Pomysł na smakowite ciasto. Czekoladowo tak jak lubisz. Zabierz ciasto ze sobą gdziekolwiek chcesz
Ciasto bananowe z dodatkiem czekolady i innych pysznych składników, które lubisz jest nie tylko szybkie i proste w przygotowaniu. Ze względu na swoją konsystencję po upieczeniu, możesz je łatwo podzielić na wygodne porcje.
Spakuj smakowite ciasto z dodatkiem gorzkiej czekolady do pojemnika i weź ze sobą na piknik, do pracy lub szkoły.
Jeszcze jedna dobra rada - lepiej przygotuj więcej ciasta i zabierz dodatkową porcję dla osób, które poczują zapach Twojego wypieku. Z pewnością nie będą mogły się mu oprzeć...
Jakie banany wybrać?
Banany mają wyjątkową konsystencję. Świetnie zastępują jajko, sklejają ciasto i nadają mu wilgoci oraz lepkości. W połączeniu z czekoladą stanowią doskonałą podstawę do wyśmienitego ciasta. Wypieki z bananami zawsze się udają, a przygotowanie ich jest dziecinnie proste, co docenią także początkujący cukiernicy.
Do ciast wybieraj tylko dojrzałe owoce, które mają brązową skórkę. Zawierają dużo cukru, dzięki czemu wypieki z ich dodatkiem są słodkie. Nie warto miksować ich na gładki mus. Kawałki bananów w cieście sprawiają, że deser ma wyjątkową i bardzo ciekawą strukturę.
Więcej porad na temat, jak przygotować idealny czekoladowy deser znajdziesz tutaj: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/.
Mocno czekoladowe ciasto z bananami w innej formie
Szukasz wyjątkowego przepisu na tort dla ukochanej osoby lub poczęstunek dla gości podczas przyjęcia? Sięgnij po sprawdzone czekoladowe ciasto z bananami. Możesz przygotować je w klasycznej keksówce i po upieczeniu pokroić w plastry. Podane na stół w towarzystwie bakalii i bitej śmietany, z pewnością przypadną do gustu każdemu.
Dobrym pomysłem jest upieczenie ciasta w okrągłej tortownicy. Aby wypiek się udał, pamiętaj o zwiększeniu ilości składników i wydłużeniu czasu pieczenia. Tak przygotowany deser, możesz potraktować jako spód do tortu i położyć na jego wierzchu np. pyszny krem czekoladowy. Można je też przekroić w poprzek i przełożyć powidłami śliwkowymi.
Deser z bananami świetnie sprawdzi się także w formie muffinek. Odmierzoną porcję ciasta nałóż do ¾ wysokości papilotek, następnie piecz przez 15-20 minut do suchego patyczka i wystudź na kratce. Ciasto w takiej formie możesz zabrać np. na drugie śniadanie do pracy.
By ciasto wyszło intrygująco, możesz spróbować upiec je w kubku. Poręczne porcje będą w sam raz do wypoczynku przy filmie.
Jak udekorować czekoladowe ciasto z bananami?
Aby podkreślić smak kakao i owoców, udekoruj ciasto polewą czekoladową. Potrzebujesz:
- 1 tabliczki czekolady Mocno Mlecznej E.Wedel
- 100 ml śmietanki kremówki
Czekoladę pokrój na kawałki i podgrzej w kąpieli wodnej. Kiedy zacznie się rozpuszczać, wlej śmietankę i powoli mieszaj, do momentu aż składniki połączą się w gładką polewę.
Ciasto ułóż na kratce. Następnie delikatnie wylej ciepłą czekoladę na wierzch ciasta i pozwól jej spłynąć na boki. Jeśli chcesz to posyp wypiek kandyzowaną skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi. Równie dobrze smakują liofilizowane maliny lub suszone banany. Z pewnością znajdziesz swoje ulubione połączenie smaków!
Tak udekorowany deser umieść w lodówce, aby polewa mogła zastygnąć. Przechowuj w suchym i zacienionym miejscu pod przykryciem. Jeśli temperatura na zewnątrz jest bardzo wysoka, włóż ciasto do lodówki.
Nie czekaj! Wypróbuj ten deser już dziś!
Najlepsze ciasto, które możesz dekorować i modyfikować wedle swoich upodobań!
Opisaliśmy już pomysł na smakowitą polewę czekoladową. Czas na kolejne inspiracje, by ten przepis stał się dla Ciebie bazą dla słodkich eksperymentów.
Ciasto czekoladowe z bananami z sosem karmelowym
Sos karmelowy to świetny dodatek do ciast i deserów. Sprawdź składniki, które potrzebujesz, by przygotować perfekcyjny sos karmelowy w swojej kuchni.
Dodaj do listy zakupów:
- 150 g cukru,
- 60 g masła,
- 100 - 150 ml śmietanki kremówki 36%.
Konsystencja sosu zależy od ilości śmietanki. Im mniej kremówki, tym sos będzie gęstszy. Zacznij od przygotowania sosu z 100 ml śmietanki. Sos najlepiej rozprowadzać silikonową szkatułką.
Jak przygotować sos karmelowy do ciasta z czekoladą i bananami?
Sięgnij po rondelek z grubym dnem i wsyp porcję cukru. Rozpuszczaj cukier na małym ogniu. Cały czas mieszaj drewnianą lub silikonową łyżką, aby cukier nie przykleił się do ścian garnka.
Cukier przybierze bursztynowy odcień. Zdejmij rondel z ognia i odstaw na chwilę. Jeśli pojawiły się grudki - nie przejmuj się i po prostu mieszaj dalej. Reszta cukru rozpuści się w czasie późniejszych przygotowań.
Dodaj do rondelka masło i ponownie podgrzewaj na małym ogniu. Cały czas mieszaj. Gdy składniki się połączą dodaj śmietankę i mieszaj przez jedną minutę.
W rondelku powinien być już pachnący sos karmelowy. Zdejmij naczynie z ognia i mieszaj w razie potrzeby.
Zostaw do ostudzenia i przelej przez sitko, by usunąć ewentualne grudki.
Teraz możesz polać ciasto czekoladowo bananowe jeszcze ciepłym sosem lub wstawić go do lodówki jak nieco przestygnie.
Ciasto czekoladowe z bananami i chilli
Wiesz już jak przygotować pyszne ciasto z bananami. Z pewnością ten przepis sprawdzi się jako przysmak na niejednym przyjęciu lub gdy masz ochotę na coś dobrego w gronie najbliższych. Sprawdź jak przygotować ciasto z bananami i chilli; odrobina pikanterii będzie świetnie współgrać ze smakiem słodkiej czekolady.
Pyszne ciasto z chilli. Ile dodać do przepisu?
Pamiętaj, że sproszkowane chilli należy do mocno pikantnych przypraw. Dlatego na początek dodaj 1-1,5 łyżeczki zmielonych suszonych płatków chilli.
Pikantne chilli dodaj do suchych składników przy punkcie drugim powyższego przepisu. Jeśli jesteś weteranem ostrych smaków i oczekujesz większego stopnia pikantności, zwiększ ilość papryczki do 2-3 łyżeczek. Możesz również dodać suszone chilli na wierzch jako dodatek do posypki. Ale uwaga - ostra przyprawa w posypce będzie bardziej wyczuwalna niż jako składnik masy do ciasta.
Smacznego!
Komentarze