Liczba porcji10
Łączny czas:5 godz. 30 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:300 min
Poziom trudności:Łatwe

Przepis na muffinki piernikowe z czekoladą i nadzieniem śliwkowym

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Półtorej szklanki mąki pszennej
  • Pół szklanki mąki pszennej razowej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • Łyżeczka sody oczyszczonej (płaska)
  • Pół szklanki brązowego cukru (zmielonego)
  • Łyżka stołowa przyprawy korzennej (przyprawy do piernika)
  • Szczypta soli
  • 50 ml oleju (kokosowego lub rzepakowego)
  • Pół szklanki maślanki (klasycznej lub straciatella)
  • Pół szklanki mleka krowiego (2% lub 3,2%)
  • Pół szklanki miodu
  • 1 jajko (całe)
  • 100 gramów posiekanej czekolady mlecznej E.Wedel
  • 1 średniej wielkości jabłko (starte na tarce o dużych oczkach)
  • Słoiczek powideł śliwkowych lub konfitury śliwkowej (ok. 200 gramów)
  • Dwie tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel (do wykonania polewy)
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej – wyjmij je z lodówki odpowiednio wcześniej, aby się ogrzały.

  • 2

    W dużej misce wymieszaj ze sobą składniki suche: mąkę pszenną, mąkę razową, drobno zmielony brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę korzenną. W drugim naczyniu wymieszaj wszystkie składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód.

  • 3

    Połącz ze sobą zawartość obu naczyń i wymieszaj, dodaj na koniec posiekaną czekoladę mleczną E.Wedel i starte jabłko.

  • 4

    Wyłóż blachę do muffinów papilotkami. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej papilotki. Piecz przez około 25 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka.

  • 5

    Poczekaj chwilę aż muffinki przestygną, potem wyciągnij je z formy. Ponacinaj uzyskane w ten sposób ciastka – mniej więcej w połowie ich wysokości i przełóż je obficie powidłami śliwkowymi lub konfiturą śliwkową. Schowaj do lodówki na ok. 4 godziny.

  • 6

    Wyciągnij muffinki z lodówki. Rozpuść czekoladę mleczną E.Wedel w kąpieli wodnej i polej nią babeczki. Aby uniknąć zabrudzeń zrób to na talerzu lub stolnicy. Schowaj polane muffiny do lodówki, aby czekolada mogła stężeć. Smacznego!

Oceń przepis:

Muffinki piernikowe z czekoladą sprawdzą się nie tylko w okresie bożonarodzeniowym i późną jesienią. Dzięki temu, że ich spożywanie jest niezwykle wygodne, bo nie ma konieczności używania do tego sztućców, sprawdzą się także jako przekąska na letnim pikniku lub podczas grillowania. Ciekawym pomysłem jest także stworzenie „babeczkowego tortu”. Wystarczy, że upieczone muffinki piernikowe z czekoladą ustawisz na paterze do ciasta i ozdobisz każdą z nich bitą śmietaną – ten trend cieszy się od lat dużą popularnością. Babeczki piernikowe sprawdzą się także podczas imprez rodzinnych i spotkań z bliskimi, jako przekąska do kawy i herbaty. 

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: