Jak zmodyfikować przepis na krem czekoladowy z owocami?
Krem czekoladowy z owocami to doskonała propozycja dla osób, które kochają bawić się deserami. W celu stworzenia takiej mieszanki możesz wykorzystać dowolny rodzaj czekolady. Zamiast gorzkiej, idealnie sprawdzi się też czekolada E.Wedel Klasyczna Mleczna czy czekolada E.Wedel Biała. Możesz również wymieszać różne tabliczki i stworzyć unikalną, ciekawą kombinację.
Nie przepadasz za truskawkami bądź obecnie nie ma na nie sezonu? Z powodzeniem możesz zastąpić owocami egzotycznymi lub wariantami suszonymi. W przypadku kremu czekoladowego sprawdzą się brzoskwinie, jagody, banany, ananas, morele, mango, śliwki, pomarańcze, czy jeżyny.
Tak naprawdę na wierzchu kremu mogą znaleźć się dowolne owoce. Warto jednak zadbać o to, by deser miał odpowiednią konsystencję. W jego przypadku zdecydowanie najlepszym wyborem są truskawki, maliny, brzoskwinie lub banany.
Jak serwować krem czekoladowy z owocami?
Podanie kremu czekoladowego z owocami w pucharku lub dużej szklance jest najprostrzym sposobem – jednak nie jedynym. Jeśli chcesz, możesz wykorzystać wafle lub gofry i to na nich zaserwować krem czekoladowy z owocami. Natomiast, jeśli masz trochę więcej czasu, możesz również upiec biszkopt czekoladowy i przełożyć go przygotowanym kremem. W smaku jak i kosnystencji może śmiało konkurować z  klasycznymi kremami do tortów. Dlatego, gdy masz w planach większe przyjęcie, tort z przełożony tym kremem sprawdzi się idealnie!
Możesz również wykorzystać krem czekoladowy do przykrycia nim brownie, a następnie wyłożyć na niego truskawki bądź inne owoce. Takie zastosowanie kremu czekoladowego pozwala na stworzenie okazałego, pięknego deseru w iście letnim stylu. Krem można również przygotowywać zimą, z wykorzystaniem owoców dostępnych w trakcie tej pory roku.
Jak udekorować krem czekoladowy z owocami?
Krem czekoladowy z owocami można udekorować na wiele różnych sposobów. Jeśli nie zdecydujesz się na opcję z przełożeniem nim ciasta lub udekorowania wypieku z wierzchu i postawisz na standardowy pucharek, zadbaj o to, by deser wyglądał efektownie. Najlepiej ułożyć owoce na musie truskawkowym w przemyślany sposób i udekorować je listkiem mięty. Taki dodatek wpłynie również na smak. Mięta komponuje się doskonale z czekoladą, dlatego w sezonie letnim warto postawić na właśnie takie połączenie. Jeśli serwujesz deser gościom, nie zapomnij o przetarciu brzegów pucharków! Ciężko przełożyć krem do naczynia w taki sposób, aby ich nie zabrudzić. Dzięki temu prostemu trickowi deser będzie prezentował się o wiele lepiej.
Jak jeszcze udekorować deser? Wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi! Idealnym wyborem jest też bita śmietana ułożona na musie truskawkowym. Na jej powierzchnię można następnie rozłożyć owoce. Całość warto polać także syropem owocowym, karmelowym lub czekoladowym. Taki deser będzie bez wątpienia bardzo okazały, trafiając w gusta miłośników słodyczy.
Komentarze