Następne
Wróć do listy porad

5 pomysłów na posypkę na ciasto

Dzięki naszym przepisom łatwo i szybko cofniesz się do czasów dzieciństwa. Jak zrobić posypkę idealną ? Sprawdź 5 pomysłów, dzięki którym Twoje wypieki będą znikać ze stołu w mgnieniu oka!

Gdy byłeś mały ze smakiem wyjadałeś kruszonkę z ciasta przygotowanego przez mamę lub babcię?  Nic dziwnego – chrupiąca posypka doda smaku, aromatu i charakteru każdemu, nawet najprostszemu wypiekowi.

Share:

Zadbaj o:
  • Klasyczny wygląd

    Zacznijmy od klasycznej, chrupiącej kołderki. Jak zrobić posypkę do ciasta? Do wykonania kruszonki potrzebne będą Ci mąka, masło i cukier w proporcjach 2:1:1. Przełóż je do miseczki i zmiksuj lub wyrób rękoma do uzyskania odpowiedniej, grudkowej konsystencji. Przed udekorowaniem ciasta kruszonkę odstaw w zimne miejsce. Schłodzoną kruszonkę zapiekaj z ulubionym ciastem drożdżowym lub z kruchym spodem. Równie świetnie pasować będzie ona do różnego rodzaju bułeczek, rogalików i babeczek.

  • Egzotyczną nutę

    Zwykła kruszonka, tak dobrze znana z dzieciństwa, nabierze nowego wymiaru dzięki kilku prostym trikom. By nadać jej egzotycznego charakteru, zwykły cukier, zastąp waniliowym i dodaj odrobinę aromatu o zapachu wanilii. Równie świetnie w kruszonce sprawdzi się dodatek szczypty cynamonu, kardamonu lub likieru kokosowego. Smakowe kruszonki najlepiej pasują do wypieków z owocami na kruchym cieście, na przykład jabłecznika lub ciasta z rabarbarem.

  • Zdrowe składniki

    Jeśli szukasz pomysłu na posypkę na ciasto w bardziej dietetycznym wydaniu, zainspiruj się posypką wykonaną z… musli. Zwykły cukier zastąp stewią lub syropem z agawy, mąkę pszenną – płatkami owsianymi lub kaszą manną, a masło – olejem kokosowym. Podobnie jak w przypadku klasycznej kruszonki, odchudzoną posypkę schłódź przed upieczeniem na cieście. Posypkę wykorzystuj do fit wypieków z sezonowymi owocami.

  • Orzechowy akcent

    To propozycja dla największych fanów karmelu. Zacznij od stopienia szklanki cukru. Dodaj do niego 30 dag posiekanych orzechów laskowych. Smaż je w powstałym karmelu przez kilka minut. Całość rozsmaruj na pergaminie i pozostaw do przestygnięcia. Gdy krokant stwardnienie, połam go na mniejsze kawałki. Orzechowa posypka na ciasto doskonale skomponuje się z kremowymi ciastami oraz wypiekami z budyniem.

  • Kolory

    Na koniec propozycja nie tylko dla dzieci – kolorowe kryształki, które przygotujesz w krótką chwilę. Do słoika wsyp szklankę grubego cukru, a następnie dolej do niego dwie krople dowolnego barwnika spożywczego. Zakręć słoik i potrząsaj nim do czasu aż cukier nabierze intensywnego koloru barwnika. Całość przesyp na talerzyk i odstaw do wysuszenia. Gotową posypką dekoruj torty oraz desery z bitą śmietaną lub lodami.

Uważaj na:
  • Odpowiednią konsystencję

    Składniki na klasyczną kruszonkę dokładnie ze sobą wymieszaj. Gotowa kulka powinna się swobodnie kruszyć. Jeśli tak nie jest – dodaj odrobinę mąki i cukru lub składników odpowiednich dla zdrowej posypki z musli.

  • Sklejenie masy

    Przygotowując posypkę w formie orzechowego krokantu pamiętaj, aby składniki mieszać ze sobą, gdy są ciepłe. W innym przypadku skleja się w jednolitą bryłę, której nie wykorzystasz jako dodatek do wypieku.

  • Czas dekorowania

    Jeśli kolorową posypką dekorujesz ciasto, zrób to przed zastygnięciem polewy lub lukru. Wypieki z masą lub kremem ozdabiaj dopiero przed podaniem. Wówczas unikniesz sytuacji, że posypka rozmoknie i sprawi, że wierzch wypieku utraci swą atrakcyjność.