Kiedy surowe jajka są bezpieczne?
Przygotowywanie zimnych deserów wydaje się kontrastować z procesem wyparzania. Dlatego wiele osób, z obawy przed surowymi żółtkami, rezygnuje z domowych lodów. Chociaż obecnie wszystkie jajka dostępne w sprzedaży są poddawane rygorystycznym testom, wciąż istnieje ryzyko zachorowań na takie choroby, jak salmonella.
Na szczęście obróbka termiczna w temperaturze powyżej 100oC pozwala na pozbycie się niebezpiecznych bakterii i cieszenie się smakiem pysznych, domowych lodów.
Jeśli chcesz dodatkowo zadbać o jakość swoich składników, wybierz jajka kur zielononóżek od zaufanych dostawców.
Jak zabezpieczyć lody przed zbrylaniem się?
Zaraz po smaku, w lodach najbardziej cenimy ich konsystencję. Co zrobić, by pozostały puszyste i miękkie? Najskuteczniejszą metodą jest ich ponowne rozdrobnienie.
Dlatego, pół godziny po wstawieniu płynnej masy do zamrażarki, wlej ją do kielicha blendera. Po kilku sekundach nabierze puszystej konsystencji. Następnie wstaw lody ponownie do zamrażarki. Jeśli nie masz mocnego miksera, możesz posiekać je nożem.
Najlepszy efekt osiągniesz blendując lody kilka razy, w 30-minutowych odstępach.
Jak przechowywać domowe lody?
Zachowują świeżość do dwóch tygodni. Najlepiej sprawdzi się zamrażarka utrzymująca temperaturę od -15 do -20 stopni Celsjusza.
Zawsze zadbaj o ich szczelne zamknięcie. Dzięki temu zachowają swój aromat. Nikt nie lubi lodów, które pachną jak koperek czy kiełbasa!
Po nałożeniu porcji lodów, od razu schowaj je do zamrażarki. Nie należy ponownie zamrażać jakichkolwiek produktów, które zdążyły się rozpuścić.
Lody jako sposób wspólnego spędzania wolnego czasu?
Zrobienie tego przepisu jest świetnym pomysłem na spędzanie wolnego czasu! Grono rodzinne, znajomi, partner bądź partnerka – wszyscy z nich na pewno z wielką chęcią podejmą się tego zadania podczas upalnego letniego popołudnia! Wykonianie jest proste i szybkie, a dobra zabawa gwarantowana, czego efektem będą przepyszne lody o smaku czekoladowym z orzechami!
Komentarze