Jakie banany wybrać?
Banany mają wyjątkową konsystencję. Świetnie zastępują jajko, sklejają ciasto i nadają mu wilgoci oraz lepkości. W połączeniu z czekoladą stanowią doskonałą podstawę do wyśmienitego ciasta. Wypieki z bananami zawsze się udają, a przygotowanie ich jest dziecinnie proste, co docenią także początkujący cukiernicy.
Do ciast wybieraj tylko dojrzałe owoce, które mają brązową skórkę. Zawierają dużo cukru, dzięki czemu wypieki z ich dodatkiem są słodkie. Nie warto miksować ich na gładki mus. Kawałki bananów w cieście sprawiają. że deser ma wyjątkową i bardzo ciekawą strukturę.
Więcej porad na temat, jak przygotować idealny czekoladowy deser znajdziesz tutaj: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/.
Mocno czekoladowe ciasto z bananami w innej formie
Szukasz wyjątkowego przepisu na tort dla ukochanej osoby lub poczęstunek dla gości podczas przyjęcia? Sięgnij po sprawdzone czekoladowe ciasto z bananami. Możesz przygotować je w klasycznej keksówce i po upieczeniu pokroić w plastry. Podane na stół w towarzystwie bakalii i bitej śmietany, z pewnością przypadną do gustu każdemu.
Dobrym pomysłem jest upieczenie ciasta w okrągłej tortownicy. Aby wypiek się udał, pamiętaj o zwiększeniu ilości składników i wydłużeniu czasu pieczenia. Tak przygotowany deser, możesz potraktować jako spód do tortu i położyć na jego wierzchu np. pyszny krem czekoladowy.
Deser z bananami świetnie sprawdzi się także w formie muffinek. Odmierzoną porcję ciasta nałóż do ¾ wysokości papilotek, następnie piecz przez 15-20 minut do suchego patyczka i wystudź na kratce. Ciasto w takiej formie możesz zabrać np. na drugie śniadanie do pracy.
Jak udekorować czekoladowe ciasto z bananami?
Aby podkreślić smak kakao i owoców, udekoruj ciasto polewą czekoladową. Potrzebujesz:
- 1 tabliczki czekolady Mocno Mlecznej E.Wedel,
- 100 ml śmietanki kremówki.
Czekoladę pokrój na kawałki i podgrzej w kąpieli wodnej. Kiedy zacznie się rozpuszczać, wlej śmietankę i powoli mieszaj, do momentu aż składniki połączą się w gładką polewę.
Ciasto ułóż na kratce. Następnie delikatnie wylej ciepłą czekoladę na wierzch ciasta i pozwól jej spłynąć na boki. Jeśli chcesz to posyp wypiek kandyzowaną skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi. Równie dobrze smakują liofilizowane maliny lub suszone banany. Z pewnością znajdziesz swoje ulubione połączenie smaków!
Tak udekorowany deser umieść w lodówce, aby polewa mogła zastygnąć. Przechowuj w suchym i zacienionym miejscu pod przykryciem. Jeśli temperatura na zewnątrz jest bardzo wysoka, włóż ciasto do lodówki.
Nie czekaj! Wypróbuj ten deser już dziś!
Komentarze