Tarta z białą czekoladą i mango curd
25
2 godz.
12 porcji
Trudne
Ciasta i desery

Tarta z białą czekoladą i mango curd

Kiedy masz ochotę na coś słodkiego, najlepszym rozwiązaniem jest kawałek smakowitego ciasta. Idealną propozycją będzie tarta z mango curd, o niezwykle optymistycznym, słonecznym żółtym kolorze. Już od samego patrzenia robi się przyjemniej, wygląda bowiem jak letnie słońce zamknięte w wypieku. Ale jej wygląd to nie wszystko! Prawdziwa przyjemność nadejdzie, gdy tylko jej spróbujesz.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 11

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Tarta z białą czekoladą i z kremem z mango to połączenie idealne. O co zadbać, by wyszła perfekcyjnie? Jak można sobie urozmaicić przepis? Przeczytaj poniżej.

Mango curd – zabezpiecz folią spożywczą

Zauważ, że mango curd ma podobny skład (i właściwości) do domowego, pysznego budyniu. Dlatego, po zdjęciu z ognia, mus z mango przykryj folią tak, by ściśle przykrywała wierzch. W ten sposób zapobiegniesz powstawaniu kożucha podczas studzenia.

Dzięki temu, gdy przejdziesz do miksowania ostudzonego musu, w krótkim czasie uzyskasz jednolitą puszystą masę, którą możesz przykryć krem na bazie białej czekolady. Twój deser będzie szybciej gotowy!

Tarta malinowa z kremem z białej czekolady

Do tarty z kremem z białą czekoladą możesz zrobić mus owocowy nie tylko na bazie mango. Kruche ciasto to wdzięczna baza i równie dobrze sprawdzą się też między innymi maliny. Jak przygotować alternatywny krem owocowy?

Składniki:

  • maliny świeże lub mrożone: 800 g - 1 kg, zależnie od tego, jak grubą warstwę musu chcesz uzyskać (plus 300 g na wierzch)
  • 3,5 łyżki żelatyny
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru białego

Przygotowanie:

  1. Umieść owoce na patelni lub w szerokim garnku z grubym dnem (jeśli masz świeże maliny, zawczasu je opłucz). Pamiętaj, by część owoców odłożyć do dekoracji;
  2. Smaż maliny do uzyskania konsystencji musu-konfitury. Posyp cukrem pudrem i żelatyną (tu wykorzystaj dwie łyżki). Po dokładnym wymieszaniu zdejmij mus z ognia, by lekko ostygł (uważaj, by nie stężał na patelni lub w rondelku);
  3. Ostudzony mus przelej na tartę wyłożoną wcześniej kremem z białej czekolady. Umieść na nim odłożone wcześniej owoce;
  4. Przygotuj glazurę: 1,5 łyżki żelatyny zalej wrzątkiem (niewielką ilością) i dokładnie wymieszaj. Gdy mieszanka lekko przestygnie, dodaj cukier i rozprowadź całość na owocach.
  5. Schowaj ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Twoja tarta malinowa z kremem jest gotowa do podania! Częstuj gości schłodzonym ciastem – smacznego!

Komentarze