Wiśnie w czekoladzie z marcepanem i alkoholem
6
1 godz.
10 porcji
Trudne
Ciasta i desery

Wiśnie w czekoladzie z marcepanem i alkoholem

Stwórz niezapomniane wrażenia podczas kolejnego spotkania ze znajomymi dzięki naszemu przepisowi na wiśnie w czekoladzie z marcepanem i szczyptą alkoholu. To idealny sposób na podanie elegancji i smaku w jednym. Zaproś swoich przyjaciół na wieczór pełen smakowych doznań i udowodnij, że potrafisz oczarować nie tylko swoim towarzystwem, ale również wyjątkowym deserem!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 5

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Deser "pijane wiśnie" to bardzo dobry sposób na wykorzystanie tych smacznych owoców. Czekolada połączy łączy się z nimi doskonale, a całości dopełni dodatek marcepanu. O co zadbać aby pyszne wiśnie w czekoladzie wyszły idealnie za każdym razem?

Jakie wiśnie nadadzą się najlepiej?

Do przepisu najlepiej wykorzystać owoce z nalewki z wiśniami. Będą miały nasycony i głęboki smak. Jeśli chcesz zrobić w czekoladzie wiśnie bez alkoholu, możesz wykorzystać takie z kompotu. Będzie to wtedy idealny słodki przysmak dla dzieci.

Wiśnie w czekoladzie gorzkiej i mlecznej

Wariantów na otoczenie wiśni w czekoladzie jest kilka. Możesz poszaleć z mieszaniem słodkich składników. Na pijane wiśnie z ich udziałem możesz wykorzystać polewy z:

  • mlecznej czekolady;
  • czekolady gorzkiej;
  • wymieszanych czekolad;
  • z mlecznej czekolady z dodatkiem kakao.

Możesz też rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i polać wiśnie częścią polewy. Odłóż je nadziane na patyczki, by czekolada lekko stężała. Do reszty polewy dodaj inny rodzaj czekolady lub ulubione posiekane orzechy. Wymieszaj całość, aż składniki się połączą i polej „nową” polewą pozostałe wiśnie.

Wiśnie w czekoladzie białej

Kolejny wariant to biała czekolada. Rozpuść ją, ale zachowaj większą ostrożność. Biała czekolada gorzej znosi wysokie temperatury. Gdy tylko będziesz w stanie ją wymieszać i będzie płynna, zdejmij ze źródła ciepła, lekko przestudź i polej wiśnie. Do polewy z białej czekolady też oczywiście możesz dodawać dodatki. Bardzo ładnie komponuje się ona z wiórkami kokosa i z płatkami migdałów. Tu pamiętaj jednak, że niektóre mogą być większe niż same wiśnie, więc warto je pokruszyć.

Rozpuszczanie czekolady — nie tylko w kąpieli wodnej

Na rozpuszczenie czekolady jest wiele sposobów. Możesz je dobierać według preferencji, rodzaju polewy lub po prostu dostępnych narzędzi.

Najbardziej znaną metodą jest oczywiście wspominana już kąpiel wodna. Jest to świetny sposób na rozpuszczenie czekolady bez ryzyka jej przypalenia. Metoda ta polega na umieszczeniu na naczyniu z gorącą wodą innego naczynia, najlepiej metalowej miski. Do tejże miski wkłada się połamaną czekoladę. Pod wpływem ciepła, które miska absorbuje z wrzątku, rozpuszcza się i tworzy pyszności.

Kuchenka mikrofalowa — dla zabieganych

Jeśli się spieszysz możesz rozpuścić swoją czekoladę (lub czekolady) w mikrofalówce. To szybkie i proste rozwiązanie. Tu jednak musisz zwrócić uwagę na odpowiednie naczynie: szklane, ceramiczne, drewniane, plastikowe i papierowe, bez zdobień. Nie wkładaj za to nigdy zamkniętych słoików ani metalowych misek. Co więcej, rozpuszczając czekoladę w mikrofali, miej ją na oku, zwłaszcza kiedy wkładasz ją do kuchenki z dodatkami — może wykipieć. Podsumowując, jest to najszybszy, ale wymagający największej czujności sposób.

Stary dobry klasyk — rondelek

Jeśli chcesz, zawsze możesz skorzystać ze znanego od pokoleń sposobu rozpuszczania kuchennych składników. Połam czekoladę i umieść ją w rondelku. Tu dobrze będzie dodać choć łyżeczkę masła lub dwie łyżki śmietanki.

W tym wariancie musisz jedynie czekać i mieszać. Czekać, aż czekolada połączy się z masłem i ewentualnymi dodatkami i mieszać, by całość się nie przypaliła.

Rozpuszczając czekoladę, czy to do wiśni, czy ciasta czekoladowego lub innych deserów, pamiętaj, by dodawać ją do nich po lekkim przestudzeniu. Najlepiej wtedy osiądzie jako polewa, a jako dodatek do kremu nie zwarzy go.

Jak podawać wiśnie w czekoladzie?

Oblane czekoladą wiśnie smakują bardzo dobrze już jako samodzielny deser lub przekąska. Pamiętaj jednak, by wyjąć je z lodówki tuż przed podaniem, nie wcześniej, zwłaszcza latem. Pijane wiśnie mają też jednak dużo zastosowań jako dodatki do deserów i nie tylko.

Deser lodowy z wiśniami w czekoladzie

Pijane wiśnie pasują bardzo dobrze do lodów. Możesz ułożyć je w pucharkach i wzbogacić jeszcze rurkami waflowymi lub biszkoptami, najlepiej tymi dłuższymi ("ladyfingers"). Ułóż warstwę wiśni na spodzie pucharka lub umieść kilka sztuk na wierzchu. Bardzo ładnie będzie wyglądać też pojedyncza wiśnia na szczycie górki z bitej śmietany.

Pijane wiśnie na wypieki!

To bardzo dobry pomysł, ponieważ zyskujesz smaczną i niebanalną dekorację. Możesz ułożyć wiśnie na cieście na przykład na zastygającej polewie. Możesz wyznaczyć nimi poszczególne kawałki lub (zwłaszcza gdy ciasto robisz w tortownicy) ozdobić krawędzie lub środek. Wiśnie w czekoladzie idealnie nadają się też do dekoracji tortów, zwłaszcza czekoladowych i śmietankowych lub przełamanych konfiturą lub powidłami z wiśni.

Komentarze