Liczba porcji20
Łączny czas:1 godz. 10 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:40 min
Poziom trudności:Łatwe

Prosty przepis na kokosanki czekoladowe

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Biszkopt (kupny lub przygotowany według naszego przepisu na biszkopt)
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki cukru
  • 15 dekagramów masła (dobrej jakości)
  • Szklanka mleka (tłustego, najlepiej 3,5%) – do ciastek
  • Dwa całe jajka
  • Dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Niepełna szklanka mleka – do polewy
  • 250 gramów czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • Pół szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • Wiórki kokosowe
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    W misce należy utrzeć masło wraz z cukrem, dodać jajka, mleko oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie utrzeć na jednolitą masę. Wylać na blaszkę i piec w temperaturze 180st. Celsjusza przez około 30-40 minut. Po wystygnięciu ciasto należy pokroić w większe kwadraty.

  • 2

    Gdy ciasto będzie w piekarniku, należy przygotować polewę. Na małym ogniu rozpuszczamy 250 gramów czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel, dodać mleko, kakao ciemne z Ghany oraz cukier. Pokrojone na kawałki ciasto należy zanurzać w uzyskanej w ten sposób polewie czekoladowej, a następnie obtaczać je w wiórkach kokosowych.

  • 3

    Kokosanki należy pozostawić w chłodnym miejscu aż do pełnego zastygnięcia polewy. Serwować z mlekiem lub gorzką herbatą. Smacznego!

Oceń przepis:

Kokosanki, jak sama nazwa wskazuje, to ciastka w których dominującym smakiem jest smak kokosa. Są niezwykle aromatyczne, nietypowe, a zarazem klasyczne. Sprawdzą się zarówno jako deser solo, jak i jako element dekoracji – np. do lodów śmietankowych. Kokosanki czekoladowe są na tyle trwałe, że pokruszone na drobne kawałki, sprawdzą się także jako posypka na tort lub inne ciasto – w tym wypadku ogranicza Cię tylko i wyłącznie Twoja fantazja.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: