Paluszki drożdżowe z dipem czekoladowym
1
1 godz. 20 min
12 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Paluszki drożdżowe z dipem czekoladowym

Masz ochotę na słodką, ale nietuzinkową przekąskę, na przykład na imprezę ze znajomymi? Jeśli tak, koniecznie sprawdź ten przepis na paluszki drożdżowe z dipem czekoladowy. To zaskakujące połączenie, które Twoi bliscy pokochają od pierwszego kęsa. Zobacz tylko!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 9

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Z przygotowaniem paluchów drożdżowych z dipem czekoladowym poradzi sobie nawet dziecko, oczywiście pod czujnym okiem rodzica. Warto więc zaangażować najmłodszych domowników w przyrządzenie tego deseru.

Jak można urozmaicić tę przekąskę?

Pierwszy pomysł, jaki możesz wykorzystać, to… przygotowanie nie jednego, ale trzech różnych dipów czekoladowych. Bazowy przepis jest podobny i uwzględnia śmietankę oraz czekoladę. Pomyśl jednak np. o przygotowaniu dipu:

  • z czekolady karmelowej z dodatkiem szczypty różowej soli morskiej – uzyskasz dzięki temu posmak zbliżony do ubóstwianego przez wielu słonego karmelu,
  • z czekolady mocno gorzkiej 80% z dodatkiem dwóch szczypt chilli – przypadnie do gustu zwłaszcza dorosłym gościom.

Trzy dipy sprawią, że każdy kęs palucha będzie zupełnie inny!

Możesz także pomyśleć o tym, aby dodać coś do samego ciasta. W słodkiej wersji dobrym pomysłem może być wzbogacenie masy na paluchy np. szczyptą cynamonu lub świeżo zmielonej kawy. Możesz także pokusić się o… dodanie nieco więcej soli. Słony smak przełamie słodycz czekolady. Poza tym możesz dać gościom wybór: czy chcą jeść paluchy na słodko (z czekoladą), czy na wytrawnie (np. z dipem pomidorowym czy salsą z chilli).

Na co uważać, przygotowując paluchy drożdżowe i dip czekoladowy?

Przy przygotowaniu paluchów czekoladowych zwróć przede wszystkim uwagę na ich grubość. Zadbaj, aby była taka sama i nie przekraczała średnicy Twojego palca wskazującego. Zbyt grube kawałki ciasta mogą się nie dopiec, a zbyt cienkie – staną się nadmiernie twarde. Uważaj też, aby nie przypalić paluchów!

W przypadku dipu najważniejsza kwestia to, aby nie zagotować śmietanki. Powinna być dobrze ciepła, ale po zagotowaniu może się po prostu zwarzyć. Nie dopuść do tego.

A w towarzystwie paluchów z dipem możesz też podać np. czekoladę na gorąco. Przepis na nią również znajdziesz na naszej stronie. Życzymy smacznego!

Komentarze