Liczba porcji8
Łączny czas:1 godz. 0 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:60 min
Poziom trudności:Łatwe

Muffinki z kremem i wyjątkowymi posypkami

Uważasz, że im więcej czekolady, tym smaczniejszy deser? Zgadzamy się z tą opinią, dlatego przygotowaliśmy ten wyborny przepis na ciastka z płynnym nadzieniem. Do jego wykonania potrzebujesz dobrej jakości składników i max. 1,5 godziny. Efekt na pewno pozytywnie cię zaskoczy.

LISTA SKŁADNIKÓW:

sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Przygotuj posypkę. W misce wymieszaj wszystkie składniki i wyrabiaj rękami do momentu aż się skleją, uzyskując grudkowatą konsystencję, łatwą do pokruszenia.

  • 2

    Odstaw kruszonkę w chłodne miejsce i przejdź do przygotowania ciasta na babeczki.

  • 3

    Wymieszaj mąkę z kakao i cukrem, dosyp proszek do pieczenia.

  • 4

    W misce umieść jogurt i jajka miksuj je do uzyskania jednolitej konsystencji, stopniowo dolewając oleju.

  • 5

    Połącz składniki mokre z suchymi i miksuj do momentu, aż masa będzie jednolita i aksamitna.

  • 6

    Przygotowaną masę przelej do 2/3 wysokości foremek na muffinki.

  • 7

    Przygotuj masę.

  • 8

    Masło ucieraj mikserem aż stanie się puszyste. Dodaj do niego kakao i cukier puder, miksując do połączenia się składników.

  • 9

    Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

  • 10

    Przełóż płynną czekoladę do masy z masła, kakao i cukru.

  • 11

    Nakładaj porcję czekoladowego nadzienia na ciasto znajdujące się w papilotkach.

  • 12

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni (góra dół).

  • 13

    Babeczki piecz około 60 minut.

  • 14

    Po upieczeniu wyciągnij i zostaw do przestudzenia.

  • 15

    Jeżeli pozostanie Ci jeszcze trochę kremu, możesz posmarować nim babeczki.

  • 16

    Posyp muffinki kruszonką.

Oceń przepis:

Smacznego!

Jak ozdobić czekoladowe muffinki z kremem?

Klasyczna kruszonka to tylko jedna z możliwości. Więcej pomysłów znajdziesz w poradzie – 5 pomysłów na posypkę na ciasto. Oprócz zaprezentowanych w niej przepisów możesz też sięgnąć po inne rozwiązania. Efektownym i szybkim sposobem wykończenia deseru jest posypka z pokruszonych orzechów – laskowych, włoskich, fistaszków. Efektownie na tle ciemnej czekolady prezentują się też płatki migdałów.

Co warto wiedzieć na temat przygotowania kruszonki idealnej?

  • Składniki powinny się ze sobą połączyć w taki sposób, aby później możliwe było ich swobodne kruszenie i rozkładanie na cieście. Jeżeli przygotowana posypka jest zbyt zwarta lub, przeciwnie – rozpada się w dłoniach, zmodyfikuj ją dodając konkretne składniki (mąkę lub musli),
  • Składniki na posypkę powinny być ciepłe. Do przygotowania klasycznej kruszonki wystarczy Ci masło w temperaturze pokojowej oraz mąka i cukier (wymieszane ze sobą),
  • Posypkę przełóż na ciasto dopiero przed podaniem (jeżeli jest taka możliwość). Wtedy zachowa swoją idealną chrupkość i kruchość.

Modyfikacja tego przepisu może objąć również krem. Wystarczy, że skorzystasz z naszej sprawdzonej receptury, lecz gotową masę wykorzystasz nie do nadziewania ciastek, lecz do ich dekoracji. Przy pomocy szprycy cukierniczej wykonasz efektownego ślimaka na czubku deseru i sprawisz, że będzie się prezentował naprawdę wykwintnie.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: