Tak przygotowany deser zachwyci nawet najbardziej wymagających – jest intensywnie słodki, jeszcze bardziej czekoladowy, a każda z warstw zapewnia nową przygodę ze smakiem. Tego po prostu trzeba spróbować. Jak widzisz, przygotowanie banoffee pie wcale nie jest trudne, więc warto zaplanować stworzenie go, np. w weekend – gdy masz nieco więcej czasu. Może z powodzeniem zastąpić klasyczne ciasto, zaskakując aromatem!
O co zadbać, aby banoffee pie było naprawdę doskonałe?
Przyrządzenie banoffee pie jest nie tyle trudne, co czasochłonne. Dlatego przy pierwszym podejściu to ciasto może Ci się wydać dość skomplikowane to przyrządzenia. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Trzeba jednak przyznać, że istnieje kilka elementów, na które trzeba zwrócić szczególną uwagę. Przede wszystkim zadbaj o:
- schłodzenie składników zgodnie z zaleceniami – pominięcie tego kroku, czy to przy chłodzeniu spodu ciasteczkowego, czy masy czekoladowej, sprawi, że konsystencja deseru będzie luźna i… rozpadnie się on podczas serwowania,
- dobre proporcje składników – szczególnie istotne jest to, jak przygotujesz masę kajmakowo-czekoladową. Pamiętaj, że jeśli chcesz jej nadać nieco bardziej wytrawny smak, możesz dodać wyłącznie czekoladę gorzką, nawet tę o wyższej zawartości kakao, np. czekoladę mocno gorzką 80% E.Wedel,
- prawidłowe ubicie śmietany – powinna być naprawdę sztywna, dlatego cukier należy do niej dodać już na samym końcu. Wówczas unikniesz problemów z nadaniem jej idealnej konsystencji.
Pamiętaj: banany układane na wierzchu ciasta możesz bardzo delikatnie skropić sokiem z cytryny, co sprawi, że nie zbrązowieją i zachowają piękny, żółty kolor. To trick, po który sięga bardzo wielu cukierników!
Jak urozmaicić banoffee pie?
Chcesz nieco urozmaicić ten przepis na banoffee pie? Nie ma problemu! Możesz to zrobić na wiele różnych sposobów. Jakich? Oto kilka inspiracji!
- Zrób czekoladową bitą śmietanę! Na koniec jej ubijania, wraz z cukrem pudrem dorzuć ok. 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel, aby masa nabrała intensywnego aromatu i zyskała ciemny kolor.
- Udekoruj ciasto innymi niż banany owocami. Dodaj np. mango czy gruszki – one także doskonale sprawdzą się w roli ozdoby.
- Wmieszaj w masę kajmakową delikatnie podprażone i lekko posiekane orzeszki ziemne – dodadzą całości ciekawego posmaku, a ich chrupiąca tekstura przełamie delikatność ciasta.
Masz inny pomysł na to, jak urozmaicić nasz przepis? Wykorzystaj go! W kuchni warto eksperymentować!
Komentarze