W osobnej miseczce połącz składniki sypkie: mąkę, kakao, kawę oraz proszek do pieczenia.
Jajka rozdziel na żółtka i białka.
Białka ubij na sztywną pianę, możesz się wspomóc szczyptą soli.
Żółtka rozetrzyj z cukrem na puszystą masę.
Dodaj do masy z żółtkami mleko i połącz tak, by zyskać jednolitą mieszankę.
Dolej olej i połącz.
Powoli przesiewaj do masy jajeczno-mlecznej sypkie składniki, mieszając drewnianą łyżką lub rózgą.
Posiekaj czekoladę gorzką na drobne kawałki i dodaj do masy na babeczki czekoladowe.
Na koniec do całości dodaj delikatnie pianę z białek – wmieszaj ją delikatnie, aby nie deser nie stracił na puszystości.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Przygotuj formę na muffiny – lekko nasmaruj ją masłem lub olejem i włóż papilotki.
Rozmieść masę na babeczki kakaowe w papilotkach – tak, żeby wypełniały całą ich powierzchnię.
Piecz z termoobiegiem przez ok. 25-30 minut (do suchego patyczka).
Susz na kratce, aż do wystygnięcia.
Aby nie wysuszyły się i nie straciły idealnej konsystencji, przechowuj je w słoiku lub w metalowym pudełku.
Jak widać, przepis na babeczki kakaowe z nutką kawową nie należy do trudnych. Zaś mimo prostoty przygotowania tego deseru, jest on wyjątkowo smaczny i przypadnie do gustu nawet osobom o wysublimowanym podniebieniu. Tak wielką różnicę czyni niepozorny dodatek kilku łyżek kawy, która perfekcyjnie komponuje się z kakao oraz czekoladą.
Jak wzbogacić przepis na babeczki kakaowe z kawową nutą?
Przepis na babeczki kakaowe z kawową nutą możesz w dowolny sposób modyfikować – zgodnie ze swoimi upodobaniami. Jeżeli jednak potrzebujesz inspiracji, mamy dla Ciebie kilka wskazówek, które pozwolą nieco odmienić charakter tego deseru:
O co zadbać, aby przepis na babeczki kakaowe z nutą kawową wyszedł idealnie?
Jak widzisz z powyższych wskazówek, przepis na babeczki kakaowe sam w sobie jest prosty i poradzisz sobie z nim w mniej niż godzinę. Jeśli jednak zabierasz się za jego przyrządzenie po raz pierwszy, pamiętaj, że:
Pamiętaj: przepis na babeczki kakaowe możesz też zmienić – jeśli nie dodasz do nich kawy, a np. cynamon czy ekstrakt waniliowy, uzyskasz równie ciekawy, ale inny smak. Spróbuj!
Już zagłosowałeś
na ten przepis.
Dziękujęmy za oddany głos
na ten przepis.
Dziekujemy za komentarz !
ZAMKNIJNie udało się dodać komentarza
ZAMKNIJ
DODAJ KOMENTARZ:
KOMENTARZE: