Liczba porcji12
Łączny czas:1 godz. 20 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:80 min
Poziom trudności:Łatwe

Paluszki drożdżowe z dipem czekoladowym

LISTA SKŁADNIKÓW:

sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Mąkę przesiej do miski, aby ją napowietrzyć.

  • 2

    Drożdże pokrusz i wrzuć do szklanki z ciepłą wodą. Dodaj odrobinę cukru i wymieszaj.

  • 3

    Pozostaw drożdże z wodą do wyrośnięcia na ok. 10 min. Kiedy zacznie się na nich zbierać piana, to znak, że są gotowe.

  • 4

    Wodę z drożdżami wlej do mąki i zacznij wyrabiać ciasto.

  • 5

    Kiedy ciasto zacznie się łączyć, dodaj szczyptę soli i wyrabiaj dalej.

  • 6

    Gdy ciasto zacznie się odklejać od dłoni i zyska zwartość oraz elastyczność, dodaj oliwę z oliwek w „wpracuj” ją w masę.

  • 7

    Gotowe ciasto delikatnie zwilż wodą i włóż do miski, a następnie przykryj lnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30-60 minut.

  • 8

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, możesz przystąpić do formowania paluchów. Jak można wyczytać we wskazówkach na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-paluszki-drozdzowe/, najlepiej podzielić je nożem na równe, wąskie i długie paski.

  • 9

    Te paski zroluj dodatkowo wokół własnej osi, aby uformować z nich paluchy.

  • 10

    Tak przygotowane paluszki drożdżowe wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piecz przez ok. 15 minut. Uważaj, aby nie zrumieniły się zbyt mocno, ponieważ wtedy staną się zbyt twarde i gorzkie.

  • 11

    Po wyjęciu paluchów z piekarnika przystąp do przygotowania dipu czekoladowego.

  • 12

    Śmietankę kremówkę podgrzej na wolnym ogniu, uważając, aby się nie zagotowała.

  • 13

    Kiedy będzie ciepła, wyłącz ogień i dodaj pokruszoną na kawałki czekoladę. Wymieszaj i pozostaw na kilka minut.

  • 14

    Wymieszaj ponownie, do uzyskania jednolitej, półpłynnej masy. Po lekkim przestygnięciu stanie się idealnym dipem do paluchów drożdżowych!

Oceń przepis:

Z przygotowaniem paluchów drożdżowych z dipem czekoladowym poradzi sobie nawet dziecko, oczywiście pod czujnym okiem rodzica. Warto więc zaangażować najmłodszych domowników w przyrządzenie tego deseru.

Jak można urozmaicić tę przekąskę?

Pierwszy pomysł, jaki możesz wykorzystać, to… przygotowanie nie jednego, ale trzech różnych dipów czekoladowych. Bazowy przepis jest podobny i uwzględnia śmietankę oraz czekoladę. Pomyśl jednak np. o przygotowaniu dipu:

  • z czekolady karmelowej z dodatkiem szczypty różowej soli morskiej – uzyskasz dzięki temu posmak zbliżony do ubóstwianego przez wielu słonego karmelu,
  • z czekolady mocno gorzkiej 80% z dodatkiem dwóch szczypt chilli – przypadnie do gustu zwłaszcza dorosłym gościom.

Trzy dipy sprawią, że każdy kęs palucha będzie zupełnie inny!

Możesz także pomyśleć o tym, aby dodać coś do samego ciasta. W słodkiej wersji dobrym pomysłem może być wzbogacenie masy na paluchy np. szczyptą cynamonu lub świeżo zmielonej kawy. Możesz także pokusić się o… dodanie nieco więcej soli. Słony smak przełamie słodycz czekolady. Poza tym możesz dać gościom wybór: czy chcą jeść paluchy na słodko (z czekoladą), czy na wytrawnie (np. z dipem pomidorowym czy salsą z chilli).

Na co uważać, przygotowując paluchy drożdżowe i dip czekoladowy?

Przy przygotowaniu paluchów czekoladowych zwróć przede wszystkim uwagę na ich grubość. Zadbaj, aby była taka sama i nie przekraczała średnicy Twojego palca wskazującego. Zbyt grube kawałki ciasta mogą się nie dopiec, a zbyt cienkie – staną się nadmiernie twarde. Uważaj też, aby nie przypalić paluchów!

W przypadku dipu najważniejsza kwestia to, aby nie zagotować śmietanki. Powinna być dobrze ciepła, ale po zagotowaniu może się po prostu zwarzyć. Nie dopuść do tego.

A w towarzystwie paluchów z dipem możesz też podać np. czekoladę na gorąco. Przepis na nią również znajdziesz na naszej stronie. Życzymy smacznego!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: