Liczba porcji8
Łączny czas:1 godz. 15 min
Przygotowanie:45 min
Oczekiwanie:30 min
Poziom trudności:Łatwe

Jak zrobić pierniczki na choinkę

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 500 gramów mąki pszennej (tortowej)
  • 1 jajko
  • Kakao z Ghany - 50 gramów
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Przyprawa do piernika
  • Kostka masła (200 gramowego)
  • 100 gramów cukru
  • Do lukru:
  • Jedno białko jajka
  • Szklanka cukru pudru
  • Skórka z cytryny
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Podgrzej w rondelku z grubym dnem masło z miodem i cukrem. Mieszankę doprowadź do wrzenia i poczekaj aż ostygnie. W czasie, gdy całość będzie tracić temperaturę, przesiej przez sitko do dużej miski kakao, mąkę i sodę oczyszczoną. Wystudzoną masę płynną przelej do miski ze składnikami suchymi, dodaj przyprawę do piernika. Całość dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na około dwie godziny, aby ciasto zgęstniało i można było je później zagniatać.

  • 2

    Ciasto wyjmij z lodówki i zacznij zagniatanie tak, aby nie było żadnych grudek. Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj na niej ciasto na grubość od około 5 mm. Użyj swoich ulubionych foremek (pamiętaj tylko, że jeżeli pierniczki nie mają otworu, musisz go zrobić - do tego idealnie nada się słomka). Wykrojone już ciastka schowaj do lodówki na godzinę lub dwie (im chłodniejsza będzie masa, tym później w momencie pieczenia pierniczki mniej się odkształcą – zachowają swoją pierwotną formę).

  • 3

    Nastaw piekarnik na 180 stopni i poczekaj, aż się nagrzeje. Na blaszce wyłóż papier do pieczenia, na który wyłóż wykrojone wcześniej pierniczki, po czym włóż zapełnioną ciasteczkami blachę do gorącego piekarnika. Całość piecz około 15 min, a następnie wyjmij i poczekaj, aż wszystko wystygnie.

  • 4

    W tym czasie przygotuj lukier. Do miseczki wlej białko jaja i ubijaj powoli z cukrem pudrem. Pamiętaj, by cukier dodawać stopniowo tak, aby powstał gęsty lukier, który z taką strukturą będzie o wiele łatwiej nakładać na pierniczki w różne wymyślne wzory. Przed przelaniem do rękawa cukierniczego dodaj skórkę z cytryny i zamieszkaj. Przełóż lukier do rękawa, do którego załóż końcówkę z jak najmniejszym otworem.

  • 5

    Teraz możesz udekorować pierniczki w piękne, świąteczne wzory. Na jeszcze płynny lukier możesz zetrzeć trochę czekolady czy skórkę pomarańczy, lub wysypać perełki dekoracyjne. Te ostatnie będą pasowały do bombek choinkowych.

  • 6

    Pierniczki przewiąż konopnym sznurkiem lub kolorową wstążką i wieszaj na choince. Pamiętaj, by wieszać ciasteczka dopiero przed wigilią, inaczej mogą nie doczekać świąt.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: