Liczba porcji12
Łączny czas:1 godz. 0 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:30 min
Poziom trudności:Łatwe

Przepis na babeczki kakaowe z kawową nutą

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 250 g mąki pszennej typu 400 lub 450
  • 140 g cukru drobno zmielonego
  • 4 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 100 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 małe jajka
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki świeżo zmielonej kawy dobrej jakości.
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    W osobnej miseczce połącz składniki sypkie: mąkę, kakao, kawę oraz proszek do pieczenia.

  • 2

    Jajka rozdziel na żółtka i białka.

  • 3

    Białka ubij na sztywną pianę, możesz się wspomóc szczyptą soli.

  • 4

    Żółtka rozetrzyj z cukrem na puszystą masę.

  • 5

    Dodaj do masy z żółtkami mleko i połącz tak, by zyskać jednolitą mieszankę.

  • 6

    Dolej olej i połącz.

  • 7

    Powoli przesiewaj do masy jajeczno-mlecznej sypkie składniki, mieszając drewnianą łyżką lub rózgą.

  • 8

    Posiekaj czekoladę gorzką na drobne kawałki i dodaj do masy na babeczki czekoladowe.

  • 9

    Na koniec do całości dodaj delikatnie pianę z białek – wmieszaj ją delikatnie, aby nie deser nie stracił na puszystości.

  • 10

    Rozgrzej piekarnik do 180°C.

  • 11

    Przygotuj formę na muffiny – lekko nasmaruj ją masłem lub olejem i włóż papilotki.

  • 12

    Rozmieść masę na babeczki kakaowe w papilotkach – tak, żeby wypełniały całą ich powierzchnię.

  • 13

    Piecz z termoobiegiem przez ok. 25-30 minut (do suchego patyczka).

  • 14

    Susz na kratce, aż do wystygnięcia.

  • 15

    Aby nie wysuszyły się i nie straciły idealnej konsystencji, przechowuj je w słoiku lub w metalowym pudełku.

Oceń przepis:

Jak widać, przepis na babeczki kakaowe z nutką kawową nie należy do trudnych. Zaś mimo prostoty przygotowania tego deseru, jest on wyjątkowo smaczny i przypadnie do gustu nawet osobom o wysublimowanym podniebieniu. Tak wielką różnicę czyni niepozorny dodatek kilku łyżek kawy, która perfekcyjnie komponuje się z kakao oraz czekoladą.

 

Jak wzbogacić przepis na babeczki kakaowe z kawową nutą?

Przepis na babeczki kakaowe z kawową nutą możesz w dowolny sposób modyfikować – zgodnie ze swoimi upodobaniami. Jeżeli jednak potrzebujesz inspiracji, mamy dla Ciebie kilka wskazówek, które pozwolą nieco odmienić charakter tego deseru:

  • Kawę mieloną możesz zastąpić także rozpuszczalną (pod warunkiem, że mowa o tej sypkiej). Możesz też zwiększyć jej ilość lub zamienić proporcje z kakao – w zależności od tego, jaki smak chcesz uzyskać.
  • Gotowe babeczki możesz delikatnie nasączyć mocnym, wystudzonym espresso (ok. 1 łyżeczka na muffinkę), aby przepis na babeczki kakaowe miał jeszcze bardziej kawową nutę.
  • Do babeczek może też trafić, w zamian za gorzką czekoladę, czekolada biała, która idealnie komponuje się z kawą, a także podbije jej smak.
  • Dobrym pomysłem będzie też umieszczenie w babeczkach skarmelizowanego w miodzie słonecznika lub podprażonych, posiekanych migdałów czy pistacji.
  • Gotowe muffinki warto udekorować kremem z bitej śmietany. Może być waniliowy albo właśnie kawowy (do bitej śmietany ubijanej z cukrem dodaj odrobinę kawy rozpuszczalnej lub mielonej).

O co zadbać, aby przepis na babeczki kakaowe z nutą kawową wyszedł idealnie?

Jak widzisz z powyższych wskazówek, przepis na babeczki kakaowe sam w sobie jest prosty i poradzisz sobie z nim w mniej niż godzinę. Jeśli jednak zabierasz się za jego przyrządzenie po raz pierwszy, pamiętaj, że:

  • bardzo ważne jest porządne ubicie piany z białek – musi być sztywna, a następnie trafiać do masy na muffinki bardzo delikatnie,
  • warto pilnować temperatury pieczenia – zbyt wysoka może sprawić, że muffinki się spalą i przepis na babeczki kakaowe nie wyjdzie,
  • dobrze zadbać o równomierne wypełnienie wszystkich papilotek – w ten sposób babeczki będą się prezentowały estetycznie na stole.

Pamiętaj: przepis na babeczki kakaowe możesz też zmienić – jeśli nie dodasz do nich kawy, a np. cynamon czy ekstrakt waniliowy, uzyskasz równie ciekawy, ale inny smak. Spróbuj!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: