Ciasteczka al'a Jeżyki
1
10 min
6 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Ciasteczka al'a Jeżyki

Masz ochotę na deser z karmelem i smacznymi dodatkami, oblany czekoladą? W takim razie domowe ciasteczka jeżyki z pewnością rozpieszczą Twoje podniebienie. To więcej niż zwykłe słodycze - to radość smaku, która czeka na Ciebie z każdym kęsem. One po prostu rozpływają się w ustach! Zbierz składniki i do dzieła - przepis na domowe ciasteczka już na Ciebie czeka. 

 

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Ciasteczka jeżyki to przysmak o charakterystycznym kształcie, któremu zawdzięczają swoją nazwę. Cudowna mieszanka karmelu i czekolady na kruchym spodzie to wszystko, czego trzeba, by umilić sobie czas smacznym deserem. Sprawdź o co zadbać, aby domowe jeżyki wyszły idealnie i odpowiadały Twoim preferencjom smakowym. 

Jego wysokość, karmel

Podany w przepisie sposób na przygotowanie karmelu jest bardzo prosty i szybki. Krówki wystarczy roztopić z masłem, aby wydobyć z nich to co najlepsze - ciągnącą się słodką masę. Jeśli jednak masz trochę czasu i lubisz eksperymentować, spróbuj także innego sposobu na domowy karmelowy dodatek do jeżyków, a także drugi szybki sposób na zastąpienie krówek. 

Masa kajmakowa

Wystarczy już puszka kajmaku, aby Twoje ciasteczka miały nieco inny, ale wciąż zachwycająco karmelowy smak. Kajmak wystarczy dobrze rozmieszać, przełożyć do miseczki i smarować nim upieczone ciasteczka.

Cała puszka to prawdopodobnie więcej, niż potrzebujesz, aby przygotować jeżyki. Pozostałą część możesz wykorzystać, aby stworzyć inny, szybki deser. Przełóż kajmak do miski, dorzuć do niego ryż ekspandowany i wymieszaj. Ryżu powinno być na tyle dużo, abyś mógł formować rękami kształt szyszek i układać je na blaszce. Gdy kajmak zastygnie, Twój deser "szyszki" jest gotowy. 

Karmel domowej roboty

Jeśli masz ochotę przygotować prawdziwy, domowy karmel od podstaw, oto przepis, który Ci w tym pomoże:

Przygotuj:

  • 100 g cukru białego
  • łyżeczkę masła
  • 50 ml śmietanki 36%

Wykonanie:

  1. Umieść cukier na szerokiej patelni i podgrzewaj go, aż zacznie się topić i brązowieć. Uważaj, by się nie spalił. Cukier powinien mieć bursztynowy kolor;
  2. Do cukru dodaj śmietankę i masło (im więcej dodasz śmietanki, tym rzadszy będzie karmel) i całość wymieszaj, aż powstanie gładka masa. Jeśli jest potrzeba, stopiony cukier możesz polać odrobiną wody, by kryształki cukru sprawniej się rozpuściły. Cukier zacznie wówczas lekko odpryskiwać, więc zachowaj należytą uwagę.

Twój domowy karmel jest już gotowy, możesz udekorować nim ciasteczka jeżyki lub dodać do innych deserów. Smacznego!

Jeżyki z masłem orzechowym

Jeśli nie masz ochoty na karmel, kajmak czy topione krówki, możesz zastąpić te produkty masłem orzechowym. Jak to zrobić? Smaruj kruche ciasteczka jak kanapeczki i zanurz je w misce z orzechami, pszenicą, ryżem lub prosem ekspandowanym i rodzynkami. Włóż je na chwilę do lodówki i dalej postępuj jak w przepisie — rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, a później zanurz w niej ciasteczka z dodatkami. Daj im chwilę w lodówce, aby czekolada stężała. Domowe ciasteczka jeżyki z masłem orzechowych zamiast karmelu są gotowe.

Domowe ciasteczka jeżyki bez pieczenia

Jeśli masz tylko chwilę aby przygotować pyszny deser dla niespodziewanych gości lub chcesz zjeść coś słodkiego na szybko, ten przepis jest dla ciebie. Sprawdź jak przygotować jeszcze prostszą wersję ciastek jeżyków bez pieczenia. 

Przygotuj:

  • 50g margaryny
  • 50g cukru pudru
  • 55 g płatków kukurydzianych
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel

Wykonanie:

  1. Przygotuj 6 papilotek (najlepiej sprawdzą się te silikonowe);
  2. W średnim garnku umieść: cukier, kakao, margarynę, i miód. Na małym ogniu, ciągle mieszając, doprowadź do połączenia wszystkich składników. Uważaj jednak, aby nie zaczęły się gotować;
  3. Powstałą masę kakaową zdejmij z ognia i wsyp do niej płatki kukurydziane. Dobrze wymieszaj całość szpatułką, tak, aby płatki były w całości pokryte masą;
  4. Przełóż masę do papilotek. Odczekaj chwilę, aby jeżyki dobrze ostygły. Następnie wstaw je na 30-40 min do lodówki. Smacznego!

Pyszne, czekoladowe jeżyki domowe to deser, który zajmie Ci tylko kilka chwil. Jest równie pyszny jak ich pierwotna wersja. Wykorzystaj ten przepis, gdy chcesz poczęstować niespodziewanych gości czymś wyjątkowym. Na pewno poproszą o dokładkę!

Komentarze