Rabarbarowe ciasto czekoladowe
0
45 min
30 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Rabarbarowe ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe jest uniwersalnym deserem, który sprawdza się w niemal każdych okolicznościach. Smakuje doskonale również z wieloma dodatkami, takimi jak świeże owoce czy nawet rabarbar. Jak przygotować wypiek, który trafi w gusta Twoje i Twoich gości? Poznaj przepis na ciasto czekoladowe z rabarbarem.

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak zmodyfikować przepis na ciasto czekoladowe z rabarbarem?

Oprócz ciasta czekoladowego z rabarbarem, możesz zdecydować się na nieco mniejszy i szybszy w przygotowaniu wariant, jakim są ciastka czekoladowe z rabarbarem. W tym wypadku proporcje na ciasto pozostają bez zmian, jednak powinno być ono przełożone do małych foremek. Możesz też uformować  na blaszce małe krążki z ciasta – w ten sposób powstaną mini-bułeczki.

 

Ciasto czekoladowe z rabarbarem to bardzo prosty deser, dlatego jeśli szukasz nowych kulinarnych wyzwań – zmodyfikuj go, np. zmieniając rodzaj zastosowanej czekolady. Istnieje opcja wykorzystania trzech takich samych tabliczek lub wręcz przeciwnie – zupełnie różnych. Dobrze sprawdzą się zarówno warianty gorzkie, jak i mleczne, białe czy karmelowe. Jeśli jednak postawisz na czekoladę z bardzo dużą zawartością kakao, istnieje ryzyko, że ciasto wyjdzie mało słodkie. Jeśli takie lubisz – to świetnie! Jeżeli jednak chcesz, aby deser były mocno słodki, możesz dodać do masy na ciasto dwie łyżki cukru trzcinowego lub trzy łyżki syropu klonowego.  

 

Do ciasta czekoladowego z rabarbarem można dodać również inne składniki. Doskonale sprawdzą się orzechy, bez względu na ich rodzaj. Wystarczy pokruszyć je na średniej wielkości kawałki i dodać do masy wraz z rabarbarem. Taki dodatek zmieni konsystencję wypieku i sprawi, że będzie on przyjemnie chrupać podczas jedzenia.

 

Ciasto z rabarbarem można też wzbogacić dodatkiem innych owoców. Świetnym wyborem są maliny, truskawki czy jagody. Nadadzą się wszystkie owoce, które można z łatwością zapiec w cieście. Jeśli więc nie lubisz bardzo kwaśnego smaku rabarbaru, doskonałym rozwiązaniem jest wymieszanie jego łodyg z innymi owocami sezonowymi. Możesz także zmniejszyć ilość rabarbaru, ale wówczas ciasto będzie bardziej czekoladowe i słodsze.

Jak podawać ciasto czekoladowe z rabarbarem?

Ciasto z rabarbarem warto przygotować w sezonie letnim, w momencie, gdy warzywo zaczyna się pojawiać na sklepowych półkach. Od razu po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, pozostaw je na pół godziny do ostygnięcia. Dzięki temu będzie się je łatwiej kroiło. Cierpliwość w tym wypadku się opłaci – ciasto będzie odpowiednie chrupkie od zewnątrz i miękkie i wilotne od wewnątrz. Takie ciasto może być idealną przekąską do kawy czy gorzkiej herbaty.

 

Ciasto czekoladowe z rabarbarem może leżeć w temperaturze pokojowej nawet kilka dni, dlatego jest to świetna przekąska na co dzień. Smakuje doskonale zarówno po obiedzie, jak i dodatek do słodkiego śniadania.

 

Jeśli należysz do grona miłośników czekolady, możesz także polać ciasto polewą. Gdy chcesz postawić na taką dekorację, możesz zmniejszyć liczbę tabliczek wykorzystanych do stworzenia masy, albo dokupić jeszcze tabliczkę (albo dwie!).

Komentarze