzednio.

  • 18

    Połóż ostatni krążek biszkopta, nasącz 7 łyżkami kawy. Obłóż boki oraz wierzch ostatnią partią musu. Wyrównaj mus szpatułką.

  • 19

    Udekoruj tort czekoladowy z wiśniami zgodnie z preferencjami – np. świeżymi owocami wiśni, startą gorzką czekoladą czy okruszkami z biszkopta.

  • 20

    Odstaw do zastygnięcia do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Oceń przepis:

Wykwintny tort czekoladowy z wiśniami to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Możesz go też zaserwować po uroczystym obiedzie, aby podkreślić podniosłość chwili. Delikatnie kwaskowe wiśnie w połączeniu z głębokim aromatem kakao i czekolady w musie i biszkopcie przypadną do gustu każdemu łasuchowi.

Pamiętaj, że tort czekoladowy z wiśniami możesz również nasączyć likierem amaretto – to doskonały pomysł, jeśli serwujesz go dorosłym gościom, np. podczas imprezy urodzinowej.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: