Muffinki cytrynowe z czekoladą
0
20 min
20 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Muffinki cytrynowe z czekoladą

Wyobraź sobie, że wyciągasz z piekarnika złociste muffinki, a ich delikatny cytrynowy aromat wypełnia całą kuchnię. Taki wypiek to znakomity sposób na urozmaicenie swojego śniadania, podwieczorku czy deseru. Smak cytryny zostaje tu idealnie przełamany nutką słodkiej czekolady. Jeśli szukasz słodko-kwaśnej mieszanki na przekąskę, udało Ci się trafić idealnie.

 

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Cytrynowe muffinki to smaczne przekąski, jedzone w domowym zaciszu, na przyjęciach lub jako lunch w pracy, na uczelni czy szkole. Co zrobić, by mieć pewność, że wyjdą pyszne? Sprawdź poniżej!

Cytrynowe muffinki - przepis krok po kroku

Cała sztuka robienia muffinek polega na tym, by dobrze wymieszać mokre składniki. Potem równie ważne jest, by suche składniki, które je uzupełniają, pięknie się połączyły. Nie żałuj więc miksera (lub trzepaczki) i wymieszaj całość najlepiej, jak umiesz, nawet w jednej misce. Rezultat w postaci puszystych, miękkich jak chmurka i smacznych muffinek pokaże Ci, że było warto.

Muffinki cytrynowe — ile wynosi czas pieczenia?

Odpowiedź brzmi: to zależy. Optymalny czas, często spotykany w różnych przepisach, to 20 minut. Może się on jednak zmieniać. Zależy to wielu czynników, choćby wielkości foremek. Ma na to też wpływ temperatura, rodzaj piekarnika, poziom jego zużycia czy ustawienia grzania (z termoobiegiem będzie szybciej). 

Nastaw więc piekarnik, ale przy takich małych wypiekach jak cytrynowe muffinki sprawdzaj co jakiś czas za pomocą patyczka, czy już się upiekły. Gdy patyczek będzie suchy, a wierzch babeczek lekko zarumieniony, będą już idealne.

Muffiny cytrynowe — podmiana składników i dodatki

Cytrynowe muffinki możesz urozmaicić na wiele sposobów. Poniżej znajdziesz kilka przykładów.

Cukier waniliowy i inne dodatki

Jeśli lubisz dodatkowe nuty smakowe, cukier waniliowy nada się idealnie. Możesz też wykorzystać laskę wanilii (a raczej ziarenka z niej) lub pastę waniliową. Tutaj, jeśli chodzi o proporcje, trzeba się posłużyć tą znaną matkom i babciom na całym świecie: „na oko". Cukier waniliowy ma podobne zadanie jak cukier, daj więc go tyle, ile potrzebujesz, by dosładzane wypieki Ci smakowały.

Poza cukrem waniliowym możesz też dodawać oczywiście ulubione aromaty, a także wiórki kokosowe czy bakalie, które z pewnością sprawią, że Twoje muffiny cytrynowe będą miały bogatszy smak. Jeśli lubisz korzenne nuty, może spodobać Ci się dodatek cynamonu lub kardamonu. Te przyprawy podobnie jak cukier czy czekolada przełamią dosyć kwaśną cytrynę i staną się kolejnym smacznym walorem Twoich muffinek.

Jak zmienić dodatki, aby pasowały?

Podmiana składników przy przygotowaniu muffinek jest oczywiście możliwa i jest na to kilka opcji:

  • masło możesz zamienić na olej roślinny (najlepiej rzepakowy) — Twoje muffinki będą nieco lżejsze;
  • śmietankę możesz zamienić na zwyczajne mleko lub na ulubiony napój roślinny — tu niemal wszystkie chwyty są dozwolone;
  • sok z cytryny możesz zamienić na taki z pomarańczy lub z limonki — muffinki z cytrusami są smaczne, nie musisz się więc ograniczać do tylko jednego rodzaju. Eksperymentuj i szukaj swoich smaków.

Muffiny cytrynowe z białą czekoladą

Dosyć ważną informacją jest to, że nie musisz się ograniczać do mlecznej czekolady. Z białą czekoladą cytrynowe muffinki smakują równie dobrze. Możesz pokroić ją w kostkę i dodać do ciasta zamiast mlecznej czekolady (lub z mleczną czekoladą w mieszance) albo rozpuścić w kąpieli wodnej. Taką czekoladę odstaw do lekkiego przestudzenia, by nie ściąć jajek. Gdy będzie w temperaturze pokojowej, możesz ją dolać do ciasta i mieszać całość do połączenia składników. Nie musisz przy tym rezygnować z kawałków innej czekolady.

Muffinki cytrynowe z kremem

Jeśli lubisz muffinki z dodatkami, śmiało ukoronuj swoje wypieki kremem cytrynowym. Przygotowanie nie jest trudne, a smak zachwyci Twoich gości. 

Składniki: 

  • sok z połowy cytryny;
  • 300 g serka mascarpone;
  • 250 ml śmietanki kremówki;
  • cukier do smaku.

Wykonanie wygląda następująco:

  1. Ubij śmietankę na sztywno;
  2. Połącz bitą śmietanę z serkiem mascarpone;
  3. Dodaj sok z cytryny, cukier i delikatnie mieszaj całość do połączenia składników. Gotowe!

Tak przygotowany krem przełóż do rękawa cukierniczego i z jego pomocą udekoruj swoje babeczki. By dodać wypiekowi nieco animuszu i elegancji, udekoruj go plasterkami cytryny.

Jak widzisz, babeczki cytrynowe możesz przygotować zarówno w prostej i szybkiej wersji na przekąskę lub lunch, albo „na koktajlowo” - bardziej elegancko, z większą ilością dodatków. Nie wahaj się i baw się różnymi wariantami.

Komentarze