Tarta z białą czekoladą i z kremem z mango to połączenie idealne. O co zadbać, by wyszła perfekcyjnie? Jak można sobie urozmaicić przepis? Przeczytaj poniżej.
Mango curd – zabezpiecz folią spożywczą
Zauważ, że mango curd ma podobny skład (i właściwości) do domowego, pysznego budyniu. Dlatego, po zdjęciu z ognia, mus z mango przykryj folią tak, by ściśle przykrywała wierzch. W ten sposób zapobiegniesz powstawaniu kożucha podczas studzenia.
Dzięki temu, gdy przejdziesz do miksowania ostudzonego musu, w krótkim czasie uzyskasz jednolitą puszystą masę, którą możesz przykryć krem na bazie białej czekolady. Twój deser będzie szybciej gotowy!
Tarta malinowa z kremem z białej czekolady
Do tarty z kremem z białą czekoladą możesz zrobić mus owocowy nie tylko na bazie mango. Kruche ciasto to wdzięczna baza i równie dobrze sprawdzą się też między innymi maliny. Jak przygotować alternatywny krem owocowy?
Składniki:
- maliny świeże lub mrożone: 800 g - 1 kg, zależnie od tego, jak grubą warstwę musu chcesz uzyskać (plus 300 g na wierzch)
- 3,5 łyżki żelatyny
- 80 g cukru pudru
- 2 łyżki cukru białego
Przygotowanie:
- Umieść owoce na patelni lub w szerokim garnku z grubym dnem (jeśli masz świeże maliny, zawczasu je opłucz). Pamiętaj, by część owoców odłożyć do dekoracji;
- Smaż maliny do uzyskania konsystencji musu-konfitury. Posyp cukrem pudrem i żelatyną (tu wykorzystaj dwie łyżki). Po dokładnym wymieszaniu zdejmij mus z ognia, by lekko ostygł (uważaj, by nie stężał na patelni lub w rondelku);
- Ostudzony mus przelej na tartę wyłożoną wcześniej kremem z białej czekolady. Umieść na nim odłożone wcześniej owoce;
- Przygotuj glazurę: 1,5 łyżki żelatyny zalej wrzątkiem (niewielką ilością) i dokładnie wymieszaj. Gdy mieszanka lekko przestygnie, dodaj cukier i rozprowadź całość na owocach.
- Schowaj ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Twoja tarta malinowa z kremem jest gotowa do podania! Częstuj gości schłodzonym ciastem – smacznego!
Komentarze