Fantastyczne makaroniki czekoladowe
38
45 min
30 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Fantastyczne makaroniki czekoladowe

Aksamitne, mocno czekoladowe francuskie "macarons". Makaroniki czekoladowe zjawiają się w niektórych cukierniach, choć najczęściej mamy okazję ich spróbować przy okazji pobytu we Francji, gdzie można się nimi cieszyć niemal na każdym kroku. Jednak dobra wiadomość jest taka, że ten jeden z najpyszniejszych francuskich przysmaków może się właśnie przenieść do Twojej kuchni. Sprawdź od czego zacząć.

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 9

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Francuskie czekoladowe makaroniki to ciasteczka, które świetnie nadają się do filiżanki herbaty lub kawy. Szczególnie warto je podać, kiedy chcesz podkreślić wyjątkową okazję.

Zapomnij o kupowaniu gotowych makaroników, skoro już wiesz, jak je zrobić samodzielnie. Domowe makaroniki z kremem z gorzkiej czekolady to rewelacyjny deser, który sprawi, że poczujesz się jak w najlepszej paryskiej cukierni, pełnej przepysznych wypieków.

Sprawdź więcej szczegółów dotyczących tych pysznych ciasteczek. Poznaj sekret na udane makaroniki czekoladowe.

Tajemnica, dzięki której przygotujesz pyszne makaroniki czekoladowe

Po pierwsze pamiętaj o sezonowaniu białek. To bardzo ważny krok – podobnie jak suszenie ciastek przed pieczeniem. Tylko tak uzyskasz efekt tzw. "spódniczki" wokół ciastek i zmniejszysz ryzyko ich pękania podczas pieczenia. Jeśli makaroniki nie odchodzą od papieru po ostygnięciu, wlej pod pergamin odrobinkę zimnej wody. Gdy ciastka delikatnie namokną, łatwiej się odkleją.

Idealne czekoladowe makaroniki wymagają odrobiny cierpliwości, ale są warte uwagi za swój wspaniały smak i trudną do podrobienia konsystencję.

Po drugie, miej na oku makaroniki w trakcie pieczenia. Nie otwieraj jednak drzwiczek - sprawdzaj stan bezików przez szybkę. Makaroniki nie powinny się zarumienić. Jeśli zaczynają nabierać koloru, obniż temperaturę i wydłuż czas pieczenia. Trzeba mieć na uwadze, że piekarniki różnią się od siebie i od tego trzeba uzależnić dokładne określenie czasu pieczenia.

Makaroniki czekoladowe z cukrem pudrem i innymi dodatkami

Makaroniki czekoladowe z kremem czekoladowym już same w sobie są nieziemskie. Trudno poprzestać na jednym, bo są tak pyszne! Wystarczy, że zastosujesz się do powyższego przepisu, a z pewnością przygotujesz idealne czekoladowe makaroniki. Jeśli jednak masz ochotę na drobne zmiany, sprawdź, co możesz dodać do swoich makaroników.

Makaroniki z cukrem pudrem

Makaroniki z cukrem pudrem to świetny pomysł. Ułóż makaroniki obok siebie na blaszce. Obficie oprósz je cukrem pudrem. Część cukru spadnie na blachę, ale to nic. Na ciasteczkach zostanie tyle, ile być powinno.

Dla lepszego efektu możesz podać makaroniki bez cukru pudru i zaproponować oprószenie tuż przed tym, jak goście zaczną zajadać ciasteczka. Każdy może też samodzielnie je oprószyć. Makaroniki będą wyglądać jak maleńkie poduszeczki.

Makaroniki z polewą z czekolady karmelowej

Przygotuj pyszną polewę czekoladową do domowych makaroników. Odświeżającym wyborem będzie polewa z Czekolady Karmelowej E. Wedel 80 g.

Polewa czekoladowa po przygotowaniu stężeje i zastygnie na makaronikach. Najlepiej nakładaj ją małą łyżeczką lub oblewaj makaronikami cienkimi strużkami.

Jak zrobić prostą polewę czekoladową na makaroniki?

Na początek przygotuj potrzebne składniki:

  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 160 g Czekolady Karmelowej E.Wedel

Tym razem zależy nam na uzyskaniu gęstej polewy z czekolady karmelowej, dlatego proponujemy użycie mniejszej ilości śmietanki niż zazwyczaj.

Wlej śmietankę do rondelka. Zagotuj, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij z ognia. Połam całą porcję czekolady na małe kawałki. Dodaj połowę porcji - 80 g - do rondelka i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką lub trzepaczką kuchenną.

Kiedy pierwsza część czekolady się rozpuści, dodaj następne 80 g czekolady. Mieszaj, aż powstanie jednolita polewa czekoladowa.

Jeśli czekolada nie chcę się rozpuszczać lub powstaną grudki, postaw rondel na mały ogień i cały czas mieszaj. Jeśli polewa jest zbyt gęsta i przeczuwasz, że będzie trudno nakładać ją na ciasteczka, dodaj do rondelka trochę mleka i wymieszaj.

Pamiętaj, że celem jest polewa, która już na etapie przygotowania będzie gęsta.

Polewa po zdjęciu z ognia i przestudzeniu zacznie tężeć. Odczekaj kilkanaście minut i oblej nią przygotowane makaroniki czekoladowe.

Pierwsze makaroniki wedle Twojego pomysłu. Dodaj na ciasteczka to, na co masz ochotę

Polewa lub lukier, które mogą znaleźć się na wierzchu makaroników to świetna baza dla dodatków, którymi możesz oprószyć ciasteczka lub ozdobić, by postawić swoją cukierniczą kropkę nad "i".

Do ozdobienia makaroników sprawdzi się cukrowa posypka. Dopasuj kolor i kształty do okazji, pory roku i kolorów makaroników.

Równie pyszne będą drobno pokrojone lub rozdrobnione w blenderze orzechy i bakalie. Koniecznie sprawdź migdały i rodzynki.

Do oprószenia makaroników warto użyć porcji kakao. Ciasteczka nabiorą bardziej wytrawnego smaku.

Gotowe makaroniki czekają na smaczne nadzienie

Główny przepis zakłada przygotowanie nadzienia z czekolady gorzkiej. Jeśli masz ochotę na krem z czekolady białej, karmelowej, mlecznej lub lekko gorzkiej, śmiało podmień ten składnik i postępuj dalej zgodnie z punktami z powyższego przepisu.

Za każdym razem możesz przygotować makaroniki z nieco innym nadzieniem. Warto połączyć dwa rodzaje czekolady w jednym nadzieniu. Uzyskasz trudny do ponownego odtworzenia efekt, bo proporcje za każdym razem mogą być nieco inne.

Co więcej, możesz do nadzienia dodać przyprawy, które sprawią, że Twoje makaroniki będą dopasowane do sezonu.

Sięgnij po cynamon, kardamon i goździki. Dodaj szczyptę każdego z tych składników do nadzienia, a uzyskasz zimową wersję makaroników.

Podobne zmiany możesz zastosować w przypadku samego ciasta na makaroniki.

I na koniec coś lekko chrupiącego. Wrzuć do blendera orzechy laskowe i połącz je z kremem czekoladowym do makaroników.

Użyj zmielonych migdałów, aby uzyskać podobny efekt.

Jak przechowywać gotowe makaroniki?

Upieczone ciasteczka – przed nałożeniem nadzienia – można przechowywać w zamkniętym pojemniku przez tydzień.

Gotowe makaroniki – z kremem – trzeba trzymać w lodówce. Najlepiej zjeść ciasteczka do dwóch dni od przygotowania.

Czekoladowe makaroniki najlepiej upiecz z kimś bliskim lub dla kogoś ważnego. Spraw komuś słodki prezent

Nieważne, czy będziesz piekła/piekł sama/sam. Często mamy kogoś do rozmowy, zwłaszcza, gdy organizujemy wspólne pieczenie, pamiętaj jednak, że przy tych ciasteczkach szczególnie ważna jest uważność i cierpliwość.

Domowe makaroniki to jeden z wypieków, który sprawdzi się jako słodki podarunek.

  1. Przygotuj dowolną ilość makaroników w dowolnych wariantach.
  2. Zapakuj ciasteczka w ozdobne pudełko.
  3. Dołącz dedykowany bilecik.

Makaroniki mogą stać się świetnym pomysłem na prezent. Nieocenionym dodatkiem będzie Twoje zaangażowanie w czasie pieczenia i ozdabiania ciastek.

Podaruj sobie, bliskim i przyjaciołom makaroniki czekoladowe domowej roboty. Sprawdź jaki wariant ciasteczek będzie dobry na początek i przygotuj je najlepiej jak potrafisz.

Smacznego!!!

Komentarze