Rogaliki z czekoladą
0
30 min
30 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Rogaliki z czekoladą

Masz ochotę na szybką słodką przekąskę? A może szukasz pomysłu na rodzinne słodkie śniadanie? Oto przepis na szybkie rogaliki wypełnione czekoladą, które przygotujesz w 30 minut. Wszystko, czego potrzebujesz, by zadbać o podniebienia bliskich, to ciasto francuskie, ulubiona czekolada i rozgrzany piekarnik. To zaczynamy!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 4

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Pyszne rogaliki z ciasta francuskiego to szybki sposób na przekąskę. Jeśli chcesz, możesz dowolnie podmieniać ich nadzienie. Bez względu na to czy zdecydujesz się na marmoladę, świeże owoce czy serek ricotta z pewnością będzie pysznie. Możesz też przygotować inny rodzaj rogalików np. kruche rogaliki z ciasta drożdżowego, tu jednak przyda się nieco więcej czasu. Niżej znajdziesz wskazówki jak je zrobić. 

Drożdżowe rogaliki z czekoladą

Rogaliki na bazie świeżych drożdży, z rozpływającą się w ustach czekoladą. Lekko ciepłe, kruche, do tego jeszcze aromatyczna kawa lub ciepłe mleko... Brzmi dobrze, prawda? Wypróbuj więc sprawdzony przepis na rogaliki drożdżowe z pyszną czekoladą.

Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • szczypta soli
  • 100 g Czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel
  • 80 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel

Przygotowanie:

  1. Zrób rozczyn na ciasto drożdżowe: w miseczce rozkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru oraz 3 łyżki mąki pszennej. Zalej całość 100 ml ciepłego mleka (zadbaj o to, by było ciepłe, ale nie gorące). Wymieszaj dokładnie rozczyn i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce;
  2. Przesiej resztę mąki do dużej miski. Dodaj resztę ciepłego mleka, jedno jajko i żółtko, szczyptę soli, rozrobiony rozczyn i roztopione (tu znów: ciepłe, ale nie gorące) masło. Wymieszaj całość drewnianą łyżką;
  3. Wyłóż ciasto drożdżowe na oprószoną mąką stolnicę. Wyrabiaj je przez około 15 minut, aż będzie gładkie, sprężyste i zacznie odchodzić od dłoni. Wyrobione ciasto włóż do miski, przykryj folią spożywczą lub przykryć ściereczką i zostaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia;
  4. Nastaw piekarnik na 200°C, grzanie góra-dół. Naszykuj wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę;
  5. Wyrośnięte ciasto drożdżowe umieść na oprószonej mąką stolnicy. Rozwałkuj je do grubości około 5 mm. Wycinaj z ciasta trójkąty (ich wielkość uzależnij od tego, czy wolisz upiec większe, czy mniejsze rogaliki);
  6. Czekoladę mleczną zetrzyj na tarce lub posiekaj. Na każdym trójkącie umieść po około łyżeczce wiórków czekoladowych i zawijaj rogaliki – od szerszej strony do węższej;
  7. Zawinięte rogaliki z czekoladą umieść na blaszce, przykryj ściereczką i zostaw na około 10-15 minut, by lekko jeszcze podrosły;
  8. Roztrzep jajko w miseczce widelcem lub trzepaczką. Posmaruj rogaliki roztrzepanym jajkiem. Wstaw je do pieczenia na 10-15 minut, aż się ładnie zarumienią. Po upieczeniu zostaw rogaliki do ostudzenia;
  9. Przygotuj polewę: wrzucić tabliczkę czekolady w opakowaniu do garnka z gorącą wodą. Gdy się rozpuści, odetnij róg opakowania i wyciskaj płynną czekoladę na swoje rogaliki z czekoladą.

Upieczone rogaliki drożdżowe najlepiej smakują na świeżo, jeszcze lekko ciepłe. Możesz więc wyrobione ciasto schować do lodówki na noc i rano upiec sobie pyszne śniadanie.

