Tort z białą czekoladą i borówkami - deser jak z najlepszej cukierni
Torty z owocami, dodatkiem białej czekolady i serkiem mascarpone wyglądają jak żywcem wyjęte z filmowych scen weselnych i komedii romantycznych. Cały tort sam w sobie jest piękny, a kiedy dodatkowo ozdobisz go owocami, małymi bezikami i cukierniczymi ozdobami może zmienić się w prawdziwie zdobniczy deser.
Z łatwością przygotujesz do niego krem borówkowy - zastąp nim galaretkę borówkową. Dodaj krem na wierzch tortu jako dekorację. Sprawdź, jak zrobić prosty krem borówkowy - koniecznie czytaj przepis do końca.
Sięgnij po mniejsze borówki do musu lub galaretki, a większymi bardziej okazałymi ozdób pyszny tort. Dodaj do składników maliny, jeżyny, truskawki, porzeczki i kawałki ananasa. Przyda się też torebka płatków i wiórków kokosowych. Oprósz nimi górę i boki tortu.
Dodaj do przepisu kawałki migdałów, orzechy i kandyzowane owoce. Jak widzisz sięgnij po składniki, które masz pod ręką i przygotuj perfekcyjne ciasto na każdą okazję.
Jak przygotować smakowity krem borówkowy na tort?
Aby przygotować smaczny krem z borówek, będziesz potrzebował podobnych składników jak do tortu. Od razu je dopisz do listy zakupów, jeśli obawiasz się, że nie masz ich u siebie.
- 250 g serka mascarpone,
- 250 g borówek,
- 200 ml śmietanki kremówki 36%,
- łyżeczka cukru
Do miski wlej schłodzoną śmietanę. Ubijaj ją na wolnych obrotach przez pół minuty, po czym zwiększ na maksymalną prędkość. Pod koniec ubijania dodaj cukier.
Połącz bitą śmietanę z serkiem mascarpone i mieszaj do połączenia się składników używając drewnianej łyżki lub trzepaczki kuchennej.
Odstaw do lodówki na około 20 minut i przełóż na tort. Można to zrobić przy pomocy szpatułki, choć polecamy sięgnąć po rękaw cukierniczy, który zagwarantuje Ci dokładne i ozdobne nałożenie kremu.
Kremem z borówek możesz zastąpić galaretkę borówkową z pierwotnego przepisu.
Przygotuj karmelowe ozdoby do tortu z borówkami i czekoladą
Krem z białej czekolady i serka mascarpone jest biały. Może chcesz uzyskać kontrast kolorystyczny? Wówczas użyj ozdób, z których stworzyć oczekiwaną kompozycję. Przygotuj karmelowe ozdoby z cukru trzcinowego. Możesz dodać do nich kolorową posypkę cukrową o różnych kształtach.
Przygotuj drewnianą deskę z papierem do pieczenia. Rozpuść na patelni cukier trzcinowy. Poczekaj, aż będzie płynny. Nabierz go na łyżkę, patyczek, widełki od miksera. Nakładaj karmel na papier z wysokości ok. 10-20 cm. Rysuj wzory, które masz w wyobraźni. Poczekaj, aż karmel zastygnie i oderwij go od papieru. Nałóż na tort - połóż na wierzchu lub wbij w górną część. Możesz przykleić karmelowe ozdoby do boków tortu.
Słodkie i chrupiące posypki do tortu, które przygotujesz raz-dwa
Od razu sięgnij po notes lub aplikację do zakupów. Dopisz swoją ulubioną czekoladę. Wrzuć kawałki do blendera lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Przygotuj domowe bezy. Oddziel białka od żółtek i upiecz małe słodkie beziki; idealne do dekoracji.
Zaopatrz się w owocowe przetwory: dżemy, konfitury, marmolady. Tych dobroci nigdy dość. W sezonie warto jednak postawić na świeże, drobne owoce – maliny, borówki, porzeczki czy poziomki. Ułóżone wokół wierzchu tortu czy obok na talerzyku lub paterze sprawią, że całość będzie jeszcze bardziej zachęcająca.
Przyda się opakowanie z cukrem trzcinowym. Zrobisz z niego karmelowe ozdoby.
Sprawdź ilość cukru potrzebną do wypieku. Możesz spróbować dostosować go według swoich preferencji – choć nie można zapominać, by nie zaburzyć zupełnie proporcji, lecz zrobić to z umiarem. Jeśli dodasz trochę mniej cukru do częśći masy, tort wciąż będzie pyszny.
Jeśli musisz odstawić tort na całą noc do lodówki zadbaj, aby zapachy innych potraw nie przeszły na Twój wypiek. Najlepiej, jeśli zawiniesz go w folię aluminową - tylko delikatnie, aby nie zetrzeć kremu. Możesz też kupić specjalny pojemnik z pokrywką do przechowywania tortu.
Na pewno dasz sobie radę. Smacznego!
Komentarze