Pyszne ciasto pijana śliwka z kremem budyniowym idealnie nadaje się na słodki deser. Puszysty biszkopt kakaowy, wzmocniona spirytusem masa, w której zatopione są śliwki... i całość udekorowana rozpływającą się w ustach polewą czekoladową. Jeśli chcesz nieco podkręcić smak ciasta, czytaj dalej i sprawdź, jakie cuda możesz zrobić, przygotowując biszkopt kakaowy i śliwki.
Ciasto pijana śliwka – o to zadbaj
Do ciasta pijana śliwka wykorzystuje się suszone śliwki ze względu na ich zdolności absorbowania cieczy. W tym wypadku chodzi o obecność alkoholu w masie. By pijana śliwka była bardziej wyrazista w smaku, możesz zacząć przygotowania śliwek dzień wcześniej.
Śliwki przygotuj dzień wcześniej
By owoce zmiękły i były delikatne i wręcz rozpływające się, należy namoczyć je w ciepłej wodzie. Istnieje jednak jeszcze jeden sposób na dodanie śliwkom nieco charakteru. Dzień przed pieczeniem ciasta zalej śliwki rumem. Połączenie ciemnego rumu i śliwek sprawdzi się idealnie do tego wypieku. Możesz też zalać śliwki większą ilością rumu, odsączyć go do miseczki i wykorzystać do nasączenia biszkoptu.
Użyj rumu jako ponczu do nasączenia biszkoptu
Skoro robisz ciasto pijana śliwka, możesz użyć alkoholu także do nasączenia ciasta. Rum wymieszany ze smakiem śliwek nada się do tego idealnie. Możesz nim zastąpić mocno zaparzoną kawę. Postępuj tak samo, jak w przepisie: skrop rumem biszkopt kakaowy i poczekaj, aż cały alkohol wsiąknie w ciasto. Następnie rozprowadź na nim krem i ułóż śliwki.
Zostało Ci trochę rumu? Polewa czekoladowa z jego dodatkiem będzie smakować jeszcze lepiej.
Alternatywy do nasączenia biszkoptu
Oprócz kawy i rumu do nasączenia biszkoptu, sprawdzi się kilka innych składników. Możesz śmiało przetestować:
- czarną herbatę — świetnie sprawdzi się Earl Grey z zapachem bergamotki;
- wiśniówkę — kolejna owocowa nuta;
- sok pomarańczowy — biszkopt nasączony sokiem też będzie smaczny;
- ulubiony likier;
- woda z sokiem z cytryny — sprawdzi się świetnie, gdy ciasto jest bardzo słodkie;
- kompot — bardzo tematycznym dodatkiem będzie ten ze śliwek; jeśli jest bardzo słodki, możesz rozcieńczyć go wodą.
Jak widzisz, możliwości jest kilka. Pamiętaj, że w wielu wypadkach poncz wpływa na smak ciasta, staraj się więc dobierać go tak, by pasował do reszty składników.
Komentarze