Tort czekoladowo-bananowy
0
30 min
6 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Tort czekoladowo-bananowy

Torty sprawdzają się idealnie podczas wielu okazji. To okazałe ciasta wypełnione kremem, które mogą przyjmować dowolną formę. Ciekawym pomysłem jest połączenie czekolady i bananów. Jak przygotować pełen smaku tort z dodatkiem tych dwóch składników?

Produkty użyte w tym przepisie (3) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak zmodyfikować przepis na tort bananowo-czekoladowy?

Przepis na tort bananowo-czekoladowy można zmodyfikować, dostosowując go do własnych preferencji. Przed wyłożeniem bananów warto nasączyć biszkopt mieszanką soku z cytryny, rumu i wody. Dzięki temu będzie on wilgotny i zyska wyrazisty smak, który idealnie komponuje się z kremem czekoladowym.

 

Modyfikacje tortu mogą dotyczyć również wierzchniej warstwy ciasta. Zamiast kremu warto postawić na polewę przygotowaną z rozpuszczonej czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej rozcieńczonej odrobiną mleka lub słodkiej śmietanki. Do takiej warstwy przyczepią się ozdoby, a całość nie będzie aż tak ciężka i kremowa.

 

Jeśli chcesz, możesz również zmienić rodzaj czekolady dodanej do kremu. Doskonale sprawdzi się wariant z jeszcze większą zawartością kakao, np. czekolada E.Wedel Mocno Gorzka 80% lub biały – czekolada E.Wedel Biała. W tym przypadku warto kierować się głównie swoimi preferencjami. Świetnym pomysłem jest też dodanie do kremu rumu, który sprawi, że całość zyska bardzo wyrazisty smak. Nie jest to jednak krok obowiązkowy. Można z powodzeniem zrezygnować z tego dodatku i postawić na kwaśną cytrynę.

Jak udekorować tort bananowo-czekoladowy?

Tort czekoladowo-bananowy warto odpowiednio udekorować, szczególnie gdy pieczesz go z myślą o konkretnej okazji. Ten typ ciasta może być ozdobiony wieloma składnikami. Świetnym wyborem będzie stworzenie ciekawych kształtów z kremu na wierzchu wypieku za pomocą rękawa cukierniczego. Wówczas idealnie sprawdzą się końcówki, które pozwalają na uformowanie wyjątkowych ozdób. Doskonałym wyborem są też wiórki kokosowe lub czekoladowe oraz pokruszone orzeszki. Na wierzchu ciasta warto umieścić również pokrojonego banana, by podkreślić składnik znajdujący się wewnątrz tortu. Takie dekoracje da się przyczepić zarówno do warstwy kremu, jak i polewy czekoladowej.

Tort może być udekorowany w dowolny sposób, w zależności od Twoich preferencji. W sezonie letnim warto umieścić na nim również inne owoce, tworząc piękną kompozycję na środku lub po boku ciasta. Tort może mieć również różne kształty. Idealnie sprawdzi się ten upieczony w okrągłej formie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by był on kwadratowy czy prostokątny.

 

Na naszej stronie znajdziesz nie tylko porady dotyczącę tortu czekoladowo-bananowego, lecz także przepis na blok czekoladowy. To kolejny intensywnie kakaowy deser, który sprawdzi się podczas wielu okazji. Jeśli natomiast wolisz nieco klasyczny deser, w formie ciasta, najlepiej przygotować brownie.

Komentarze