Liczba porcji6
Łączny czas:1 godz. 20 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:50 min
Poziom trudności:Łatwe

Łatwe ciasto czekoladowe z borówkami i bitą śmietaną

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 4 jajka,
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego,
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E. Wedel,
  • 150 g borówek amerykańskich,
  • 250 ml słodkiej śmietany 36%.
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Jajka wyjmij z lodówki i poczekaj, aż nabiorą temperatury pokojowej. Następnie utrzyj je z cukrem na puszystą i białą masę.

  • 2

    Cienką strużką wlej olej, nie przestając miksować. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do ostudzenia.

  • 3

    Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do pozostałych składników. Miksuj aż do uzyskania gładkiej masy – bez widocznych grudek.

  • 4

    Dodaj ostudzoną czekoladę i ponownie zmiksuj. Na koniec dodaj umyte borówki (100 g) i delikatnie wymieszaj.

  • 5

    Okrągłą formę do pieczenia (średnica ok. 21 cm) wyłóż papierem, a następnie przelej masę. Wyrównaj powierzchnię.

  • 6

    Tortownicę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz przez ok. 40 minut – do suchego patyczka.

  • 7

    Zimną śmietanę kremówkę ubij mikserem na sztywną pianę. Wykorzystaj ją do dekoracji ciasta, gdy wypiek dobrze ostygnie. Możesz wyłożyć równą warstwę bitej śmietany na powierzchni ciasta lub wykonać kleksy na talerzu – obok pokrojonych już kawałków wypieku.

  • 8

    Pozostałą część borówek wykorzystaj do dekoracji – rozsyp je na wierzchu ciasta udekorowanego bitą śmietaną.

Oceń przepis:

Łatwe ciasto czekoladowe jest doskonałe w smaku, dlatego nie zdziw się, gdy szybko zniknie z talerzyków. Jest lekkie i puszyste – niemal rozpływa się w ustach.

Jak poprawnie rozpuścić czekoladę na łatwe ciasto czekoladowe?

Łatwe ciasto czekoladowe wymaga użycia rozpuszczonej czekolady, w czym pomoże kąpiel wodna. Trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym uzyskasz idealną płynną masę.

  • Połam czekoladę na małe kawałki – im mniejsze, tym szybciej się rozpuszczą.
  • Wykorzystaj idealnie suchą szklaną miskę – jeśli znajdzie się w niej choćby kilka kropli wody, wówczas może dojść do przypalenia czekolady.
  • Garnek z wodą musi mieć średnicę mniejszą niż średnica szklanej miski. Umieść go na wolnym ogniu i nie doprowadzaj do wrzenia.
  • Zwróć uwagę na to, aby dno miski szklanej nie dotykało powierzchni wody.
  • Staraj się nie mieszać czekolady – poczekaj, aż sama się rozpuści.

Jeśli będziesz postępować zgodnie z powyższymi wskazówkami, czekolada nie przypali się ani nie ulegnie zwarzeniu.

Z czym podawać łatwe ciasto czekoladowe?

Łatwe ciasto czekoladowe to uniwersalny wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję. Możesz zaserwować go w niedzielne popołudnie – po obiedzie, w roli deseru. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wyłożyć go na stół, gdy odwiedzą Cię znajomi albo szykujesz przekąski na spotkanie w gronie rodzinnym.

Chociaż łatwe ciasto czekoladowe samo w sobie jest smaczne, możesz zaserwować je w towarzystwie dodatków. W tej roli doskonale sprawdzą się:

  • lody, np. śmietankowe, czekoladowe, owocowe
  • gorąca czekolada – to propozycja dla miłośników intensywnie czekoladowych smaków
  • kawa lub herbata – to rozwiązanie dla osób ceniących klasyczne rozwiązania.

Jak udekorować łatwe ciasto czekoladowe?

Chociaż przepis na łatwe ciasto czekoladowe uwzględnia dekorację z bitej śmietany, ten punkt możesz pominąć. W zamian warto jednak zdecydować się na inne rozwiązania:

  • oprószenie cukrem pudrem
  • polanie rozpuszczoną czekoladą
  • polanie kolorowym lukrem.

Wybór należy tylko do Ciebie. Jednak, niezależnie od wariantu, możesz mieć pewność, że łatwe ciasto czekoladowe zachwyci od pierwszego do ostatniego kęsa.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: