Gruszki w czekoladzie to szybki i prosty deser, który zawsze się udaje. Warto jednak zadbać o każdy szczegół, by wszystko poszło dokładnie tak, jak sobie życzysz.
Gruszki – zacznij od podstaw
Wybierz ładne i twarde owoce. Jeśli będą miękkie i choć trochę przejrzałe, mogą się rozgotować i zniweczyć Twoje plany na deser. Gruszki umyj i obierz. Podcinanie ich spodu nie jest konieczne, ale znacznie ułatwi ci pracę i dobrze wpłynie na estetykę deseru – podcięte gruszki w czekoladzie z łatwością ustawisz na talerzyki i z pewnością nie będą się przewracać.
Polewa czekoladowa
Jeśli gorzka czekolada nie należy do Twoich smaków, możesz wykorzystać mleczną (na przykład Czekoladę Mleczną Klasyczną E.Wedel). Wybór oczywiście należy do Ciebie. Masło też możesz podmienić na łyżeczkę oleju kokosowego – ma podobne właściwości, a polewa z nim również będzie miała subtelny połysk. By polewa była nieco lżejsza, możesz dodać do czekolady po prostu dwie łyżki śmietanki kremówki.
Polewa na bazie kakao
Jeśli nie masz czekolady, możesz zrobić klasyczną polewę z masła i kakao. Jej wykonanie jest bardzo proste. Do niewielkiego garnka wsyp około 90 g cukru i dodaj 100 g masła (możesz dodać też odrobinę mleka lub napoju roślinnego). Gdy masło się rozpuści, dodaj 4 łyżki kakao – tak, to nie pomyłka, do tego deseru potrzebna będzie gęsta polewa. Mieszaj całość, aż składniki się połączą i odstaw polewę do lekkiego przestudzenia.
Gdy polewa zacznie lekko tężeć, możesz polać nią gruszki.
Dodatki do polewy
Jeśli masz ochotę na gruszki w czekoladzie w niecodziennej wersji, możesz wzbogacić polewę wybranymi dodatkami: orzechami, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi... Czym tylko zapragniesz. Możesz dodać je do garnka z polewą (lub do kąpieli wodnej, jeśli zdecydujesz się na tę metodę), albo obsypać gruszki już po obtoczeniu w czekoladzie.
Niech gruszka ma towarzystwo!
Gruszki w czekoladzie same w sobie stanowią pyszną przekąskę. Możesz jednak skomponować też deser z ich udziałem. W tym celu do gruszek dodaj:
- lody waniliowe (lub inne, w Twoim ulubionym smaku);
- świeże owoce (maliny, truskawki, jagody, banany);
- bitą śmietanę;
- bezy (gotowe lub zrobione samodzielnie).
Możesz też zrobić prostą masę z serka mascarpone i umieścić ją w małym naczyniu na talerzu obok gruszek. Wymieszaj po prostu trochę mascarpone z bitą śmietaną, dodaj trochę cukru i całość dopraw cynamonem (cukier i przyprawa w proporcjach wedle uznania).
Tak przygotowane kompozycje z pewnością uświetnią Twój posiłek lub czas spędzony z bliskimi. Nie wahaj się więc testować różnych możliwości.
Wznieś gruszki w czekoladzie na wyższy poziom
Jeśli chcesz, Twoje gruszki w czekoladzie mogą nabrać nieco historycznego charakteru. Istnieje przepis, który powstał niegdyś jako echo operetki Offenbacha i hołd dla Heleny Trojańskiej. Kobiety, której piękno stało się przekleństwem i przyczyną wszczęcia legendarnej wojny opisywanej w Iliadzie. Jeśli sama historia to dla Ciebie za mało, przygotuj francuski deser o nazwie...
„Piękna Helena”
By zrobić ten deser, przygotuj następujące składniki:
- 3 dojrzałe gruszki
- 4 łyżki cukru
- sok z dużej cytryny
- 80 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel
- 1 łyżka masła
- laska wanilii
- lody waniliowe
Wykonanie:
- Do garnka wlej 700-1000 ml wody. Zagotuj ją z laską wanilii przekrojoną wzdłuż, sokiem z cytryny i cukrem;
- Gruszki obierz ze skórki, podetnij na spodzie i wydrąż gniazda nasienne. Zanurz je w gorącym syropie i gotuj przez około 15 minut, aż zmiękną i się zeszklą. Gdy się ugotują, wyłów je łyżką cedzakową i odstaw do wystudzenia;
- Przygotuj polewę: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Gdy składniki się połączą, ustaw ostudzone gruszki na talerzu w pozycji pionowej i oblej je czekoladą;
- Gdy gruszki zastygną, przed podaniem dodaj do nich lody. Jeśli chcesz, możesz udekorować deser płatkami migdałowymi lub owocami.
Nie wahaj się korzystać z różnych możliwości! Gruszki w czekoladzie to dopasowane połączenie smaków, które możesz śmiało wykorzystać na wiele sposobów.
Komentarze