Możesz również przygotować więcej okrągłych warstw ciasta, dzięki czemu będzie można stworzyć wyższy tort składający się z wielu elementów.
Jak udekorować tort z migdałami i białą czekoladą?
Warstwa mieszanki ze śmietanki, mascarpone i białej czekolady, w torcie z migdałami, stanowi idealną bazę do stworzenia różnego rodzaju dekoracji. Zdecydowanie najlepszym pomysłem jest obsypanie całego tortu płatkami migdałowymi. W ten sposób podkreślisz jego migdałowy smak i sprawisz, że ciasto będzie jeszcze smaczniejsze.
Dobrym pomysłem jest także upieczenie czterech biszkoptów. Wówczas stworzysz aż cztery warstwy przełożone kremem, co pozwoli na uzyskanie wyższego tortu. Na wierzchu będzie można umieścić mniej masy śmietankowo-czekoladowej. Dzięki temu będzie ona jedynie kremową warstwą, na której utrzymają się nieco cięższe dekoracje.
Krem czekoladowy, którego używamy do przygotowania tortu, można wzbogacić również dodatkiem samych migdałów. Jeśli wolisz desery zawierające kakao, warto zdecydować się na zamienienie choć jednej tabliczki białej czekolady jej gorzkim odpowiednikiem.
W przypadku tego tortu można pozwolić sobie na jeszcze więcej kulinarnego szaleństwa. Na wierzchu ciasta możesz ułożyć owoce – doskonale sprawdzą się te sezonowe, o kontrastującym kolorze, na przykład czerwonym. Możesz wysypać na tort świeże porzeczki lub wiśnie. W ten sposób przełamiesz jego słodki smak, a jednocześnie sprawisz, że ciasto będzie prezentowało się efektownie. Możesz pokusić się także o stworzenie dekoracji za pomocą odpowiednich końcówek do rękawa cukierniczego.
Jak zmodyfikować przepis na tort migdałowy z kremem?
Modyfikacje nie muszą wcale dotyczyć tylko i wyłącznie kremu. Dobrym pomysłem jest przekładanie warstw ciasta z wykorzystaniem kwaśnej konfitury. Wówczas oprócz biszkoptu i kremu, należy postawić na odrobinę dżemu z porzeczek czy śliwek. Warto jednak zadbać o to, by konfitura nie wymieszała się zbyt mocno z białym kremem. Dzięki temu tort dalej będzie wyglądał estetycznie, a jednocześnie trafi w gusta osób kochających kontrastujące smaki.
Do tortu migdałowego możesz dodać również orzechy. Najlepiej posiekać je na drobne kawałki i wrzucić do masy śmietankowo-czekoladowej. W ten sposób tort zyska zupełnie inną strukturę. Dobrym pomysłem jest również udekorowanie go z wierzchu i po bokach pokruszonymi orzechami – idealnie sprawdzą się do tego pistacje.
Do kremu ze śmietanki i białej czekolady nie musisz dodawać amaretto. Wskazaną ilość wystarczy zastąpić słodką śmietanką lub innym mocniejszym alkoholoem, np. rumem czy brandy.
Komentarze