Mocno czekoladowe ciasto z bananami
24
1 godz.
12 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Mocno czekoladowe ciasto z bananami

Owoce i czekolada to zawsze udane połączenie. Słodki smak bananów świetnie komponuje się z gorzkim aromatem kakao. Wykorzystaj te składniki do przygotowania pysznego deseru, który sprawdzi się idealnie zarówno podczas przyjęcia i jako przekąska do pracy. Dowiedz się, jak przyrządzić mocno czekoladowe ciasto z bananami.

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 11

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Pomysł na smakowite ciasto. Czekoladowo tak jak lubisz. Zabierz ciasto ze sobą gdziekolwiek chcesz

Ciasto bananowe z dodatkiem czekolady i innych pysznych składników, które lubisz jest nie tylko szybkie i proste w przygotowaniu. Ze względu na swoją konsystencję po upieczeniu, możesz je łatwo podzielić na wygodne porcje.

Spakuj smakowite ciasto z dodatkiem gorzkiej czekolady do pojemnika i weź ze sobą na piknik, do pracy lub szkoły.

Jeszcze jedna dobra rada - lepiej przygotuj więcej ciasta i zabierz dodatkową porcję dla osób, które poczują zapach Twojego wypieku. Z pewnością nie będą mogły się mu oprzeć...

Jakie banany wybrać?

Banany mają wyjątkową konsystencję. Świetnie zastępują jajko, sklejają ciasto i nadają mu wilgoci oraz lepkości. W połączeniu z czekoladą stanowią doskonałą podstawę do wyśmienitego ciasta. Wypieki z bananami zawsze się udają, a przygotowanie ich jest dziecinnie proste, co docenią także początkujący cukiernicy.

Do ciast wybieraj tylko dojrzałe owoce, które mają brązową skórkę. Zawierają dużo cukru, dzięki czemu wypieki z ich dodatkiem są słodkie. Nie warto miksować ich na gładki mus. Kawałki bananów w cieście sprawiają, że deser ma wyjątkową i bardzo ciekawą strukturę.

Więcej porad na temat, jak przygotować idealny czekoladowy deser znajdziesz tutaj: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/.

Mocno czekoladowe ciasto z bananami w innej formie

Szukasz wyjątkowego przepisu na tort dla ukochanej osoby lub poczęstunek dla gości podczas przyjęcia? Sięgnij po sprawdzone czekoladowe ciasto z bananami. Możesz przygotować je w klasycznej keksówce i po upieczeniu pokroić w plastry. Podane na stół w towarzystwie bakalii i bitej śmietany, z pewnością przypadną do gustu każdemu.

Dobrym pomysłem jest upieczenie ciasta w okrągłej tortownicy. Aby wypiek się udał, pamiętaj o zwiększeniu ilości składników i wydłużeniu czasu pieczenia. Tak przygotowany deser, możesz potraktować jako spód do tortu i położyć na jego wierzchu np. pyszny krem czekoladowy. Można je też przekroić w poprzek i przełożyć powidłami śliwkowymi.

Deser z bananami świetnie sprawdzi się także w formie muffinek. Odmierzoną porcję ciasta nałóż do ¾ wysokości papilotek, następnie piecz przez 15-20 minut do suchego patyczka i wystudź na kratce. Ciasto w takiej formie możesz zabrać np. na drugie śniadanie do pracy.

 By ciasto wyszło intrygująco, możesz spróbować upiec je w kubku. Poręczne porcje będą w sam raz do wypoczynku przy filmie.

Jak udekorować czekoladowe ciasto z bananami?

Aby podkreślić smak kakao i owoców, udekoruj ciasto polewą czekoladową. Potrzebujesz:

  • 1 tabliczki czekolady Mocno Mlecznej E.Wedel
  • 100 ml śmietanki kremówki

Czekoladę pokrój na kawałki i podgrzej w kąpieli wodnej. Kiedy zacznie się rozpuszczać, wlej śmietankę i powoli mieszaj, do momentu aż składniki połączą się w gładką polewę.

