Podwójnie czekoladowe naleśniki
4
30 min
6 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Podwójnie czekoladowe naleśniki

Naleśniki z dużą ilością kakao i pysznym nadzieniem polecają się na śniadanie na słodko, podwieczorek, szybki deser i nie tylko. Przygotuj pulchne ciasto, usmaż puszyste naleśniki czekoladowe, dodaj owoce, konfiturę, serek mascarpone czy inne ulubione składniki. Na koniec udekoruj naleśniki polewą czekoladową lub posyp cukrem pudrem i pyszny posiłek gotowy!

 

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 9

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Naleśniki czekoladowe możesz zrobić na wiele sposobów. Istnieje jednak jeszcze więcej pomysłów na ich nadziewanie i dekorowanie. Jeśli szukasz ciekawych sposobów, zostań na chwilę i sprawdź przygotowane propozycje.

Klasyczne naleśniki czekoladowe z mascarpone

Jeśli chcesz zrobić pyszne naleśniki czekoladowe z klasycznym serkiem mascarpone, poniżej znajdziesz prosty przepis — korzystaj z niego śmiało! Czego potrzebujesz?

Składniki:

  • 320 g  mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 200 g serka mascarpone
  • 50 g Czekolady Białej E.Wedel
  • 200 g konfitury malinowej
  • szczypta soli
  • świeże maliny do podania i listki mięty

Przygotowanie:

  1. Mleko, mąkę, wodę, jajka, olej, sól i kakao zmiksuj dokładnie w dużej misce. Odstaw na 15 minut, a następnie, na dobrze rozgrzanej patelni, smaż cieniutkie naleśniki. Jeśli ciasto jest za gęste, dolej odrobinę wody;
  2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z serkiem mascarpone;
  3. Naleśniki czekoladowe smaruj serkiem i zawijaj w ruloniki lub składaj na cztery części — według preferencji;
  4. Konfiturę malinową możesz wykorzystać na dwa sposoby: dodaj ją do serka mascarpone z czekoladą lub podgrzej ją na niewielkim ogniu i polej nią nadziane naleśniki;
  5. Gotowe naleśniki czekoladowe udekoruj świeżymi malinami i listkami mięty.

Naleśniki czekoladowe smacznie nadziane

Robiąc naleśniki, musisz pamiętać o nadzieniu. Od niego zależy finalny efekt Twojego kulinarnego dzieła. Zadbaj więc, by było ono jak najsmaczniejsze. Pamiętaj, jednak, że naprawdę smaczne nadzienie do naleśników nie zawsze musi być czasochłonne. Możesz skorzystać ze smacznych gotowych propozycji, jak na przykład:

  • bita śmietana — ubij kremówkę z dodatkiem cukru i w trzy minuty uzyskasz naleśniki czekoladowe z bitą śmietaną;
  • serek homogenizowany — naleśniki z serkiem waniliowym to pyszny sposób na przywołanie najpiękniejszych smaków z dzieciństwa;
  • owoce — posyp truskawkami, malinami, jagodami (lub wszystkim na raz) i złóż naleśniki! Możesz też te owoce wymieszać z bitą śmietaną — będzie słodko i pysznie;
  • cukier — jeśli nie masz ochoty na nadzienie, możesz po prostu posypać naleśniki czekoladowe cukrem pudrem. Jeśli zrobisz to na gorących naleśnikach, utworzy się na nich nawet cieniutka warstwa lukru;
  • cynamon — możesz go dodać na wierzch naleśników lub nawet do ciasta, uzupełniając lub zastępując kakao. Będzie słodko i pysznie!

To oczywiście nie wszystkie propozycje, które możesz dodawać do naleśników. Masz kilka minut? Przygotuj proste serki z poniższego przepisu, które wzbogacą Twój posiłek.

Twaróg półtłusty i jego możliwości

Twarożek to kopalnia możliwości, jeśli chodzi o nadzienie do naleśników. By je wykorzystać, przygotuj 200 g półtłustego twarogu, wymieszaj go z jogurtem naturalnym (im więcej go dodasz, tym rzadsze będzie nadzienie) i dodaj jeden w wybranych dodatków:

  • cukier — chyba najprostsza z możliwości. Twaróg z cukrem pudrem jest smaczny i idealnie pasuje do naleśników na śniadanie;
  • kakao — podobnie jak z cukrem pudrem — nawet 1 łyżka kakao może nadać naleśnikom nowego charakteru;
  • czekolada — zetrzyj ją lub pokrój na kawałki i uzyskasz prosty i szybki serek à la straciatella;
  • banan — to świetny pomysł, by utworzyć pastę z jego udziałem. Zagnieć widelcem jeden lub dwa i dodaj do serka. Dla bogatszego smaku możesz dodać trochę cukru waniliowego;
  • bakalie — wymieszaj je z serkiem i stwórz nietuzinkowy dodatek do swoich naleśników.

Czekoladowe naleśniki — dodatki na wierzch

Jeśli chcesz dodać nieco finezji do swoich naleśników, zadbaj o dodatki także na wierzchu. Połóż obok truskawki, polej je polewą czekoladową, udekoruj bitą śmietaną... Ba! Jeśli podajesz naleśniki na słodko jako podwieczorek, możesz obok umieścić także gałkę ulubionych lodów!

Jak smażyć naleśniki podrzucane?

Chcesz poczuć się jak postać z programów kulinarnych i dodać nieco animuszu przygotowaniom posiłku? Spróbuj podrzucania naleśników. Technika jest prosta:

  1. Upewnij się, że naleśnik jest usmażony z jednej strony i łatwo odchodzi od patelni. Zrobisz to, poruszając nią w różne strony.
  2. By podrzucić naleśnik, cofnij się lekko z patelnią, by nie uszkodzić mebli czy kuchenki.
  3. Energicznym ruchem opuść patelnię, by naleśnik zsunął się mniej więcej do połowy.
  4. Zrób ruch patelnią do góry, podrzucając naleśnika, a na koniec złap go tak, aby spadł z powrotem na patelnię.

Komentarze