Gotowe rogaliki możesz posypać lekko cukrem pudrem lub cynamonem dla smaku.

Rogaliki z czekoladą – zrób swoje nadzienie

Niezależnie od tego, czy robisz rogaliki z ciasta francuskiego czy ciasta drożdżowego, możesz zrobić do nich pyszne czekoladowo-orzechowe nadzienie własnej roboty. Jak przygotować taki krem?

Składniki:

  • 250-280 g orzechów laskowych
  • 250 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 120 g Czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel
  • łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. Upraż orzechy laskowe w piekarniku (rozgrzanym do 190°C) lub na patelni. Wystarczy około 7 minut, aby skórka zaczęła pękać. Następnie obierz orzechy.
  2. W blenderze kielichowym umieść obrane orzechy laskowe. Miksuj je, aż uzyskają konsystencję piasku.
  3. Dolej mleko, dodaj miód i olej kokosowy. Czekoladę zetrzyj na tarce z małymi oczkami i dodaj do pozostałych składników. Mieszaj całość do uzyskania kremowej konsystencji.

Twój krem jest gotowy. Układaj go na trójkątach z ciasta i zawijaj rogaliki.

Jeśli lubisz czekoladę, możesz zrobić od razu podwójną porcję kremu. Oprócz rogalików znajdzie on swoje zastosowanie także na kanapkach. Możesz go jeść również prosto z miseczki.

Jak podawać rogaliki?

Rogaliki możesz przyrządzić z wieloma nadzieniami i podawać na wiele różnych sposobów. Wybierz swój ulubiony i ciesz się wybornym smakiem wypieku. Poniżej znajdziesz kilka naszych propozycji.

Rogaliki bez nadzienia

Jeśli nie wiesz co dodać do środka rogalika, możesz je upiec bez żadnego nadzienia. Przed jedzeniem przygotuj tylko małe miseczki lub sosjerki z porcjami pysznych dobroci, które mogą je urozmaicić, jak na przykład:

  • masło;
  • konfitura o ulubionym smaku;
  • krem czekoladowy;
  • krem pistacjowy;
  • masło orzechowe;
  • owoce – banan, truskawki, maliny, jagody, jeżyny itp.

Jeśli nie masz ochoty na nadzienie, świetnym ukoronowaniem Twoich wypieków będzie również cukier puder. 

Inne pomysły na rogaliki

Przepis na rogaliki nie jest skomplikowany, jednak liczba sposobów na ich zrobienie jest ogromna. Jeśli nie przepadasz za ciastem drożdżowym, możesz zdecydować się na rogaliki kruche. Ciasto nie jest skomplikowane, podobnie jak wykonanie. Wymaga ono jednak nieco czasu.

W przygotowaniu kruchego ciasta najważniejsze są proporcje, a nie receptura. By je zrobić, pamiętaj o proporcji 3:2:1, przy czym:

  • 3 oznacza ilość mąki;
  • 2 oznacza ilość tłuszczu (najczęściej masła);
  • 1 oznacza ilość cukru (choć dla smaku możesz też dodać w niewielkiej ilości cukier waniliowy).

Jak to działa w praktyce? Na 300 g mąki pszennej przypada 200 g masła i 100 g cukru (możesz użyć cukru pudru).

Jak zrobić kruche ciasto?

By przygotować kruche ciasto, masło pokrój w kostkę i dodaj do przesianej mąki i cukru. rozdrabniaj masło nożem, aż zacznie pięknie łączyć się z pozostałymi składnikami. Następnie zagniataj ciasto, aż będzie miało gładką, jednolitą konsystencję. Z gotowego ciasta uformuj kulę i owiń folią spożywczą. Tak przygotowane schowaj do lodówki na co najmniej pół godziny.

Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj je, wycinaj trójkąty. Dodaj ulubione nadzienie, pozwijaj rogaliki, posmaruj jajkiem i piecz przez 15-20 minut. Podawaj ostudzone. Smacznego!

Komentarze