Crumble ze śliwkami to prosty i smaczny deser. Możesz jednak jeszcze bardziej go urozmaicić dodatkami, wykorzystując na przykład inne owoce. Chcesz wiedzieć jak dopracować śliwki pod kruszonką do perfekcji? Czytaj dalej.
Kruszonka idealna
By zrobić kruszonkę, która będzie wieńczyć Twój pyszny deser, warto skupić się na kilku szczegółach. Wtedy będziesz mieć pewność, że śliwki z czekoladą szczelnie pokrywa najlepsza kombinacja składników. Na co więc warto zwrócić uwagę?
Cukier puder
Do kruszonki najlepiej wykorzystać drobny cukier lub posłużyć się cukrem pudrem. Taki lepiej przylgnie do masła i rozpuści się w nim, sprawiając, że Twoja kruszonka będzie miała odpowiednią strukturę. Gdy wybierzesz cukier puder, dodatkowo czas przygotowania kruszonki nieco się skróci.
Mąka ziemniaczana do kruszonki
By Twoja kruszonka wyszła pysznie, użyj mąki pszennej typu 450 lub 500 .Jeśli chcesz, by była jeszcze bardziej krucha, dodaj do niej mąkę ziemniaczaną. Do podanej proporcji (300 g mąki, 160 g cukru, 200 g masła) dodaj 200 g mąki zwykłej i 100 g mąki ziemniaczanej. Później postępuj zgodnie z przepisem.
Zimne masło – ważna sprawa
Pod kruszonką śliwki puszczą sok, zadbaj więc, by była ona jak najbardziej krucha. Aby to osiągnąć potrzebujesz zimnego masła. To dzięki niemu faktura już na starcie jest odpowiednia. By nie grzać go nadmiernie dłońmi podczas ucierania, postępuj w ten sposób:
- zamiast wsypać mąkę do miski, przesiej ją w kopczyk na stolnicy;
- dodaj cukier puder i pokrojone masło;
- zacznij od łączenia składników nożem, by nie zagrzać masła dłońmi.
Gdy skończysz robić kruszonkę, wstaw ją na 30 minut do lodówki. Później po prostu posyp schłodzoną kruszonką śliwki.
Jeśli chcesz, by kruszonka była bardziej zbita, dodaj do ciasta dwie łyżki masła więcej. Możesz wtedy uformować kulę z ciasta i po schłodzeniu zetrzeć je na śliwki lub rowałkować, powycinać paski lub inne wzorki i w ten sposób przygotować wierzch swego deseru.
Dodatki do kruszonki
Kruszonka nie musi występować tylko solo. Jeśli chcesz nieco urozmaicić jej smak, jest na to trochę sprytnych i smacznych sposobów. Do kruszonki możesz dodać między innymi:
- odrobinę kakao – na przykład Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel. Ma ono intensywny smak, więc zacznij od niewielkiej ilości;
- skórkę z cytryny – przełamie nieco słodycz i nada cytrusową nutę;
- wanilię (w ulubionej lub aktualnie dostępnej Ci postaci) – dodaj trochę cukru waniliowego lub pestek z laski wanilii i zobacz (oraz poczuj) jak zadziała na Twoją kruszonkę;
- ulubiony ekstrakt lub aromat (na przykład migdałowy) – jeśli masz jakiś lubiony smak lub zapach, nie zawahaj się go użyć!
Kruszonka na innej mące
Nie chcesz robić kruszonki na mące pszennej? Nadal możesz cieszyć się tym pysznym dodatkiem do deserów. Łatwo przygotujesz ją z innego rodzaju mąki. Wykorzystaj mąkę ziemniaczaną połączoną w proporcji pół na pół z mąką owsianą, jaglaną, ryżową lub nawet z kokosową.
Kruszonka z herbatników
Jeśli masz w kuchni herbatniki, możesz je wykorzystać do zrobienia kruszonki. Będzie to alternatywna, smaczna wersja znanego klasyka, która, podobnie jak oryginał, nie wymaga mnóstwo pracy. Do zrobienia kruszonki potrzebne są trzy składniki:
- 200 g herbatników
- 200 g masła
- większa szczypta cynamonu lub kakao
Wykonanie:
- Masło pokrój na kawałki;
- Herbatniki rozdrobnij w blenderze (nie muszą być na proszek);
- Masło z herbatnikami, kakao lub cynamonem ucieraj dłońmi.
Ta receptura nie zawiera cukru dlatego, że herbatniki same w sobie już są słodkie. Jeśli jednak czujesz potrzebę, nic nie stoi na przeszkodzie by go dodać. Skosztuj jednak wcześniej herbatnika, by dowiedzieć się jaka ilość będzie Ci potrzebna.
Śliwki zapiekane pod kruszonką — daj im czas
Robiąc śliwki zapiekane pod kruszonką, daj im czas w piekarniku — niech się ładnie zapieką, puszczą sok. Śliwki będą skąpane w pysznym syropie, który po lekkiej redukcji stworzy cudowną mieszankę z kruszonką. Nie spiesz się więc z wyciąganiem crumble z piekarnika i pozwól się wymieszać smakom.
Podmień owoce — crumble z jabłkiem i gruszkami
Crumble możesz zrobić nie tylko ze śliwek, bo z powodzeniem wykorzystasz wiele innych owoców. Rabarbar, maliny, brzoskwinie, agrest, jeżyny, mango... Wybór jest ogromny. Poniżej znajdziesz propozycję — przepis na crumble z jabłkami i gruszkami.
Składniki:
- 6 jabłek
- 5 gruszek
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 200 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 160 g cukru pudru
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki białego cukru
Wykonanie:
- Nastaw piekarnik na 180 stopni, grzanie góra dół. Przygotuj naczynie żaroodporne;
- Przesiej mąkę ziemniaczaną i pszenną przez sito, dodaj cukier puder i masło pokrojone w kostkę. Utrzyj dłońmi kruszonkę i schowaj ją do lodówki do schłodzenia;
- Obierz i pokrój w kostkę jabłka i gruszki. Przełóż owoce do naczynia żaroodpornego. Posyp je cynamonem i cukrem, a na koniec wymieszaj całość;
- Wyjmij kruszonkę z lodówki i rozmieść ją równomiernie na wierzchu owoców;
- Wstaw naczynie do piekarnika i piecz owoce przez około 40 minut. Gdy kruszonka się zarumieni, a owoce puszczą sok, crumble z jabłkami i gruszkami jest już gotowe.
Crumble ze śliwkami i nie tylko — z czym je podawać?
Do zapiekanych śliwek i innych owoców pod kruszonką pasują różne dodatki. Przede wszystkim możesz udekorować wierzch, posypując go cukrem pudrem lub cynamonem. Możesz też posypać pieczone owoce pod kruszonką prażonymi płatkami migdałów.
Deser możesz udekorować również gałką lodów waniliowych. Jeśli lubisz inne lody: pistacjowe, karmelowe lub śmietankowe, także dobrze się tu sprawdzą.
Możesz dodać jeszcze jeden uniwersalny składnik do swoich pieczonych owoców — bitą śmietanę. Przygotowanie jej nie jest skomplikowane, wystarczy ubić trochę kremówki z cukrem pudrem i gotowe!
Komentarze