Ciasto ułóż na kratce. Następnie delikatnie wylej ciepłą czekoladę na wierzch ciasta i pozwól jej spłynąć na boki. Jeśli chcesz to posyp wypiek kandyzowaną skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi. Równie dobrze smakują liofilizowane maliny lub suszone banany. Z pewnością znajdziesz swoje ulubione połączenie smaków!

Tak udekorowany deser umieść w lodówce, aby polewa mogła zastygnąć. Przechowuj w suchym i zacienionym miejscu pod przykryciem. Jeśli temperatura na zewnątrz jest bardzo wysoka, włóż ciasto do lodówki.

Nie czekaj! Wypróbuj ten deser już dziś!

Najlepsze ciasto, które możesz dekorować i modyfikować wedle swoich upodobań!

Opisaliśmy już pomysł na smakowitą polewę czekoladową. Czas na kolejne inspiracje, by ten przepis stał się dla Ciebie bazą dla słodkich eksperymentów.

Ciasto czekoladowe z bananami z sosem karmelowym

Sos karmelowy to świetny dodatek do ciast i deserów. Sprawdź składniki, które potrzebujesz, by przygotować perfekcyjny sos karmelowy w swojej kuchni.

Dodaj do listy zakupów:

  • 150 g cukru,
  • 60 g masła,
  • 100 - 150 ml śmietanki kremówki 36%.

Konsystencja sosu zależy od ilości śmietanki. Im mniej kremówki, tym sos będzie gęstszy. Zacznij od przygotowania sosu z 100 ml śmietanki. Sos najlepiej rozprowadzać silikonową szkatułką.

Jak przygotować sos karmelowy do ciasta z czekoladą i bananami?

Sięgnij po rondelek z grubym dnem i wsyp porcję cukru. Rozpuszczaj cukier na małym ogniu. Cały czas mieszaj drewnianą lub silikonową łyżką, aby cukier nie przykleił się do ścian garnka.

Cukier przybierze bursztynowy odcień. Zdejmij rondel z ognia i odstaw na chwilę. Jeśli pojawiły się grudki - nie przejmuj się i po prostu mieszaj dalej. Reszta cukru rozpuści się w czasie późniejszych przygotowań.

Dodaj do rondelka masło i ponownie podgrzewaj na małym ogniu. Cały czas mieszaj. Gdy składniki się połączą dodaj śmietankę i mieszaj przez jedną minutę.

W rondelku powinien być już pachnący sos karmelowy. Zdejmij naczynie z ognia i mieszaj w razie potrzeby.

Zostaw do ostudzenia i przelej przez sitko, by usunąć ewentualne grudki.

Teraz możesz polać ciasto czekoladowo bananowe jeszcze ciepłym sosem lub wstawić go do lodówki jak nieco przestygnie.

Ciasto czekoladowe z bananami i chilli

Wiesz już jak przygotować pyszne ciasto z bananami. Z pewnością ten przepis sprawdzi się jako przysmak na niejednym przyjęciu lub gdy masz ochotę na coś dobrego w gronie najbliższych. Sprawdź jak przygotować ciasto z bananami i chilli; odrobina pikanterii będzie świetnie współgrać ze smakiem słodkiej czekolady.

Pyszne ciasto z chilli. Ile dodać do przepisu?

Pamiętaj, że sproszkowane chilli należy do mocno pikantnych przypraw. Dlatego na początek dodaj 1-1,5 łyżeczki zmielonych suszonych płatków chilli.

Pikantne chilli dodaj do suchych składników przy punkcie drugim powyższego przepisu. Jeśli jesteś weteranem ostrych smaków i oczekujesz większego stopnia pikantności, zwiększ ilość papryczki do 2-3 łyżeczek. Możesz również dodać suszone chilli na wierzch jako dodatek do posypki. Ale uwaga - ostra przyprawa w posypce będzie bardziej wyczuwalna niż jako składnik masy do ciasta.

Smacznego!

Komentarze