Tiramisu truskawkowe - klasyk w owocowym wydaniu
15 min
6 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Tiramisu truskawkowe - klasyk w owocowym wydaniu

Włoski deser z soczyście czerwonymi truskawkami! Jeśli uwielbiasz klasyczne tiramisu, nie możesz przegapić okazji, by spróbować tiramisu truskawkowego – klasyki w owocowym wydaniu. Jeszcze tylko kawa lub herbata i przepis na idealne popołudnie gotowy!

Lista składników 7

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak podawać tiramisu truskawkowe – klasyk
w owocowym wydaniu?

Mocno owocowe i soczyście pyszne tiramisu truskawkowe to prawdziwa gratka dla prawdziwych łasuchów. Jeśli kochasz klasyczne tiramisu z namaczanymi w kawie biszkoptami, ta owocowa wersja z pewnością przypadnie Ci do gustu. Sprawdź, jak podać swoje tiramisu truskawkowe, by oczarować gości.  Prośby o dokładki pojawią się po kilku minutach…

Smakowitym towarzyszem tiramisu są: Lody w kubku E.Wedel OH! Wanilia 100 ml i Lody E.Wedel OH! Truskawka 100 ml. Aby urozmaicić swoje tiramisu truskawkowe, przygotuj do jego podania wysokie szklanki. Układając warstwy musu truskawkowego i serka mascarpone, dodawaj kolejne poziomy z lodów waniliowych i truskawkowych. Im wyższy pucharek bądź szklanka, tym bardziej efektownie będzie się prezentować Twój deser!

Pyszne tiramisu lubi towarzystwo aromatycznej kawy. Do deseru zaproponuj espresso lub cappuccino. Dobrym pomysłem będzie podanie cafe affogato, czyli kawy czarnej z porcją lodów.

 

Tiramisu truskawkowe oblane kawą?

Zaproponuj gościom niezwykły deser, którego tworzenie mogą samodzielnie dokończyć. W miejsce ciasteczek amaretti warto użyć tradycyjnych podłużnych biszkoptów. Jednak w odróżnieniu od klasycznego podania nie namaczaj ich w kawie. Aromatyczne espresso zaparz oddzielnie i podaj w małej filiżance lub niewielkim dzbanuszku (może być ten na mleko).

Zamiast układać warstwy deseru w wysokiej szklance ułóż biszkopty lub ciasta poziomo w podłużnych naczyniu; idealnie nada się mała maselniczka lub niewielka miseczka na sosy, zupy.

Zastosuj się do punktów 6.-9. z powyższego przepisu. Podaj gościom tiramisu i osobno postaw dzbanuszek albo filiżankę z espresso. Zachęć bliskich do samodzielnego polania deseru porcją kawy. Kawa będzie przelewać się między warstwami serka mascarpone
i wsiąkać w ciastka bądź biszkopty.

 

Co powiesz na dodatkową warstwę tiramisu truskawkowego?

Skoro układamy kilka warstw tego pysznego deseru, trzeba pomyśleć o czymś mocno czekoladowym i chrupiącym. Granola Czekoladowa to sprawdzony pomysł na deser i składnik, który uzupełni tiramisu truskawkowe. Przygotuj porcję granoli czekoladowej i przekładaj nią kolejne poziomy tiramisu. Będzie pysznie i chrupiąco!

Komentarze