Liczba porcji10
Łączny czas:1 godz. 30 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:90 min
Poziom trudności:Łatwe

Przepis na pyszne biscotti z czekoladą i orzechami laskowymi

Masz ochotę na pyszne, NAPRAWDĘ chrupiące i mocno czekoladowe ciasteczka? A co powiesz na włoski specjał: biscotti z czekoladą i orzechami laskowymi? Koniecznie spróbuj je przygotować – to proste i niesamowicie przyjemne. To jak? Zabierasz się do pracy?

LISTA SKŁADNIKÓW:

sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao ciemne z Ghany E.Wedel oraz proszek do pieczenia i sól.

  • 2

    Roztrzep jajko widelcem, a następnie wymieszaj z płynnym miodem i utrzyj na gładką masę z cukrem. Upewnij się, że nie pozostały żadne grudki.

  • 3

    Wlej masę jajeczno-miodową do suchych składników i dokładnie je ze sobą połącz do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • 4

    Do masy dodaj wcześniej posiekane dość grubo orzechy laskowe oraz czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel.

  • 5

    Jeśli całość zrobi się zbyt sypka i zacznie się rozpadać, do masy na biscotti z czekoladą i orzechami laskowymi dodaj łyżkę płynnego miodu.

  • 6

    Uformuj z masy podłużny chlebek, o długości ok. 30 cm, a następnie wyłóż go na blaszkę, która została lekko podsypana mąką. Ciasto może być lepiące się – nie ma w tym nic złego.

  • 7

    Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz ciasto na biscotti z czekoladą i orzechami laskowymi przez ok. 30

  • 8

    Odstaw je na kratkę i przestudź przez ok. 10 minut. Nie wyłączaj piekarnika – utrzymaj w nim wcześniejszą temperaturę.

  • 9

    Weź nóż z ząbkami i pokrój chlebek czekoladowy na kromki o grubości ok. 1 cm, najlepiej na ukos.

  • 10

    Kromki ułóż poziomo na blaszce i włóż ponownie do piekarnika na 180°C na 15 minut.

  • 11

    Po upływie kwadransa otwórz piekarnik i przełóż kromeczki na drugą stronę. Biscotti z czekoladą gorzką klasyczną 64% E.Wedel i orzechami laskowymi piecz jeszcze przez 15 min.

  • 12

    Wyjmij z piekarnika i ostudź chrupiące ciasteczka na kratce.

  • 13

    Przechowuj biscotti w szczelnie zamkniętym pojemniku – tak, aby nie straciły swojej chrupkości.

Oceń przepis:

Tak przygotowane, podwójnie wypieczone biscotti z czekoladą gorzką klasyczną 64 % E.Wedel i orzechami laskowymi możesz bez problemu przechowywać przez długi czas – zamknięte w szczelnym pojemniku, na długo zachowają idealną konsystencję i fenomenalny smak. To doskonała przekąska do popołudniowego cappuccino czy dodatek do lunchboxa zabieranego do pracyTego trzeba spróbować!

W jaki sposób wzbogacić przepis na biscotti z czekoladą i orzechami laskowymi?

Podany powyżej przepis pozwoli Ci przyrządzić podstawową wersję klasycznych włoskich biscotti. Jeśli jednak chcesz, możesz spróbować wyczarować ten deser w inny sposób – tak, aby jeszcze bardziej podkręcić jego smak. Możesz np.:

  • dodać większą ilość kakao ciemnego z Ghany E.Wedel lub czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel – tak, aby przekąska nabrała jeszcze intensywniejszego czekoladowego smaku,
  • zmieszać kilka rodzajów orzechów – oprócz laskowych do biscotti dobrze będą pasowały np. orzechy pekan, makadamia, włoskie czy pistacjowe, a także migdały,
  • podprażyć orzechy przed dodaniem ich do masy – dzięki temu nabiorą one bardziej wyrazistego i intensywnego smaku,
  • doprawić masę kardamonem, cynamonem, imbirem lub chilli – w zależności od preferencji,
  • nasączyć biscotti tuż przed podaniem mocnym, przestudzonym espresso, które można dodatkowo zmieszać z likierem kawowym albo z brandy,
  • wykorzystać czekoladę innego typu – np. Mocno mleczną, białą lub gorzką o wyższej zawartości kakao (np. Mocno gorzką 80% E.Wedel). Można również wymieszać kilka typów czekolady.

Pamiętaj: jeżeli chcesz przyrządzić większą ilość biscotti z czekoladą i orzechami laskowymi, po prostu podwój lub potrój ilość składników z naszego przepisu. Dzięki temu zyskasz doskonałą przekąskę na rodzinne spotkanie lub event firmowy. Możliwości jest bardzo wiele!

Życzymy smacznego eksperymentowania! To pewne, że ten smakołyk wywoła szeroki uśmiech na Twoich ustach i… sprawi, że pokochasz czekoladę jeszcze bardziej niż do tej pory!

 

Wypróbuj także inne z naszych przepisów! Sprawdź  

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: