Liczba porcji4
Łączny czas:2 godz. 0 min
Przygotowanie:90 min
Oczekiwanie:30 min
Poziom trudności:Trudne

Eklery kakaowe z kremem czekoladowym

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 szklanki wody
  • 100 g masła
  • Kakao - 2-3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 4 jajka
  • Krem Wedlowski czekoladowy - Krem Wedlowski czekoladowy
  • Krem Wedlowski karmelowy - Krem Wedlowski karmelowy
  • Czekolada gorzka - 1 czekolada gorzka E.Wedel
  • ½ szklanki białego cukru
  • 600 g twarogu tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • szczypta soli
  • sezamki AHA! E.Wedel do dekoracji
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    W rondelku zagotować wodę z masłem. Do gorącego płynu dodać mąkę i kakao ciemne z Ghany E.Wedel cały czas mieszając, aż ciasto połączy się w zbitą masę. Odstawić, aby trochę przestygło. Do lekko przestudzonej masy dodać pojedynczo jajka, aż całość dokładnie się połączy.

  • 2

    Ciasto wyciskać w podłużny kształt przy pomocy rękawa cukierniczego, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 210°C przez 30-40 minut.

  • 3

    Krem wedlowski czekoladowy wymieszać z połową twarogu. Krem Wedlowski karmelowy wymieszać z połową twarogu. Masy schłodzić w lodówce. Upieczone i wystudzone eklery przeciąć na pół i napełnić przygotowanym kremem czekoladowym lub karmelowym. Czekoladę gorzką E.Wedel rozpuścić w kąpieli wodnej. Górne części ciastek posmarować rozpuszczoną czekoladą. Udekorować połamanymi sezamkami AHA! E.Wedel.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: